Türk-İş Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e bir yazı göndererek, torba yasanın veto edilmesini istedi. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve Genel Sekreteri Pevrul Kavlak’ın imzasını taşıyan yazıda, çoğu hükmüyle çalışma hayatını doğrudan ilgilendiren 6111 Sayılı Kanun taslağının, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca sosyal taraflardan görüş ve öneri alınmadan hazırlandığı belirtilerek, “Çalışanları huzursuz ederek tepkilerine ve eylemlere neden olan Kanun Tasarısının yarattığı sorunların, diyalogla çözüleceği inancında olan Konfederasyonumuz, haklı tepkilerini kamuoyu ile paylaşırken Hükümet yetkilileri ile de görüşmelerini sürdürmüştür” denildi.
-“DÜZENLEMELER ÇALIŞANLARIN HAKLARINI GERİYE GÖTÜRÜYOR”-
Türk-İş Cumhurbaşkanı Gül’e gönderdiği yazıda, torba yasadaki düzenlemelerin çalışanların haklarını geriye götürdüğünü ve bazı düzenlemelerin ise Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı düştüğünü savunarak, torba yasada “çalışanların haklarını geriye götüren” maddeleri sıraladı.
Torba yasada yer alan İşsizlik Sigortası Fonu’nun kullanımından, belediyelerde istihdam fazlası olarak belirlenecek işçilerin durumuna, kısmi süreli iş sözleşmesinden stajyerlik sürelerine kadar birçok maddenin çalışanların haklarını geriye götüreceğini savunan Türk-İş, “Belediyelerde istihdam fazlası olarak belirlenecek işçilerin muvafakatleri alınmadan başka yerlere atanmaları halinde, ailelerin bölünmesi, okuyan çocukların eğitimlerinin aksaması gündeme gelebilecektir. Ailenin korunması ilkesi ile bağdaşmayacak sonuçlar doğuracak bu düzenlemenin kanun metninden çıkartılması, ya da işçinin muvaffakatı alınarak atamasının yapılması gerektiği görüşündeyiz” dedi.
Türk-İş, Cumhurbaşkanı Gül’den torba yasanın TBMM’ye yeniden görüşülmek üzere gönderilmesi ile çalışma barışına katkı sağlanacağını düşündüklerini belirtti.
KAMU SEN DE VETO ÇAĞRISI YAPTI
Türkiye Kamu-Sen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e bir mektup göndererek TBMM’de kabul edilerek onayına sunulan torba yasanın “veto” edilmesini istedi.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve Genel Sekreteri İsmail Koncuk’un imzasını taşıyan bir mektup Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e gönderilerek, torba yasanın taraflarınca “veto” edilmesi talep edildi. Kamu-Sen tarafından Cumhurbaşkanı’na gönderilen mektupta, “Kamu hizmetlerinin sunumunda özel sektör anlayışını yerleştirme amacı taşıyan kanun ile kamu hizmetlerinin sunumunu ön plana çıkaran kamu istihdam mantığı, kâr odaklı, esnek, güvencesiz özel sektör anlayışına teslim edilmektedir” denilerek “Kanunun kamuya özel sektörden müsteşar, genel müdür ve başkan gibi üst düzey yöneticilerin transfer edilebilmesinin önünü açan 101. maddesi de Anayasa ve kanunlar açısından sorun teşkil etmektedir” ifadelerine yer verildi.
-“MEMURLARIN SÜRGÜN EDİLMESİNE YASAL DAYANAK GETİRİLİYOR”-
Torba yasa ile memur kesimine getirilmek istenilen “hak kayıplarına” değinen Kamu-Sen, “Memurların kurumlar arası geçici süreli görevlendirilmelerine süre sınırı getirilmektedir. Geçici görevlendirmelere bir üst sınır getirilmesi olumlu olmakla birlikte, toplu görüşmelerde mutabakat altına alınmasına ve konuya ilişkin 2005/14 sayılı Başbakanlık Genelgesi hükmünün toplu görüşmelerde sağlanan mutabakata uygun olarak geçici görevlendirmeleri bir yılda 2 ay olarak sınırlamasına rağmen, kanunun bu süreyi 6 ay olarak belirlemesi, hem mutabakata hem yürürlükteki Başbakanlık Genelgesine hem de kadro gereklerine aykırıdır. Bu denli uzun bir süre personel ihtiyacı duyulan bir kadroya asaleten atama yapılması esas olmalıdır” dedi.
1 yılda 6 ay boyunca geçici görevlendirme yapılabilmesine imkân tanınmasının memurların adeta “sürgün” edilebilmelerinin yasal dayanağını oluşturacağını savunan Kamu-Sen “Özellikle sendikalarımıza üye olan memurlar için geçici görevlendirme yoluyla uygulanan baskılar yargı konusu olmuştur. Bu madde ile baskı ve yıldırma politikalarına yasal dayanak oluşturulmaktadır” ifadelerini kullandı.
-“KANUN KAZANILMIŞ HAKLARI GERİYE GÖTÜRÜYOR”-
İlgili kanunun, kazanılmış hakları geriye götüren, kamuda çalışma ilişkilerini değiştiren, kamuda güvencesiz, örgütsüz ve düşük ücretli, çağrı usulüne göre veya kısmi zamanlı çalışanların istihdam edilebilmesine imkân tanıyan ve kamu personel sistemini, özel kesim istihdam biçimine yaklaştıran bir yapı arz ettiğini savunan Kamu-Sen, yapılmak istenilen düzenlemelerin 657 sayılı kanuna ve kamu personel sisteminin özüne aykırı olduğu ifade etti.
Kamu-Sen bu nedenle Cumhurbaşkanı Gül’den TBMM’de kabul edilerek onayına sunulan 6111 Sayılı Kanunun 101, 103, 104, 111 ve 113’üncü maddelerinin yeniden görüşülmek üzere TBMM’ye gönderilmesini istedİ.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |