Nesli tükenme tehlikesi altındaki yeşil papağanların sayısının 15 kadar olduğu tahmin ediliyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Müzeler Müdürlüğü Kent Müzesi Kent Belleği Merkezi, Antalya'nın en gözde mekanlarından Karaalioğlu Parkı'nda yaşayan kuş türlerinin tespitine yönelik bir çalışma yaptı. Merkez Müdürü Dr. Atilla Erden başkanlığında Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nden Biyolog Yrd. Doç. Dr. Tamer Albayrak tarafından yürütülen araştırmada, aralarında çok ilginç türlerin de bulunduğu toplam 54 kuş türünün parkta yaşadığı belirlendi. Kuşların, Karaalioğlu Parkı'nın zengin bir biyolojik çeşitliliği içinde barındığını belirten Dr. Atilla Erden, yapılan çalışmayla birçok Antalyalı'nın farkında olmadığı bir zenginliğin ortaya çıkarıldığını açıkladı.
Çok ciddi bir bölümünün acilen koruma altına alınması gereken nesli tükenme tehlikesi altındaki türler olduğunu belirten Dr. Atilla Erden, Kent Müzesi olarak bu türlere ilişkin bir kitap hazırladıklarını ve ayrıca Karaalioğlu Parkı'ndaki sergiyle de kamuoyunda farkındalığın, bilincin artırılmaya çalışıldığını ifade etti.
AFRİKALI YEŞİL PAPAĞAN'IN YENİ VATANI
Dr. Tamer Albayrak'ın yaptığı incelemeler sonucunda belirlenen kuş türleri arasında doğal olarak Afrika ve Asya'da yayılış gösteren yeşil papağan familyasına rastlandı. Genellikle sabahları ortaya çıkan ve kendini gösteren bu tropikal türün ticaretinin yasak olduğu, geçmiş yıllarda gümrükte yakalanarak salıverildiği veya kafesten kaçan bireylerden oluştuğu ve yerleşik bir topluluk haline geldiği düşünülüyor.
38- 42 santimetre boyunda, 42- 48 santimetre kanat aralığına sahip yeşil papağanların Karaalioğlu Parkı'ndaki sayılarının 10- 15 arasında olduğu ve grup olarak yaşadıkları görüldü. Yeşil rengi, uzun kuyruğu, kırmızı gagası, erkeklerin boynunda bulunan siyah halkası ve uçarken çıkardıkları çığlıklarıyla parkta dikkati çektikleri belirtildi. Ağaç kovuklarında yuvalanan türün 2- 5 yumurta bırakarak kuluçkaya yattıkları ve korunması gereken, nesli tehlike altında olan bir tür olduğu dile getirildi.
NESİLLERİ TÜKENME TEHLİKESİ ALTINDA
Parkta belirlenen türler arasında 12- 17 yıllık hayatlarında binlerce fareyi tüketebilen peçeli baykuş, mitolojide tanrıçanın en sevdiği kuş olan kukumav, dağ kırlangıcı olarak da bilinen akkarınlı sağan, son derece canlı renklere sahip yalı çapkını, yazın gelmesinin habercisi olan sesi şarkılara konu olan ibibikin acilen koruma altına alınması gereken nesli tükenme tehlikesi altındaki türler olduğu belirtildi.
Karaalioğlan Parkı'nda yaşayan ve nesli tükenme tehlikesi altındaki diğer türler ise şöyle:
İshakkuşu, ebabil, arı kuşu, tepeli toygar, kaya kırlangıcı, kır kırlangıcı, kızıl kırlangıç, ev kırlangıcı, çayır incirkuşu, sarı kuyruksallayan, ak kuyruksallayan, arap bülbülü, çalı bülbülü, kızılgerdan, kara kızılkuyruk, taş kuşu, gök ardıç, kara tavuk, öter ardıç, ak mukallit, akgerdanlı ötleğen, karabaşlı ötleğen, çıvgın, söğüt bülbülü, benekli sinekkapan, büyük baştankara, sarıasma, karaalınlı örümcekkuşu, kızılbaşlı örümcekkuşu, maskeli örümcekkuşu, leş kargası, serçe, ispinoz, küçük iskete, florya, saka, karabaşlı iskete, gece balıkçılı, leylek, şahin, gökdoğan, ada doğanı, akdeniz martısı, karabaş martı, gümüş martı, kaya güvercini, kumru, küçük kumru, Anadolu avcısı, küçük akgerdanlı ötleğen.
Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, (DHA)