Antalya'da 2012 yılı Aralık ayında faaliyete geçen ŞÖNİM'e 7 ayda 500'den fazla kadın müracaat etti.
Şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin uygulanması amacıyla 14 ilde pilot olarak hayata geçirilen ŞÖNİM'ler, şiddet gören kadının sığınma yeri oldu. Pilot illerden Antalya'da da şiddet mağduru kadınlar ŞÖNİM'e başvurarak çare aradı. Aralarında polis, hemşire, danışman, psikolog ve uzmanların yer aldığı 28 personelle hizmet veren Antalya ŞÖNİM'e, 2012 yılı Aralık ayından bu yana psikolojik, ekonomik, cinsel ve fiziksel şiddet mağduru 542 kadın başvurdu.
6 BİNDEN FAZLA KARAR ALINDI
Şiddet mağdurlarına yönelik 'müdahale hizmetleri', 'can güvenliği ve güvenlik butonu verilmesi', 'mesleki danışmanlık, korunan kişiye verilen barınma, geçici maddi yardım, sağlık, adli yardım hizmetleri ve diğer hizmetlerin koordine edilmesi', 'hakim kararıyla kişi hakkında ayrıntılı sosyal araştırma raporu hazırlanması', 'eğitim ve rehabilitasyon programlarına yönlendirme', 'sağlık kuruluşunda muayene veya tedavi için yönlendirme', 'meslek edindirme kurslarına yönlendirme' gibi görevleri olan ŞÖNİM'in en önemli görevlerinden biri de şiddet konusunda her türlü veriyi tutmak oldu. Antalya merkez ve ilçelerinde kadına yönelik şiddetle ilgili kolluk kuvvetleri ve mahkemelerin verdiği her türlü karar ŞÖNİM'in bilgi bankasına kaydedilirken, son dönemde bu konuda 6 bin 571 karar alındığı belirtildi.
24 SAAT AÇIK
ŞÖNİM'in çalışmaları hakkında bilgi veren Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, ŞÖNİM'e başvuran her kadına gereken tüm hizmetlerin verildiğini ifade etti. Yeni olmasıyla birlikte ŞÖNİM'in pek bilinmediğini aktaran Cevheroğlu, "Önceden kadın kocasından dayak yiyordu. Karakola gidiyordu, oradan hastaneye gidip rapor alıyordu, sonra psikoloğa götürülüyordu. Hakikaten kötü bir durum. Şimdi ne yapıyoruz; kadın şiddet gördü, sivil aracımızla kadını ve adamı alıyoruz, ŞÖNİM'e götürüyoruz. Önce adamı uyarıyoruz, sonra kadının doktor raporu orada alınıyor. Psikolog, sosyolog, hukukçu ve polisin yer aldığı bir merkez. 24 saat açık. Kadın ne yapmak istiyorsa onu yapıyoruz. Kadın duruma göre ya Kadın Sığınma Evi'ne gidiyor, ya kocasıyla ilgili uzaklaştırma kararı için adliyeye başvuruyor, bazen de vazgeçen oluyor" dedi.
EN AZ ZARARLA GÖNDERİYORUZ
Şiddet gören kadının en az psikolojik ve maddi zarar görecek şekilde ŞÖNİM'den göndermeye çalıştıklarını vurgulayan Cevheroğlu, "Kadın ŞÖNİM'den sonra Kadın Konuk Evi'ne giderse kendisine para veriyoruz, çocuklarına bakıyoruz, 6 ay orada tutuyoruz. Eğer ihtiyacı varsa 6 ay daha tutuyoruz, iş bulma konusunda sürekli İş-kur ile temas halindeyiz" diye konuştu. Vali Yardımcısı Cevheroğlu, şu anda Kepez'de Ahatlı Mahallesi 3142 Sokak'ta hizmet veren ŞÖNİM'e; ALO 183, 227 20 62 ve 227 68 08 numaralı telefonlarla ulaşılabileceğini aktardı.
ŞİDDETE YÖNELİK ARAŞTIRMA YAPILIYOR
Türk toplumunda şiddete yönelik artış söz konusu olduğunu ve bunu azaltmak için çalışmalar yapıldığını dile getiren Cevheroğlu, bu kapsamda 'ne zaman şiddet artıyor, ne zaman azalıyor, kimler şiddet uyguluyor' şeklinde bir üniversitenin desteğiyle araştırma yaptıklarını belirtti. Trafikte yol verme kavgasından dolayı insanların birbirini öldürdüğünü ifade eden Cevheroğlu, "Bizim üzerinde durmamız gereken, toplumdaki şiddet vurgusunu azaltmamız lazım. Daha sevgi dolu, birbiriyle uzlaşan ve anlaşan toplum yaratmayı hedefliyoruz. Kadına yönelik şiddet bunun bir sonucu" diye konuştu.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)