Kent Konseyi'nin hava kirliliğiyle ilgili alınacak tedbir ve önerileri; 'İmar, ulaşım ve peyzaj düzenlemelerinde hava kirliliği önlemlerinin esas alınması', 'Mahalli Çevre Kurulu (MÇK) oluşumunda bürokratik değil, teknik ağırlıklı temsilin ön plana çıkarılması', 'Hava kirliliği önlemlerinin daha işlevsel olmasını sağlayacak şekilde halkın bilgilendirilmesi', 'Hava kirliliğinin azaltılmasına uygun nitelikte kömür ve alternatif temiz enerji yakıtlarının kullanılması' ve 'Yakıt verimini artırarak hava kirliliğinin azaltılmasını kolaylaştıran teknik özelliklere sahip tesisatların kullanılması' başlıkları altında sıralandı.
BİSİKLET VE YAYA YOLLARI
Hava kirliliğini önlemek için imar düzenlemelerinde hava sirkülasyonunu kolaylaştıran, trafik akışına uygun yol ve yapı konumlarının oluşturulması, ısınmada güneşten yararlanmayı kolaylaştıran mimari çözümlerin gereğince dikkate alınması gerektiği belirtilirken, yeni yapıların yanı sıra, eski yapılarda ısı yalıtımı ve çift camlı pencere kullanımının teşvik edilmesi, baca kontrollerinin etkin ve yaygın bir şekilde yapılması önerildi. Ulaşım konusunda, özel araba ve dolmuş yerine çevre dostu modern toplu taşıma araçlarının kullanılması ve bisiklet kullanımı ile yaya yollarının cazip hale getirilmesinin kirliliği önleyecek unsurlar olduğu ifade edilirken, peyzaj düzenlemelerinde ise özellikle hava sirkülasyonu ile havanın temizlenmesini kolaylaştıran ağaç türlerinin dikilmesi gerektiği vurgulandı.
HALK BİLGİLENDİRİLMELİ
MÇK kararlarında ekonomik gerekçelerin ötesinde sağlığı ön plana çıkaran bilimsel ve teknik gerekçelerin gereğince dikkate alınması gerektiği dile getirilirken, MÇK'nın yapısının değiştirilerek üyeleri arasına Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı meslek odaları ve bilimsel kuruluşların temsilcilerinin de alınması gerektiğinin altı çizildi. Kirliliğin önlenmesinde halkın bilgilendirilmesinin büyük önem taşıdığı aktarılarak, hava kirliliği ölçümü verileri ve etkileri hakkında halkın ivedilikle ve en yaygın şekilde bilgilendirilmesinin daha işlevsel önlemler alınmasını kolaylaştıracağı öneri olarak sunuldu.
KÖMÜR KALİTESİ YÜKSEK OLMALI
MÇK'nın her yıl kentte kullanılacak kömürün kalitesini belirlerken kirliliği azaltacak partikül oranı düşük, alt ısıl değeri yüksek kömür kullanımı konusunda duyarlı olması gerektiği, bununla birlikte etkin ve yaygın denetimle yapılarda ve seralarda hava kirliliğine yol açan her türde yakıt kullanımı ve açıkta yakma işlemi ile yakıtların yanlış depolanmasının önlenmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, sosyal yardımlarda hava kalitesini bozan kömür dağıtımı yerine, ısınma amaçlı para yardımı ve elektrik başta olmak üzere temiz enerji kullanımının özendirilebileceği kaydedildi.
ELEKTRİK YARDIMI YAPILABİLİR
Yakıt verimini artırarak hava kirliliğinin azaltılmasını kolaylaştıran teknik özelliklere sahip soba, kalorifer ve sera ısıtma tesisatlarının kullanılmasının zorunlu hale getirilebileceği de önerildi. Hem hava kirliliğini hem de ısınma masraflarını azaltan merkezi ısıtma sistemlerinin oluşturulmasının sağlanabileceği belirtilirken, sosyal yardımlarda ise hava kalitesini bozan kömür dağıtımı yerine, yakıt verimini artırarak hava kirliliğinin azaltılmasını kolaylaştıran teknik özelliklere sahip soba veya elektrik yardımı yapılabileceği ifade edildi.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)