Katıldığı ITB Berlin Fuarı sırasında Almanya’da yurt dışındaki vatandaşlarla bir araya gelen CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan, Genel Sağlık Sigortası’ndaki (GSS) belirsizliklerin gurbetçileri huzursuz ettiğini söyledi. Sapan, “Yurt dışındaki 1,6 milyon vatandaşımız zamanında ve gerektiği gibi bilgilendirilmedikleri için ne yapacağını bilemez durumda” dedi.
Yıldıray Sapan, 5510 sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çerçevesinde 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe giren genel sağlık sigortası uygulamasının, yurtdışında yaşayıp da Türkiye'de ikamet kaydı olan yaklaşık 1,6 milyon Türkü de yakından ilgilendirdiğine dikkat çekti. Türkiye’de herhangi bir işlem yapan, bir mal alıp satan veya herhangi bir şekilde bağlantısı olan gurbetçilerin Türkiye’deki adres kayıt sisteminde işlemleri olduğunu belirten Sapan, “Bu vatandaşlarımız daha sonra yurt dışında olduklarını bildirmedikleri için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Türkiye’de kabul ediliyor. Gelir testi yaptırmaları isteniyor. Gurbetçilerimizin çoğunun Türkiye’deki adreslerine yapılan gelir testi yaptırma bildiriminden ya haberleri yok ya da geç haberdar oluyorlar. Bu durumdaki gurbetçilerden, gelir testi yaptırmayanlara uygulanan tavandan yani aylık 213 TL tutarında prim ödeme durumundalar” diye konuştu.
Son dönemlerde başta Almanya, Hollanda, İsveç olmak üzere Türklerin yoğun yaşadığı ülkelerde büyük elçilik ve konsolosluklarda yığılmalar yaşandığını, gurbetçilerin GSS konusunda bilgi almaya çalıştığını belirten Yıldıray Sapan, “Görüldüğü gibi hükümet, genel sağlık sigortasındaki değişiklikleri yürürlüğe sokarken yurt dışındaki gurbetçileri unutmuş. Hükümetin beceriksizliğinin faturasının gurbetçilere kesilmemesi gerekiyor. Ama işaretler durumun kesileceğini gösteriyor. Gelir testi yaptırmadıkları gerekçesi ile onlardan prim kesilmesi, ceza verilmesi hakkaniyetle bağdaşmaz. Hükümetin en kısa zamanda 1,6 milyon vatandaşın yaşadığı belirsizliği ve sıkıntıyı giderecek çözümler üretmesi gerekiyor. Gurbetçilerin durumu değerlendirilip GSS’de gereken düzenlemeler yapılmalı” dedi.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA
Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk ÇELİK tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim
Yıldıray Sapan
Antalya Milletvekili
SORU 1 : 5510 sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çerçevesinde 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe giren genel sağlık sigortası uygulaması kapsamında, yurtdışında yaşayıp da Türkiye'de ikamet kaydı olan yaklaşık 1,6 milyon Türk vatandaşının durumu nasıl değerlendirilmiştir?
SORU 2 : Genel Sağlık Sigortasındaki değişiklikler konusunda yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları zamanında ve yeterince bilgilendirilmiş midir?
SORU 3 : Yurtdışınd a yaşayıp da ikamet kaydı Türkiye'de olanlar, kendilerine Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gönderilen bildirimlerden haberdar olmadığı için gelir testi yaptıramamışlarsa bunlara ceza kesilecek midir?
SORU 4 : Genel Sağlık Sigortası uygulamasının başlamasından önce yurt dışındaki daimi adresini bildirmeyenlerden prim alınıp alınmayacağı, prim borcunun nasıl tahsil edileceği veya borç yazılan primin silinip silinmeyeceği gibi hususlar ne zaman açıklığa kavuşturulacaktır? Bu konularda uygulama yönetmeliğinin yayınlanması söz konusu mudur?
SORU 5 : Türkiye’de adres kayıtları olan ve yurt dışında çalışan ve yaşayan 1.6 milyon vatandaşın genel sağlık sigortası karşısındaki durumlarını açığa kavuşturacak düzenlemeler ne zaman yapılıp, gurbetçilerin oluşan mağduriyeti giderilecektir?