8 Mayıs Dünya Talasemi Günü'nde yapılan açıklamayı, AKHAV Başkanı Prof.Dr. Duran Canatan ile Akdeniz Kan Hastalıkları Derneği Başkanı Rukiye Karadal yaptı. Halkın kolay söylemesi ve akılda kalması için projenin adını 'Talas Emmi' olarak tanımladıklarını söyleyen Prof.Dr. Canatan, “Yapılan çalışmalar sonunda Türkiye'de artık talasemili hasta doğmuyor. Ülkemizde halen 5 bin 500 hasta var. Hasta sayısının azalması ile Türkiye bu hastalıkla mücadelede 80 milyon TL'lik tasarruf sağladı. Bu mücadele kapsamında, eğer toplum eğitimi, sosyal farkındalık çalışmaları, toplum taramaları, evlilik öncesi taramaları, genetik danışma hizmetleri ve doğum öncesi tanı çalışmaları durursa hastalık tekrar artacaktır" dedi.
Antalya'nın 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde bütünşehir olması ve yerel yöneticilerinin değişmesi nedeni ile, bu hastalığın önemini anlatmak için tekrar farkındalık çalışması yapılması gerektiğine dikkati çeken Prof.Dr. Duran Canatan, “Hedefimiz, Antalya Valiliği ve Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile 19 ilçede ilçe belediye başkanlarına veya yardımcılarına, Antalya Büyükşehir Belediyesi ilçe koordinatörlerine, ilçe nüfus müdürlükleri görevlilerine ve mahalle muhtarlarına talasemi konusunda eğitim vermek" dedi.
Akdeniz Kan Hastalıkları Derneği Başkanı Rukiye Karadal ise 6 aydır başkanlık görevinde bulunduğunu ve kendisinin talasemi hastası olduğunu hatırlatarak, “30 yıldır kan alıyorum. Benden sonraki nesillerin sürekli kan almasını istemiyorum. Benim çocuğum da taşıyıcı. Onun için de bu mücadeleyi veriyorum. Kan almak o kadar da kolay değil. Bir kişiden iki üç kez borç para isteyebilirsiniz ama kan isteyemezsiniz. Antalya'da tek bir kişinin daha bu hastalığa yakalanmaması için elimden gelen mücadeleyi vereceğim" diye konuştu.
Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA)-