Antalya Phaselis Festivali'nde 45'lik konseri
Antalya Phaselis Festivali'nde 45'lik konseri
Ruslar Muratpaşa'yı örnek alacak
Ruslar Muratpaşa'yı örnek alacak
Türkiye genelinde 'Mercek-26' operasyonları
Türkiye genelinde 'Mercek-26' operasyonları
Otomobilin çarptığı genç, 12 gün sonra öldü
Otomobilin çarptığı genç, 12 gün sonra öldü
14 Kasım 2011 Pazartesi - 09:35

5 kişiden 1'inin şikayeti aynı

Günümüzde her 5 kişiden 1'nde görülen sırt ağrısının sebebi ne?

5 kişiden 1 inin şikayeti aynı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Acıbadem Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi, fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı Doç. Dr. Ayçe Atalay, bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasıyla artış gösteren sırt ağrısının, her 5 kişiden birinde görüldüğünü belirterek, vatandaşları, fibromiyaljiden osteoporoza kadar ciddi hastalıkların habercisi olan sırt ağrısına karşı uyardı.
Atalay, yaptığı yazılı açıklamada, sırt ağrısının, boyun alt ve arka kısmı, omuzların arka kısımları, kürek kemikleri çevresi ve bele kadar uzanan geniş bir alanı kapsadığını belirterek, yapılan geniş çaplı araştırmalara göre, her 5 kişiden birinin sorunu olan sırt ağrısının gençlerden ileri yaştaki kişilere kadar hemen her yaş grubunda ortaya çıkabildiğini bildirdi.
Sırt ağrılarının, kimi zaman kas incinmesi gibi basit bir nedenle oluşabilirken, kimi zaman ise fibromiyaljiden osteoporoza kadar pek çok ciddi hastalıkların habercisi olabileceğine dikkati çeken Atalay, bu nedenle özellikle sabit bir bölgede ve sürekli devam eden sırt ağrılarının mutlaka ciddiye alınması gerektiğini kaydetti.
BELİRTİSİ SIRT AĞRISI OLAN DİĞER HASTALIKLAR
Sırt bölgesinde, kaslara ve yumuşak dokulara bağlı gelişen ağrıların görülme sıklığının, bilgisayarın hayata daha fazla girmesiyle, özellikle genç ve orta yaştaki kişilerde arttığını belirten Atalay, belirtisi sırt ağrısı olan hastalıkları şöyle sıraladı:
-Myofasiyel ağrı sendromu: Sırt bölgesinde, kaslara ve yumuşak dokulara bağlı gelişen ağrıların görülme sıklığı, bilgisayarın hayatımıza daha fazla girmesi nedeniyle özellikle genç ve orta yaştaki kişilerde arttı. Yapılan çalışmalara göre; uzun süreli sırt ağrısından yakınan hastaların, yaklaşık yarısında myofasiyel ağrı sendromu mevcut. Bu sendrom, özellikle ofis çalışanları gibi oturarak uzun süre çalışan kişileri etkiliyor. Bu hastalarda, genellikle sırt bölgesindeki kaslarda, üzerine basmakla ağrının tetiklendiği noktalar bulunuyor. Kişilerin duruşlarının bozuk oluşu yakınmaları arttırıyor.
-Boyun fıtığı: Boyun, sırt ve omuz birbirine yakın olduğu için bu bölgelerin ağrıları birbirleri ile karışabiliyor. Boyundan kaynaklanan ağrılar bazen boyunda şiddetli hissedilirken, bazı hastalarda ise sırt bölgesine kadar, bazen de kol boyunca uzanabiliyor. Boyun ve sırt omurgalarındaki eklemleri tutan kireçlenmeler de sırt ağrısı kaynağı olabiliyor. Sırt bölgesindeki omurlar arasında fıtıklar olabilmekle beraber, bu sorun, daha nadir olarak görülüyor.
Ağrıya, özellikle kolda güç kaybı veya uyuşukluk eşlik ediyorsa, boyun fıtığının habercisi olabiliyor.
-Fibromiyali: Fibromyalji, kadın hastalarda daha sık görülen ve boyun ile sırt bölgesi başta olmak üzere, yaygın vücut ağrısına neden olan bir tablo. Hastalar, sıklıkla sabah yorgun kalktıklarından, çabuk yorulduklarından şikayetçi oluyor. Şikayetler, soğuk, yorgunluk ve stresle artıyor. Bu grup hastada, baş ağrıları, bağırsak sorunları (özellikle şişkinlik), ellerde uyuşma ve şişlik hissi gibi bazı başka şikayetler de sık gözleniyor. Depresif duygudurum, hastaların ağrıya hassasiyetini arttırıyor. Bu nedenle hastaların bu yönden de tedavi olmaları, ağrıların tedavisini kolaylaştırıyor.
-Skolyoz: Sırt ağrısı ile başvuran hastaların yaşı da dikkate alınıyor. Çünkü, farklı yaşlardaki hastalarda farklı hastalıklar kendini sırt ağrısı olarak gösterebiliyor. Örneğin, gelişme çağındaki çocuklarda skolyoz adı verilen omurga eğriliğinin tipik belirtisi, sırt ağrısı olabiliyor. Şikayetler, uzun süre bilgisayar başında kalındığında artış gösterebiliyor. Bu hastalığın, sıklıkla takip edilmesi gerektiği için erken dönemde doktora başvurulması gerekiyor. Çocuk ve adolesanlarda genellikle ağrı olmayabiliyor. Omuz, kürek kemikleri ve kalçalardaki asimetri, bu hastalığa işaret edebiliyor.
-Osteoporoz: Yaşlı ve kadın hastalarda ise kemik erimesi (osteoporoz), işaretini, sırt kemiklerinde kırılmalar ve buna bağlı boy kısalması ile sırt ağrısı olarak verebiliyor. Bu durumda ilaç tedavisinin yanı sıra, sırt kaslarına yönelik egzersizler, kişinin sırtında kalıcı kamburluk oluşmasını engelleyebiliyor. Belli bir sırt omuru üzerinde yoğunlaşan ağrı ve hassasiyet oluyor. Ağrı sürekli ve şiddetli nitelikte özellik sergiliyor.
Ayçe Atalay, daha nadir olmakla beraber, omurgaları tutan kötü huylu hastalıkların da sırt ağrısına neden olabildiğini belirterek, bu yüzden ağrı gece başlıyorsa veya sürekli ya da şiddetli ise ve kilo kaybı varsa zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.
 

 
Ölümle burun buruna geldi
 
Sırbistan bu görüntüleri konuşuyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu bağırsak sorunu şişkinliğe neden oluyor
Vücutta şişkinlik, gaz ve dışkılamada bozukluk, karın bölgesinde huzursuzluk ...
Memorial'den Diyarbakır'a 35 milyon dolarlık hastane
MEMORİAL Sağlık Grubu Diyarbakır’da 35 milyon dolar yatırım yaptığı hastaneyi hizmete açtı.
Doğru beslen gripten korun
Mevsim geçişlerinin yaşandığı son günlerde, havaların etkisiyle pek çok ...
 
Onun kurtarıcısı babası
Antalya'da 5 aylıkken yakalandığı talasemi hastalığından babası 30 yaşındaki ...
‘Kadınlara, en yakındakiler şiddet uyguluyor’
Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. ...
Meme kanseri olan erkek hasta Memorıal’da sağlığına kavuştu
Moskova’da yaşayan 46 yaşındaki İgor Osechkin, kızı ve eşi ile birlikte ...
 
Ulusal Hematoloji Kongresi sona erdi
19-23 Ekim 2011 tarihleri arasında Ankara’da ülkemizin en büyük kan bilim ...
Küçük Selin'i hayata annesi bağladı
Anemi hastası Selin'i verdiği ilikle yeniden hayata bağlayan annesi 32 ...
Tekrarlayan ayak bileği burkulmaları kalıcı hasar bırakabilir
Günlük hayatımızda yürüyüş yapmak, merdiven çıkmak gibi bazı rutin hareketler ...
 
Dursun Gündoğdu
Değirmenin suyu nereden geliyor?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ölüm yatının sırları
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Diplomatik gelişmeler
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Nedir bu yaşadıklarımız?
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Eylül ayı sağlık konularıyla ilgili dikkatli olmanız gereken bir ay. Ayın ilk haftasında sorumluluklarınız, çalışma ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva