Vural, esnafın artık değişime inanarak kendini yenilemesi gerektiğine değinerek, "Önemli olan fark yaratmak ve takım olmaktır. Yasaklarla bir yere varamayız. Esnaf AVM birlikte çalışmalı" dedi.
TÜRKİYE'DE AVM GERÇEĞİ
1e1 Market'in Genel Müdürü Altan Vural, Muharrem Koç başkanlığında AVM meselesini tartışmak ve bir çözüm üretmek amacıyla toplanan ANSİAD Ticaret Sektörü üyelerine 'Türkiye'de AVM gerçeği' konulu bir sunum yaptı.
Dünyanın ilk alışveriş merkezinin İstanbul'da 1461 yılında yapılan Kapalı Çarşı olduğunu söyleyen Vural, Türkiye'de AVM sayısının 1988 yılında 2 ile başlayıp kademeli olarak artarak 2012 yılında 305'e ulaştığına, 2023'te AVM sayısının 600'e ulaşacağının beklendiğine işaret etti.
NEDEN AVM
Altan Vural, 'Neden AVM'ye ihtiyaç duyuyorsunuz' konusunda yapılan bir ankette, kendisini AVM'de özgür hissettiğini söyleyenlere bile rastlandığını, kiminin ise serinlemek ya da ısınmak için en iyi yerin AVM'ler olduğunu söylediğini dile getirdi. AVM'lerde hangi ürünlerin alındığı yolundaki bir ankette de 'Giyim-Ayakkabı-Çanta'nın yüzde 26 ile ilk sırada yer aldığını bildiren Vural, yüzde 19'la yiyecek-içeceğin ikinci, yüzde 18'le hipermarket ve teknoloji ürünlerinin üçüncü sırayı paylaştığını söyledi.
AVM'lerde hayatın dışarıdan göründüğü gibi kolay olmadığına da dikkat çeken Vural, kira, genel giderler ve elektrik giderlerinin mağaza sahiplerinin belini büktüğünü, 2012 yılında Türkiye'de 17 AVM'nin kapandığını, yerlerine hastane ve okul yapıldığını anlattı. Vural, Antalya'da 2015 yılına kadar 10 yeni AVM planlandığını açıkladı. Vural, Antalya'daki AVM'lerin birbirlerine çok yakın olduğuna işaret ederek, belediyelerin ruhsat verirken bu hususa dikkat etmelerini önerdi.
Esnafın AVM'lerden şikayetçi olduğunu söyleyen, ancak bu konuda ruhsat ve izinlerin belediyeler tarafından verildiğine dikkati çeken Vural, peki ne yapılmalı ki, orta nokta bulunmalı sorusuna da şu yanıtı verdi:
"AVM'ler şehirde belirli bir mesafede ve planda açılmalı. Yerel esnaf unutulmamalı. Ulusal ve uluslararası markalar yerel markalara franschise vermeli, yere değil projeye onay verilmeli, kiralama ve danışmanlık firmaları yerel markalara o işin nasıl yapılacağına dair eğitim vermeli, yerelin özellikleri mutlaka o AVM de yaşatılmalı."
AVM'LER ESNAFA ZARAR VERMİYOR
Toplantıda daha sonra konuşan Özdilek AVM Genel Müdürü Şadi Aşıroğlu, AVM'lerde kiraların gerçekte yüksek olmadığını belirterek, "Cadde mağazaları aslında daha pahalı" dedi. Özdilek'de kiraya verilen mağazaların yüzde 41'inin Antalya kaynaklı olduğuna işaret eden Aşıroğlu, kiralama sırasında karşılıklı olarak çıkarları dikkate alıp ince eleyip sık dokuduklarını dile getirdi. AVM'lerin esnafa zarar verdiğini düşünmediğini söyleyen Aşıroğlu, Özdilek açıldıktan sonra bulunduğu bölgeye hareket getirdiğini anlattı.