Sabun üreticisi Cumali Bora, Marsilya sabunu olarak adlandırılan bir yöntemle bugüne kadar ürettiği 22 çeşit bitki ve meyve aromalı sabunu yabancı turistlere tanıtıyor. Avrupa'nın birçok ülkesinde müşterisi olan Cumali Bora, siparişlerini posta ve kargoyla gönderiyor. Yeşilöz Köyü'ndeki fabrikasında lavantadan portakala, biberiyeden greyfurta, kekikten avokadoya kadar tam 22 çeşit aromalı sabun üreten Cumali Bora, özel sabunlarını ortağı olduğu 'Green Body' adlı işyerinde sergiliyor. Yıllık 600 ton sabun üreten Bora, Avrupa'ya yaklaşık 10 ton sabun ihraç ediyor. Sabun çeşidini 1 yıl içinde 50'ye çıkarmayı hedefleyen Bora, işyerinin bir köşesinde oluşturduğu 'Sabun Müzesi'nde, çoğunluğu yabancı turistlerden oluşan müşterilerine, sabunun tarihçesini anlatıyor.
Geleneksel yöntemlerle kazanlarda yapılan ve en az yüzde 70 zeytinyağı içeren sabunların kilo fiyatı ise 20 ile 80 lira arasında değişiyor.
'AVRUPALI'YA SABUNU SEVDİRDİM'
Türkiye'de dünyaca tanınan bir sabun markası yaratmak istediğini belirten Bora, Alanya'da yerleşik yaşayan yabancılara ve turistlere sabunu sevdirdiğini söyledi. Şampuan ve duş jeli nedeniyle sabunun kullanılmadığını vurgulayan Bora, "Yabancıları sabuna alıştırdım. Eski müşterilerim, Türkiye'ye tatile gelen arkadaşlarına sabun siparişi veriyor. Biz sabun kültürünü yavaç yavaç kaybederken, yabancılar bu kültürü benimsiyor" dedi.
Cumali Bora, yabancı turislere sabun satmanın kolay olmadığını kaydetti. Bora, "Gerçekten onlara tanımadıkları bir ürünü tanıtmak ve satmak çok zor. Ancak biz gelen her turiste bir parça sabun hediye ediyoruz. Kullanan her turist, faydasını gördükçe doğal ürünlere yöneliyor. Ürettiğimiz sabunlar resmen bağımlılık yapıyor. 10 yıl önce sabun alan bir müşterim hala sipariş veriyor" diye konuştu.
'SABUN MÜZESİ' KURDU
Cumali Bora, işyerinde 25 metrekare alanda, içinde sabunun tarihçesi ve üretimiyle ilgili materyallerin olduğu bir 'Sabun Müzesi' oluşturduklarını dile getirdi. Bora, "Bunu yapmamızın sebebi, buraya gelen halkımıza, gençlerimize ve çocuklarımıza sabun kültürünü hatırlatmak. Gelen yabancı konuklara ülkemiz için tanıtım da yapmak istiyoruz. Müzeyi 5 ay önce bitirdik ancak hala eksikleri var" dedi.
Teoman ERİŞ/ALANYA(Antalya), (DHA)-
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |