Yıkılması an meselesi olan evde 3 gönüllü öğretmenin ders verdiği çocukların tek isteği sıcak bir okul, kitap ve defter.
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyeli sığınmacılar, iş bulma umuduyla toplama merkezi ya da mülteci kamplarından ayrılıyor. Ülkenin dört bir yanında rastlanan Suriyelilerden birçoğu da yaşamlarını Antalya'da sürdürüyor. Antalya Valiliği her ne kadar kente girmelerine izin vermeyeceğini açıklasa da ucuz işgücü talebi ve iklim şartları onları Türkiye'nin en güneyine getirmeye yetiyor. Kiraların ucuzluğu nedeniyle özellikle Kepez İlçesi'nde oturan Suriyeliler, kendilerine verilen kimlik kartlarındaki yerleşim birimlerinde oturmadıkları için çocuklarını okula gönderemiyor. Ailelerin ve birkaç insani yardım vakfının desteğiyle Kepez İlçesi'ndeki tek katlı bir evi 350 liraya kiralayan Suriyeli 3 gönüllü öğretmen ise çocuklara eğitim vermeye başladı.
HARABE EVDE EĞİTİM
Saat 09.00'da başlayıp 14.00'e kadar süren eğitimde Türkçe, İngilizce, Matematik ve Kuran dersi veriliyor. 30 öğrencinin eğitim aldığı tek katlı ev ise yıkılmak üzere. Sıvaları dökülmüş, kapıları kapanmayan evdeki iki odayı sınıf haline getiren öğrenciler, faturası ödenmediği için birkaç gündür çeşme suyunu da kullanamıyor. Tuvalete giden öğrenciler yanlarında getirdikleri ıslak mendille temizlenip şişelerdeki sularla ellerini yıkıyor. Sınıflarının kötü gözüken her yanını çizdikleri resimlerle süsleyen çocuklar, en kolay dersin Türkçe olduğunu söylüyor. Türkçe dersinde ayları ve günlerin isimlerini öğrenen çocuklar, öğretmenlerinin sorusunu cevaplamak için birbiriyle yarışıyor.
TAHTA SİLAHLARLA SAVAŞ OYUNU
Her gün 4 ders gören öğrencilerin en sevdiği an ise teneffüs. Evin 50 metrekarelik bahçesinde teneffüse çıkan çocuklar ellerine aldıkları inşaat tahtalarıyla birbirlerine 'ateş' ediyor. Bisiklete binmek ve basketbol oynamak istediğini söyleyen Suriyeli Ahmet, en çok sevdiği oyunun saklambaç olduğunu söylüyor. Çocukların teneffüste ıslanmamaları için bahçenin üzerine branda çektiklerini belirten Türkçe öğretmeni Sinem Muhammed, "Aileleri onları bize emanet ediyor. Burada üşümemeleri için çaba sarf ediyoruz. Eğitim vermek istiyoruz ama kalem, defter bile bulamıyoruz. Bizim hiçbir gelirimiz yok, bu çocukların eğitimsiz kalmamaları için çalışıyoruz" dedi.
5 OKULDA 500 ÇOCUK VAR
Kentte kurdukları 5 okulun yaklaşık 500 öğrenciye eğitim verdiğini belirten Suriyeli öğretmen Muhammed Ahmad Nabo, bu okulların bazılarının yaklaşık 1.5 yıldır eğitim verdiğini söyledi. Çocukların, okul sıralarında değil normal masa ve sandalyelerde saatlerce oturdukları için yorulduğunu anlatan Nabo, "Diğer okulda bahçe bile yok. Diğer okulun bir sınıfında 70 öğrenci var. Hiçbir öğretmen para almıyor. İstanbul'daki bir dernek kitap gönderiyor. Kente yerleşmek yasak olduğu için devlet yardım etmiyor. Biz istiyoruz ki öğrencimiz sokakta kalmasın. Hem annesi hem de babası çalışan çok çocuk var. Çocukları kim terbiye edecek. Yine de Allah razı olsun bize sadece Türkiye kapı açtı. Ama Antalya'da zor durumdayız" diye konuştu.
Bazı vatandaşların çocuklardan rahatsız olduğunu belirten Sinem Muhammed, "Keşke daha sağlıklı sıcak bir okulda eğitim versek. Bu çocuklar saatlerce kaldıkları okulda bırakın yemek yemeyi, su bile içemiyorlar artık. Çocukların haline mi üzüleyim yoksa biz öğretmenlerin haline mi? Ne olur artık birileri bize yardım etsin" dedi.
Akif ARICI/ANTALYA, (DHA) -