Doğduğu günden beri 'orak hücreli anemi' hastalığıyla mücadele eden 8 yaşındaki Selin Özbiçer, 5 yıl önce Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde annesinin iliği ile yeniden hayata tutundu. Anne ve babasındaki bir gen bozukluğu nedeniyle bu hastalığa yakalanan Selin Özbiçer, 1 yıl gördüğü tedavinin ardından sağlığına kavuştu. Özbiçer ailesi, yaşadıkları zorlu 8 yılın sonunda küçük Selin'in yeniden hayata tutunmasının mutluluğunu yaşıyor ve yılda iki kez kontroller için Antalya'ya geliyor.
Adana'nın Ceyhan İlçesi'ndeki Pamukeli İlköğretim Okulu 2'nci sınıf öğrencisi olan Selin Özbiçer'in 2 yıldır okuluna ders saatinden önce giden annesi Turna Özbiçer, sınıfını havalandırıyor. Ardından yerleri paspasla silen anne Özbiçer, sıraları hijyenik hale getirdikten sonra Selin'i ve arkadaşlarını sınıfa alıyor.
Anne Özbiçer, "İlik nakli olanlar, enfeksiyon riskine karşı kalabalık ve hijyenik olmayan ortamlarda bulunmamalı. Biz Selin'in okulunun da aksamasını istemiyoruz. Bu nedenle her sabah erkenden okula gelip temizlik yapıyorum. 1 yıl daha bu uygulamam sürecek. Çünkü o zaman Selin'in kullandığı ilaçlar sona eriyor ve enfeksiyon riski de ortadan kalkıyor" dedi.
ANNE, YAŞADIKLARINI ANLATTI
Selin Özbiçer'in hastalık teşhisinin konulduğu 10'uncu ayından beri hayatta kalma mücadelesinin devam ettiğini söyleyen anne Turna Özbiçer, hastalığın seyrini ve yaşadıklarını şöyle anlattı:
"Selin birinci yaşındayken aşırı kansızlık çekiyordu. Hemen hastaneye götürdük. Adana'da hastaneye getirdiğimizde tahlilleri yapıldı. Orak hücreli anemi teşhisi konuldu. Ailemizin doku çalışması (HLA) yapıldı. 'Sadece anne yüzde 80 uyumlu' dediler. Yılmadık dayı ve teyzelerin de taramaları yapıldı. Ardından Acıbadem Genetik Tanı Merkezi'ne gittik. Oradaki genetik uzmanları tüm ailenin yeniden HLA çalışmalarını yaptı. Gelen sonuçlarda annenin uyumunun yüzde 100 olduğunu söylediklerinde heyecan ve mutluluktan bayılmışım. Bize oradan hemen Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne gitmemiz söylendi. Antalya'da 6 aylık tedavi sürecine tabi tutulduk. Tedavi programı süresinin yarısına geldiğimizde benden alınan kök hücrelerin nakledilebileceğini söylediler. 25 gün polikliniğin steril odasında kaldık. Aylarca Antalya'daki evimizde tedavimize devam edildi. Zaman zaman hastalığın ağır seyirli dönemleri oldu. Antalya'ya dönüp ağır geçen tedavi sürecini ailece yaşadık. Şu an mutlu sona kavuştuk."
KAN HÜCRELERİ ORAK ŞEKLİNDE
Selin Özbiçer'in tedavisini yapan AÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Pediatrik Hematoloji- Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akif Yeşilipek, orak hücreli anemi hastalığının kalıtsal olarak geçen bir kan hastalığı olduğunu ve genellikle bebeklik döneminde tanısının konulduğunu ve hastalığın tek tedavisinin ilik nakli olarak bilinen kök hücre nakli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yeşilipek, "Selin'in hastalığında, kan hücreleri orak şeklini alarak küçük damarları tıkıyor. Tıkanma hangi bölgede olursa, orada organ hasarları ve şiddetli ağrılara neden oluyor. Hastalık, ağrı krizleri, nefes darlığı, karın ağrıları, kol ve bacaklarda ağrılar ve kan yıkımı ile kendini gösteriyor. Hem anne hem babadan orak hücre genini almak, bu hastalığa yol açıyor" diye konuştu.
DHA-Antalya - Erol AKKIR