“En önemli nedeni koroner arter hastalığı”
Ani kardiyak ölümleri, aniden gelişen belirtilerin devamındaki bir saat içinde başlayan bilinç kaybı ile beraber gelen doğal ölümler olarak tanımlayan Uz. Dr. Hasdemir, “Ne zaman ve ne şekilde ölüme yol açacağı bilinmeyen kalp hastalığı olan kişilerin de ansızın hayatlarını kaybetmeleri, “Ani kardiyak ölüm” tanımı içinde yer almaktadır. Erişkinlerde ani kalp ölümlerinin en önemli nedeni koroner arter hastalığıdır. Ayrıca kalp kapak hastalıkları ve kalp kası hastalıkları bu ölümlerin diğer sebepleri arasında gösterilir. Öte yandan, ani kalp ölümlerinin % 5-10 unda, kişide herhangi bir koroner arter hastalığı veya kalp yetmezliği hastalığına rastlanmamaktadır” dedi.
Ritim bozukluğu yaşayanlar da risk altında!
Uz. Dr. Hasdemir, ani kardiyak ölümler için en fazla risk altında olanların koroner arter hastalığı olan kişiler olduğunu söyledi ve ekledi; “Özellikle kalp krizi geçirmiş, kalbinin sol karıncığında işlev bozukluğu ile beraber yaşamı tehdit eden boyutlarda ritm bozuklukları yaşayan kalp hastaları, ani kalp ölümleri açısından yüksek risk grubunda yer alırlar. Öte yandan, koroner kalp hastalığı için birden fazla risk faktörü taşıyan; ancak bu anlamda hiçbir belirti vermeyen kişiler için de, ani kardiyak ölüm riski normalin üzerinde kabul edilmektedir”.
Alkol ve sigara tüketimine dikkat
“Damar sertliğine yol açan faktörlerin ani kardiyak ölümler için de geçerli olduğunu ortaya koymuştur” diyen Uz. Dr. Hasdemir, “Bu faktörler; ileri yaşta olmak, erkek olmak, koroner arter hastalığı öyküsüne sahip olmak, yüksek kolesterol düzeyi, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, sigara kullanımı olarak sıralanabilir. Kalp hastalığı bulunmayan kişilerde, kalp krizi veya başka bir koroner hastalık belirtileri gelişmeden önce, ani kardiyak ölüm riskini öngörmeye yönelik yapılan araştırmalar; kalp hızının artışı ve artan alkol tüketiminin de risk faktörleri arasında bulunduğunu belirtmektedir. Ayrıca kalbin yapı taşı proteinlerini etkileyen genetik anormallikler sonucu veya tek gen hastalıklarına bağlı olarak da ani kardiyak ölümlerin gerçekleştiği bilinmektedir” şeklinde konuştu.
“Düzenli kontroller riski en aza indiriyor”
Uz. Dr. Hasdemir riskleri en aza indirmek için şu açıklamalarda bulundu; “Fizik muayene, elektrokardiyografi, telekardiyogarfi, ekokardiyografi, kan kolesterol ve şeker düzeylerinin ölçümü ve efor testi risk faktörlerinin tespiti için önemlidir. Daha ayrıntılı incelemeler koroner anjiyografi, 24 saat ritim kaydedici takibi, elektrofizyolojik çalışma (kalbin elektriksel özelliklerinin incelenmesi), kalp MR‘ı, bilgisayarlı tomografi, genetik araştırma gibi testler yardımıyla yapılır. Bu incelemelerin sonucunda, olası koroner arter hastalıklarını önlemek için doktor kontrolünde kullanılan kolesterol düşürücü ilaçlar, aspirin ve kalp ritmini düzenleyen beta blokerler, ani kalp ölümleri riskini azaltmakta önemli bir yere sahiptir. Düzenli kalp kontrolleri risk taşıyan kişileri ileride oluşabilecek kalp hastalıklarından korumaya yardımcı olacaktır.”