ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren TOBB Antalya İl Genç Girişimciler Kurulu tarafından, genç girişimciliğinin gelişmesine ve desteklenmesine yönelik sürdürülen çalışmalar kapsamında, İl Genç Girişimciler Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda söz alan ATSO Meclis Başkanı Ali Rıza Akıncı, girişimciliğin Türkiye'de geç oturmuş bir kavram olduğunu aktardı.
Ali Rıza Akıncı, halen birçok ülkeye göre girişimci sayımızın çok düşük olduğunu belirterek, özellikle kadın girişimci sayısının daha da düşük olduğunu kaydetti. Türkiye'de 100 yetişkin içinde sadece 5 kişinin şirket sahibi olduğunu belirten Akıncı, şunları söyledi; "Bu rakam Meksika'da 18, İrlanda ve ABD'de 12. Kadın girişimciler için durum biraz daha vahim."
Kendi işini yapanların sadece yüzde 10'unun kadın olduğunu aktaran Ali Rıza Akıncı, "Türkiye'de girişimciliğin geliştirilmesi için bürokratik engeller kaldırılmalı ve girişimcilik açısından vizyon ortaya konulmalı, kolaylaştırılmalıdır. Özel krediler verilmektedir ama artırılmalıdır" diye konuştu.
SİYASETTEN UZAK DURUN
Toplantıya katılan genç girişimcilere seslenen TOBB GGK Üst Kurul Üyesi Sezai Hazır ise "Ne olur girişimciler, siyasetten uzak durun. Girişimciler için 'şuraya da, buraya da girin' deniliyor, girmeyin abi işinize bakın" dedi. Türkiye'nin artık KOBİ'lerle çağ atlayamayacağını ve dünyanın ilk 10 ekonomisine giremeyeceğini kaydeden Sezai Hazır, şöyle dedi:
"Onun için ne yapıp yapıp bilişim teknolojilerine ilişkin ekonomik gelişimin sağlanması gerekiyor. Devletten bizim dünyada yarışabileceğimiz eşit haklar istiyoruz. Hindistan tüm işadamlarına diplomatik pasaportlar vermiş. Türkiye'de bir öğretmen diplomatik pasaporta sahip, ama bir işadamı için aynı şey sözkonusu değil. Yasalar küresel rekabeti desteklemediği sürece hiçbir şey olmaz. Dünyanın en pahalı benzinini satın alan bir ülkede girişimci olmak her babayiğidin harcı değil."
ÇALIŞAN DA GİRİŞİMCİ OLMALI
TOBB Antalya İcra Komitesi Başkanı Emrah Kepez de girişimci ruhun sadece işyeri açmakla kalınmayıp, işyerlerinde çalışanlarda da olması gereken bir durum olduğunu söyledi. Emrah Kepez, "Herkes kendi işyerini açacak diye bir durum yok. Kendi işyeri olmasa bile çalıştığı yerde girişimci ruhu taşıması, katması gerekiyor" dedi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)