Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği- TÜYİD’in düzenlediği CFO Sohbetleri’nde konuşan Coca-Cola İçecek CFO’su Orhun Köstem ile TAV Havalimanları CFO’su Murat Uluğ, mali piyasalar, borçlanma koşulları ve kurumların kriz ortamında izledikleri farklı stratejileri tartıştılar.
‘Tüm dünyada likidite var. İyi projeniz olduğunuz zaman fon bulmakta zorlanmazsınız. Koşullar itibariyle size uyar mı uymaz mı, asıl dinamik orada meydana geliyor’ açıklamasında bulunan Köstem, Türkiye’nin bulunduğu pazarda göreceli olarak en gelişmiş pazar olduğunu ve Türkiye’de yıllık kişi başı cola tüketiminin 50 lt olduğunu söyledi.
‘RESESYON İHTİMALİ, BÜYÜMENİN YAVAŞLAMA İHTİMALİNDEN DAHA AZ’
Konuşmasında, geçtiğimiz hafta Uluslar arası derecelendirme Kuruluşu Moody’s baş analistiyle yaptıkları sohbete değinen Köstem, Moody’s analistinin Türkiye’nin görünümüne ilişkin görüşlerini dile getirdi.
Yüzde 9-10’lar civarında seyreden cari açığın büyük bir ekonomi için olağanüstü olarak değerlendirdiklerini kaydeden Köstem, bu konjonktürde cari açığın nasıl idare edilebileceğinin önem kazandığını söyledi.
2001 krizi sonrasında Türkiye’nin krizlere dayanma kapasitesinde artış olduğu öngörüsünde bulunduklarını bildiren Köstem, Türkiye’nin resesyona girme ihtimalini büyümenin yavaşlama ihtimaline oranla daha az öngördüklerini söyledi.
Dünyanın zor bir dönemden geçtiğinin altını çizen Köstem, öngörülebilir gelecek ufkunun daralıyor olması ve tahmin imkanları büyüklüklerinin sapmaya başlamasından dolayı planlamanın daha fazla senaryoya bakarak yapılması gerektiğini bildirdi.
Son 4 yılda olan devalüasyona değinen Köstem, şirket olarak borçlarının büyük oranın yabancı para cinsinden, gelirlerinin ise TL bazında olduğunu kaydetti. Köstem, büyük şirketler için TL fonlamasının maliyetinin yüzde 14-16 arasında değişirken, yabancı para cinsinden fonlamada (swap) 100-150 baz puan maliyeti aşağı indirmenin mümkün olduğunu dile getirdi. Bu maliyetin vadesini uygun kılarak, nakit çıkışı yaratmayacak hale getirerek yabancı para cinsinden fonlama yolunu seçtiklerini söyledi.
‘TL DEĞERLİ OLMAK ZORUNDA’
TAV Havalimanları CFO’su Murat Uluğ ise, gelişmiş pazarlarda havacılık sektörünün yüzde 2-3 oranında büyürken, TAV’ın %11-12 oranında büyüdüğünü söyledi. 2011’de çift haneli büyüdüklerinin altını çizen Uluğ, 2012’de bir miktar düşüş öngördüklerini bildirdi.
Havayolu sektöründe güvenlik riski gibi çok büyük riskler olduğunu dile getiren Uluğ, risk yönetimini önemli bulduklarını belirtti. TAV olarak iki sene önce şirket bünyesinde risk yönetimi birimi kurduklarını ifade eden Uluğ, hedeflerinin bölümü finansal risk yönetiminden operasyonel risk yönetimine geçirerek finans bölümü haline getirmek olduğunu söyledi.
Uluğ, Döviz TL’nin hala güçlü gözüktüğünü, yabancı para fonlama şansının olduğunu, döviz olarak uzun vadeli borçlanmanın kur farkı zararı yarattığını fakat nakit olarak eksi yansımadığını, zararın kapatılabildiğini dile getirdi. Uluğ, TL’nin değerli olmaya devam edeceğini, cari açığın sıcak parayla kapatıldığı bir ülkede TL’nin değerli olmak zorunda olduğunu söyledi.
Ceren Dilekçi/Gazeteport