Toplantıda, tarım ve hayvancılık desteklemeleri, Tarım Sigortaları Merkezi'nin önemi, Toprak tahlil sonucuna göre gübre kullanımı, Anız yangınlarının zararları, Bordo bulamacı kullanımının önemleri ve kimyasal mücadelenin önemi hakkında bilgi verildi. Toplantıya, Korkuteli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özlem Çağırıcı ile köylerdeki tarım danışmanı mühendisler ve köy halkı katıldı.
Bozova Beldesi, Garipce ve İmrahor köylerinde gerçekleşen toplantılarda çiftçilere, Tarım Sigortaları Merkezi'nin (TARSİM) yaptığı bitkisel üretim sigortası, büyük ve küçük baş hayvan hayat sigortaları ve bunlara devletin verdiği destek ayrıntılı olarak anlatıldı. Çiftçilerin TARSİM'e yaptırdığı sigortalarına devletin yüzde 50, bazılarında ise yüzde 75 destek verdiği ifade edildi. Verilen desteğin şekli ve nasıl yararlanılacağı konusunda açıklamalar yapıldı.
Korkuteli Gıda, Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürü Özlem Çağırıcı, çiftçilerin verimli ürün alabilmeleri için izlenecek yolları iyi bilmelerini, bilinçsiz yapılan üretimin hem insan sağlığına zararlı olduğunu, hem de maddi külfet oluşturduğunu söyledi. Çiftçilerin öncelikle toprak analizi yaptırmasını öneren Çağırıcı, araziden alınan toprak numunesiyle İl Tarım Müdürlüğü&ne analiz için başvurmalısını istedi. Çağırıcı, "Toprağın verimliliğine uygun tür ağaç fidanı dikilmeli" dedi.
Çağırıcı, çiftçi desteklenmesinde hiç bir sosyal güvencesi olmayıp tarımsal ve hayvancılık yapacak üreticilere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından 2 yılı ödemesiz 5 yıl geri ödemeli sıfır faizle kredi verildiğine işaret ederek, çiftçilerin desteklemeden yaralanabileceklerini anlattı. Çağırıcı, tarım sigortasının önemine de işaret ederek, "Sigorta yaptırmayan çiftçilerimizin zararlarının karşılanmasında zorluk yaşanıyor. Tarım sigortası yaptıran çiftçimizin zararları karşılanıyor" diye konuştu.
Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)