Yaşamı boyunca her 20 kişiden 1’inde kolon kanseri görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Emek, şu bilgileri verdi:
"Görülme oranı oldukça sıktır. Erkeklerde ve kadınlarda en çok görülen 3. kanser türüdür. Sıralama yapacak olursak erkeklerde prostat ve akciğer, kadınlarda ise meme ve akciğer kanserlerinden sonra yer alır.
Kolon kanseri için risk grupları
Kolon kanserinin gelişmesinde bilinen en önemli etken kolon polipleridir. Poliplerin sık geliştiği gruplarda kanser görülmesi de sık olur. Bunlar genetik geçişli olabilir, ailesel eğilimli olabilir ve çoğunlukla da ileri yaşlarda doğal olarak bulunabilir. Genetik geçişli olanlara verilebilecek en iyi örnek “Ailesel polipozis” diye isimlendirilen hastalıktır. Ailesel eğilimli olanlara ise 40’lı yaşlarda kolon kanseri görülen gruplar örnek verilebilir. Burada genetik geçişten farklı olarak hastalığın mutlak gelişmesi söz konusu değildir. Sadece 1.dereceden akrabalarında kolon kanseri görülenler diğer bireylere göre en az 2 misli daha fazla risk altındadır. Şöyle bir uyarıda bulunmak da mümkündür; eğer bir kişinin 40’lı yaşlarda birinci derece akrabalarında bir tane, ikinci derecede akrabalarında birden fazla kolon kanseri hikayesi var ise hastalığa karşı ciddi şekilde uyarılmalıdır. Yine de bu tarz görülen kolon kanserleri çok fazla sayıda değildir. Kolon kanseri en sık 60’lı yaşların sonrasında görülen bir hastalıktır. Ülkemizde de artık bu yaş grubunda önemli bir çoğunluk bulunduğu için sık görülen kanserler arasına girmiştir.
Kolon kanserini anlayabilmemiz için bilinçlenmemiz lazım
Genetik geçişli ve ailesel eğilimli kolon kanserleri için taramalara erken yaşta başlanması lazımdır. Bunun için de bilinçli olmak çok önemli. Bunun dışında kolon kanserinin bazı belirtilerini de iyi bilmek gerekir. En önemli belirti, dışkılama alışkanlığında değişme gözlenmesidir; bu, uzun süreli ishal ya da kabızlık veya hissedilir düzensizlik şeklinde olabilir. Anlamsız kanamalar da kanser belirtisi olabilir. Eğer kişide dışkılama sırasında kanama görülüyorsa muhakkak bir uzmana muayene olmalıdır. Daha ilerleyen evrede aralıklı, bazen kolik tarzında karın ağrısı, gaz sancıları, nedeni bilinmeyen kilo kayıpları, kansızlık, kendini aşırı yorgun hissetme gibi çeşitli belirtiler görülebilir. Hastalık ilerlemeden tanı konulması yaşam şansını büyük ölçüde artırmaktadır. Bu gibi belirtiler göründüğünde kişinin ihmal etmemesi ve bir an önce doktora başvurması önemlidir.
Kolon kanserinde en etkili tedavi cerrahidir
Kolon kanserinde kanserli olan bölgenin bilinen prensipler dahilinde, geriye kanserli hücre bırakmayacak şekilde çıkarılması en etkili tedavidir. Cerrahi tedaviden sonra hastalığın evresine göre kemoterapi, eğer rektumda yerleşmiş bir kolon kanseri var ise radyoterapi desteği de alınabilir.
Endoskopi (Kolonoskopi) hem tanı hem de tedavi yöntemidir
Risk gruplarında olan kişilerin genç yaşlarda mutlaka 3-5 yılda bir endoskopi yaptırmaları gerekir. Ayrıca risk grubunda olmasa da herkesin 50 yaşından sonra bu işlemi yaptırması önerilir. Endoskopi sırasında görülen polipler alınarak ilerde oluşabilecek bir kanser riski ortadan kaldırılmaktadır. Bu sebeple risk altındaki gruplarda kolonoskopi, hem bir tanı hem de tedavi şekli olabilmektedir."