Deniz- kum- güneş üçlüsüyle yılda 12 milyona yakın turistin ağırlandığı Antalya'da üç mevsim bahar, bir mevsim yaz yaşanıyor. Antalya'da, binlerce turistin akın ettiği Konyaaltı ve Kemer'deki sahillere paralel Beydağları'nda birçok nokta, beyaza büründü. Beyaza bürünen dağlarda, ocak ve şubat aylarında zengin manzara eşliğinde kar yürüyüşleri gerçekleştiriliyor. Beydağları, insanların sahilde denize girerken 40 kilometre ötesinde kayak yapabildiği Saklıkent Kayak Merkezi'ni de bünyesinde barındırıyor.
KAR YÜRÜYÜŞÜ YAPILAN DAĞLAR
Bu dönemde çok sayıda doğa yürüyüş grubu, kar yürüyüşü düzenliyor. Patika Doğa temsilcisi Nusret Yakışıklı, kış döneminde kar yürüyüşü ve zirve tırmanışı yapılan dağları, Sarp Katran, Tunç, hemen yanında Alabelen, arkasında Kartal (Saklı Doruk), Bakırtepe, Kuran, Kızlar Sivrisi, Gömbe Akdağ, Elmalı Akdağ, Koğu, Tahtalı, Ovacık, Kızılca ve Finike Akdağ olarak sıraladı.
Kar yürüyüşlerinin herkesin katılabileceği etkinlik olmadığını belirten Nusret Yakışıklı, kısmen de olsa eğitim gerektirdiğini, kıyafet, donanım ve yürüyüşçünün de mentalite olarak hazırlığının çok önemli olduğunu söyledi. Daha da önemlisi çok iyi rehberlerle kar yürüyüşlerine gidilmesi gerektiğine değinen Yakışıklı, zirve tırmanışlarının kar yürüyüşlerinden daha kolay olduğunu söyledi.
SIFIRDAN 3 BİN METREYE
Antalya'nın sıfır metreden 3070 metreye kadar rakım farkı olan bir kent olduğunu, her mevsim 4 mevsimi yaşama imkanı bulunduğunu anlatan Nusret Yakışıklı, kar sporları açısından da Antalya'nın çok zengin bir kent olduğunu dile getirdi. Yakışıklı, aslında Türkiye'nin dünyanın en yüksek beşinci ülkesi ve 2000 metre üzerinde binlerce zirvesi olduğunu, Yunanistan'da dağ olmadığı halde dağ- doğa turizminde bizden daha çok para kazandıklarını söyledi.
İLGİ BÜYÜYOR
Antalya'da doğa sporlarına ilginin her geçen yıl arttığını belirten Nusret Yakışıklı, bu dağların kış döneminde hem yerli hem yabancı doğa sporcularının yoğun ilgi gösterdiği dağlar olduğunu kaydetti. Yakışıklı, “Kış sporları günübirlik ve kamplı yapılabiliyor. Günübirlik etkinliklerde 4-5 kilometreden 20 kilometreye kadar mesafeli kar yürüyüşleri yapılır. Kamplı yürüyüşler ise bir gece konaklamalı ve genellikle zirve tırmanışı için düzenlenir. Bu dağlarda biriken kar, bölgenin hem içme hem tarımsal sulama suyu ihtiyacını karşılıyor ve çok önemli yer altı su kaynakları oluşturuyor. Yöre halkı da doğa sporcularına alışık ve her zaman dayanışma içinde. Kış turizmi açısından önemli potansiyel. Görsel açıdan da çok zenginlikler içerdiği ve muhteşem manzaralar sunan bu dağlarda yaban hayatı da çok zengin" diye konuştu.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -