Projenin yarısı tamamlanmış olmasına rağmen havuzun ısıtma maliyetinin yüzde 60'nı karşılıyor. Alanya Belediyesi, yüksek ısıtma maliyeti nedeniyle işletilemeyen Olimpik Yüzme Havuzu'nu devraldıktan sonra maliyetin düşürülmesi için projeler hazırlamıştı. Dünyanın çeşitli kentlerinden gelen firmalarla yapılan görüşmeler sonucunda ısıtma maliyetinin düşürülmesi için büyük yatırım gerektiğini gören Alanya Belediye çözümü kendi mühendislerinde buldu.
Olimpik Yüzme Havuzu'nun yanındaki arıtmada görevli mühendisler tarafından geliştirilen proje kapsamında, arıtmadan açığa çıkan sıcak hava ve sıcak su kurulan sistemle havuz içerisindeki borularda dolaştırılarak ısıtılıyor. 1,5 ay önce başlanan ve montaj aşamasına gelen projenin ilk etabı tamamlandı ve denemeler yapıldı. Denemler sonucunda başarı oranının hedefinde üzerinde olduğu görüldü. Sistemin sadece ilk etabındaki cihazlar havuzun yüzde 60'ını ısıtmayı başardı. 10-15 gün içerisinde projenin kalan bölümünün de tamamlanarak havuzun fueloil maliyeti sıfıra indirilecek.
MALİYET 500 BİN TL
Dünyada bir ilk olarak denenen projenin maliyetinin 500 bin TL olduğunu belirten Alanya Belediye Spor Müdürü Saim Kanlı, "Olimpik Yüzme Havuzu devralındığında, belediyenin ısı maliyetini nasıl karşılayacağı tartışılıyordu. Havuzun aylık ısıtma maliyeti 200 bin TL. Ancak Alanya Katı Atık Arıtma Tesisi'ndeki mühendis arkadaşlarımız uzun bir çalışmanın ardından bu projeyi geliştirdi. Şu anda yüzde 60 oranında başarı sağladık. Proje tamamlandığında aylık ısıtma giderimiz sıfıra inmiş olacak. Yeni kurulan sistem için yaklaşık 500 bin TL harcadık. 2,5-3 ayda yatırım maliyeti amorti edilecek" dedi.
BİR TAŞLA İKİ KUŞ
Saim Kanlı, Katı Atık Tesisi'ne kurulan proje sayesinde sadece havuzun ısıtma ihtiyacını değil, arıtmanın da soğutma ihtiyacını karşılayacaklarını ifade ederek, "Havuzun ısınması, arıtmanın soğutulması gerek. Biz arıtmadan çıkan sıcak hava ile havuzu ısıtıyoruz, havuzdan çıkan soğuk su ile de arıtmayı soğutuyoruz. Yani bir taşla iki kuş vurduk. Halkımızda bir endişe var arıtmanın suyunun havuza karışacağını sanıyorlar ancak bu kesinlikle söz konusu değil. Isı pompaları kullanıyoruz ne havuzun bir damla suyu arıtmaya ne de arıtmanın bir damla suyu havuza karışmıyor" dedi.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ DE ENGELLENDİ
Projenin bir diğer faydasına değinen Kanlı, "Fueloil hava kirliliğine yol açan bir yakıt. Proje sayesinde çevreyi korumuş olacağız. Bursa'daki havuz maliyet nedeniyle kapatılmış. Onlar da bizden projenin detaylarını istedi" diye konuştu. Alanya'da yapımına 1994'te başlanan ve 2011 yılı sonunda hizmete açılan Alanya Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu'nun işletme hakkı, Spor Genel Müdürlüğü tarafından, yap-işlet-devret modeliyle 10 yıllığına Alanya Belediyesi'ne devredildi.
Özgür YILMAZ/ALANYA, (DHA)