Her yaşta görülebilen hastalık, çoğunlukla genç ve orta yaş hastalığı olarak bilinmektedir. Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülen bu şikayetler, hayati tehlikeye yol açmamasına rağmen, tedavi edilmediği takdirde kişinin iş ve sosyal yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Memorial Antalya Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Serdar Akça, “irritabl bağırsak sendromu ve tedavisi” hakkında bilgi verdi.
Korunmak için stresle başa çıkmayı öğrenin
“İrritabıl bağırsak sendromu, bağırsakları çevreleyen nöronların basınç ve hareket algılarında bir düzensizlik, bozukluk sonucu, bağırsak kaslarının düzensiz hareket etmesiyle meydana gelir” diyen Doç. Dr. Akça, “Sendromu yaşayan hastaların bağırsak kaslarında aşırı kasılma veya gevşeme söz konusudur. Ancak bu düzensizliğe hangi durum veya durumların yol açtığı kesin olarak gösterilememiştir. Geçirilen bağırsak enfeksiyonu sonrası, bağırsak çevresindeki sinir hücrelerinin yapılarının bozulduğu ya da duygusal stres sonucu ortaya çıkan uyarıların, bilinçdışı olarak bağırsağı etkilediği görülmektedir. Öte yandan hücresel düzeyde gelişen hasarların veya bazı gıdaların şikayetleri tetikleyebileceği düşünülmektedir. Genel olarak düzenli bedensel aktivite yapan, sağlıklı beslenen ve duygusal açıdan stresi yönetebilen, dengeli insanlarda bu sendromun daha az görüldüğü söylenebilir.” şeklinde konuştu.
Uzun süren şişkinliğe dikkat!
Doç. Dr. Akça, irritabl bağırsak sendromunun tek bir hastalık gibi değil; belirti ve bulguların bir bütünü olarak düşünülmesi gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti: “ Bunlar; karın bölgesinde şişkinlik, gaz, huzursuzluk ve ağrı hissidir. Tüm bu şikayetler ishal veya kabızlık şeklinde görülen dışkılamayla azalır. Bu bulgular, başka bir hastalık olmadığı tespit edildiği halde, bir yıl içinde 12 haftadan uzun sürüyorsa hastaya ilgili tanı konulmaktadır. Ancak, dışkıda kan, yüksek ateş, gece uykudan uyandıran şiddetli karın ağrısı, dışkılayınca rahatlama olmaması ve kilo kaybı gibi şikayetler varsa altta yatan farklı bir hastalık olduğu düşünülmelidir.”
Şikayetler kontrol altına alınmalı!
Bu sendrom ile başa çıkabilmek için uzman yardımı alınması gerektiğini belirten Doç. Dr. Akça, “Tedavide esas olarak kişiyi rahatsız eden bulguların kontrol altına alınması amaçlanır, şikayetleri tetikleyen sebepler araştırılır, bunlardan uzak kalınması sağlanır. Şikayetin türüne göre; bağırsak spazmı gidericiler, gaz azaltıcılar, ağrı kesiciler, antidepresan ilaçlar ve yaşam tarzında yapılan değişiklikler kişiye özel olarak düzenlenen tedavide önemli bir yere sahiptir.” diye konuştu.
Düzenli yaşam ve fiziksel aktiviteyle şikayetler azalır
Sendromu yaşayan kişi şikayetlerinin hangi durumlarda (Stres, soğuk, regl dönemi, bazı yiyecek ve içeceklerin tüketimi gibi) şiddetlendiğini biliyorsa önlemlerini alması daha kolay olacaktır. Öte yandan, sağlıklı beslenme, düzenli bedensel aktivite, ruhsal durumun dengeli olması şikayetleri azaltır. Yakınmalar kişinin yaşam kalitesini azaltıyor ise gerekli medikal tedavi düzenlenir. Uzman hekim kontrolünde tedaviye başlanmadan önce şikayetlerin başka hastalıklar nedeniyle gelişmediğinden emin olunmalıdır.