Devlet Su İşleri Toplantı Salonu'nde yapılan genel kurula, Kaymakam Mesut Yakuta, Belediye Başkanı Nail Dülgeroğlu, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Karaca, siyasi parti temsilcileri ve üreticiler katıldı.
Genel kurulda konuşan Kaymakam Yakuta, Finike'nin tanıtılmasında, bölge tarımında önemli yere sahip 'Finike portakalı'na sahip çıkılamadığını söyledi. Bunun için geç kalınmadığını anlatan Kaymakam Yakuta, portakalın doğal özelliklerini tanıtarak pazarlanmasının önemli olduğuna işaret etti. Yaklaşık 1500 ailenin portakal üretiminden ekmek yediğini belirten Yakuta, birlik kurulmasının önemli olduğunu ancak 70 üyesi bulunan birliğin 'Finike portakalı'nı gerektiği gibi temsil edemeyeceğini vurguladı.
Bu üründen ekmek yiyen herkesin birliğe sahip çıkması gerektiğini anımsatan Kaymakam Yakuta, "Yaklaşık 600 portakal üreticisi bulunduğunu düşünüyoruz. Birlik üyesi olan 70 kişiyi 500 kişiye çıkarmamız gerekiyor. Üreticiler birliğe üye olarak verilen mücadeleye katkı sağlayabilirler. Ürettiğimiz ürüne sahip çıkma konusunda zayıf kalmayalım. Biz de maddi ve manevi destek vermeye hazırız" dedi.
SDÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Karaca'da, tarımda biyolojik mücadeleyle ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı. Biyolojik mücadelenin tarımda zarara neden olan zararlı böcekleri yok eden canlı organizmalarla yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Karaca, SDÜ bünyesinde biyolojik mücadelede kullanılan böcekler üzerinde çalıştıklarını ve böcek ürettiklerini belirtti.
Finike Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Celal Bülbül de birlik faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Bülbül, Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaretle tescillenen ilk ve tek olan 'Finike Portakalı'nın yeni markalaşma sürecinde tanıtımı için gerekli faaliyetleri sürdürdüklerini kaydetti.
Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA)