CHP'nin seçim beyannamesinde, acentelere yönelik yasal düzenleme, ucuz fiyatlandırmaya karşı mücadele, turizm sektöründe istihdam garantili personel eğitimi, acenteleri denetleme yetkisinin TÜRSAB'a verilmesi, iç turizmi canlandırmak için okullarda kademeli tatil, talebin düştüğü bölgelerdeki tesislere teşviklerde öncelik tanıması ve turizm yatırımlarında çevre unsurunun ön plana çıkarılması gibi başlıklar ön plana çıkıyor.
AKP'nin beyannamesinde turizmin çeşitlendirilmesi, turizm merkezlerinde bürokrasinin azaltılması, turizm gelişim bölgeleri, turizm koridorları ve turizm kentlerinin oluşturulması, kış turizmi master planı, talep artışı yaşanan pazarlarda tanıtıma ağırlık verilmesi ve sağlık turizminde markalaşma gibi unsurlar ön plana çıkıyor.
MHP'nin beyannamesinde ise, turizm çerçeve kanunu çıkarılması, kamu-özel sektör iş birliğine dayalı bir turizm eylem planı hazırlanması, dört mevsim turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi, turizmin çeşitlendirilmesi ve sağlık turizmine yatırım gibi başlıklar ele alındı.
CHP'NİN TURİZM SEKTÖRÜNE İLİŞKİN VAATLERİ
SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM STRATEJİSİ
*Turizm Bakanlığı ve ilgili bakanlıklarda turizmi ilgilendiren alanlarda görevli bürokratların ve turizm sektörünün tüm paydaşlarının katılımı ile uzun vadeli bir Turizm Strateji Belgesi oluşturacağız.
*Dört mevsime ve ülkenin tüm potansiyel bölgelerine dağılan, sürdürülebilir bir turizm sektörü yaratacağız.
*Yurt dışından turist getiren seyahat acentelerini özel pazarlama teşviklerinden yararlandıracak, kazandırdıkları dövizin bir kısmını pazarlama desteği olarak vergiden muaf tutacağız.
*Ucuz fiyatlandırma politikasına esir olmadan, özgün turizm ürünlerini markalaştırarak sektörün dış rekabet gücünü yükselteceğiz.
*Katılımcı bir tanıtım stratejisi ile tüm bölgelerimizi tanıtacağız.
TURİZMDE ÇEŞİTLİLİK
*Sadece deniz turizmini değil, doğa ve kültür gibi alternatif turizm alanlarını da destekleyeceğiz.
*Kış turizmi potansiyelini artıracak altyapı ve tesisleri kuracağız.
*Festival, fuar ve kongre turizmine özel destek vereceğiz.
*Kaplıca ve hidroterapi merkezi yatırımlarına ve sağlık turizmine yönelik tesislere teşvik vereceğiz.
NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ
*Turizm eğitimine yerel yönetimlerin, odaların ve turizm örgütlerinin dâhil olmasını sağlayacağız.
*Turizm eğitimini çeşitlilik hedefine göre yeniden yapılandıracağız.
*Nitelikli personel ihtiyacı olan alanlarda istihdam garantili eğitim programları geliştireceğiz.
*Eğitimli çalışanların sigorta primlerinde “düşük sezon” indirimleri yapacağız.
*Turizm alanında eğitim almış gençlerimize özel istihdam projeleri geliştireceğiz.
*Turizm çalışanlarının çalışma koşullarını iyileştirecek, özellikle çalışma sürelerini yasal sınırlar içerisine çekeceğiz.
YASAL DÜZENLEMELER
*Seyahat acentelerinin çalışma yasasını yeniden düzenleyeceğiz.
*Seyahat acenteleri denetim yetkisini TÜRSAB’a vereceğiz.
*Umre ve hac hizmetlerini, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın gözetiminde, yalnızca seyahat acenteleri ile yürüteceğiz.
*Seyahat acentelerinin ulaşım araçları ile ilgili işletme koşullarını yeniden düzenleyecek, sektörde tekelleşmeye izin vermeyeceğiz
*Okullarda kademeli tatil dönemi uygulamasıyla iç turizmde istikrarlı müşteri kapasitesini artıracağız.
*Konaklama sektöründe yüksek arzdan kaynaklanan düşük ücret sorununu aşmak için Turizm Strateji Belgesi çerçevesinde tesisleşmeye bölgesel sınırlamalar getireceğiz.
*Tesis fazlalığından dolayı kârlılığı düşen bölgelere iç ve dış talebi artırıcı teşviklerde öncelik tanıyacağız.
*Bireysel mülklerin İnternet üzerinden mali gereklilikler yerine getirilmeksizin pazarlanmasının konaklama sektöründe yarattığı haksız rekabeti yasal önlemler ve denetimlerle engelleyeceğiz.
ÇEVRE DOSTU TURİZM
*Bütün kıyı bölgelerimizin imar planlarını yerel yönetimler eliyle ve çevre duyarlılığıyla hazırlayacağız.
*ÇED raporlarının bilimsel ve tarafsız olarak hazırlanmasını yasal güvence altına alacağız.
*Doğa korumada yetki ve görev karmaşasını bitireceğiz.
*Turizm tahsislerini gözden geçirecek, haksız tahsisleri iptal edecek, doğal ve kültürel varlığımıza zarar veren uygulamalara son vereceğiz.
AKP'NİN TURİZM SEKTÖRÜNE İLİŞKİN VAATLERİ
*AK Parti olarak ikinci atılım döneminde turizme ayırdığımız kaynakları daha da artırarak, Türkiye Turizm Stratejisinde öngördüğümüz hedeflere ulaşacağız.
*Önümüzdeki dönemde deniz, kum ve güneş turizminin yanı sıra sağlık ve termal turizm, kış turizmi, golf turizmi, deniz turizmi, eko-turizm ve yayla turizmi, kongre ve fuar turizmi gibi turizm türlerini öncelikli olarak ele alacak ve geliştireceğiz.
*Ülkemizin her yanına dağılmış durumda bulunan sağlık,termal, yayla, kış ve dağ sporları, kültürel açıdan önemli yer ve yerleşmelerin tek tek ele alınması yerine bunların birbirleriyle entegrasyonunu sağlayarak daha cazip ve daha güçlü alternatif varış noktaları ve güzergâhlar oluşturacağız.
*Turizm potansiyelini harekete geçirmek üzere kamu yatırımlarını varış noktası yönetimi bazında bir planlamaya dayalı yapacağız. Turizm merkezlerinde bürokrasiyi azaltacak ve sermaye akışını kolaylaştıracak yeni “Alan Yönetim” modelleri geliştireceğiz.
*Turizmin gelişimini sürdürülebilir çevre politikaları ile destekleyeceğiz.
*Turizmin olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi amacıyla kirlilik, plajların erozyonu gibi konularda çalışmalar yürüteceğiz. Sürdürülebilir turizmi tanıtarak eko-turizm, kırsal turizm ve agro-turizm konularında kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarının bilinçlendirilmesini sağlayacağız. Yeşil Yıldız Belgesine sahip konaklama tesislerinin sayısını artıracağız.
*Turizmde rekabeti ucuz ürün yerine markalaşan turizm bölgeleri oluşturarak sağlayacağız. Var olan turizm bölgelerinin sürdürülebilirlik perspektifi içinde yeniden ele alarak kaliteli yaşanabilir çevreler oluşturacağız.
*Turizm Gelişim Bölgeleri, Turizm Koridorları, Turizm Kentleri ve Ekoturizm Bölgelerinin geliştirilmesi yaklaşımımızla dokuz turizm gelişim bölgesi, yedi tematik koridor, on turizm kenti ve beş ekoturizm bölgesi öngörmekteyiz.
*DOKAP Turizm Master Planı Uygulamalarımız çerçevesinde “Yeşil Yolculuk” kavramı öne çıkaracak, Samsun’dan Artvin’e kadar sekiz ili kapsayan alanda yeşil yol çalışmalarını sürdüreceğiz. Programla yayla turizmi güzergâhında yeterli kapasitede konaklama merkezinin ve farklı turizm türleri için bu noktaların, mevcut kırsal yol izlerinin iyileştirilmesiyle bağlanmasını içeren projeleri hayata geçireceğiz.
*Yine bu çerçevede alternatif turizm türlerinin ulusal ve bölgesel ölçekte geliştirmeyi hedefliyoruz.
*Ziyaretçi sayısının ve ziyaretçi başına yapılan harcamanın artırılması, yüksek gelir gruplarının ülkemize çekilmesi ve yıl boyu talep yaratılması, iç ve dış talebin bölgelere ve ürünlere dengeli dağılımının sağlanmasını hedefliyoruz.
*Kış Turizmi Master Planı hazırlanarak, kış turizmine ilişkin yatırımların bütüncül bir şekilde planlanması ve gerçekleştirilmesini sağlayacağız. Ayrıca, kış turizmi açısından rekabet gücü yüksek olan Doğu Anadolu Bölgesi için Kış Turizmi Strateji Belgesini hazırlayacağız.
*Kıyılarda yat turizmi için alt bölgeler itibarıyla talep tahmini, gerekli yat limanı sayısı ve kapasiteleri ile yer seçimi konularını içeren bir çalışma yapacağız.
*Önümüzdeki dönemde Demre, Aydıncık ve İzmir Yeni Foça Yat Limanları ile İzmir Turan Yat Limanını tamamlayacağız.
*Dış tanıtımda, pazarlardaki ve müşteri profilindeki gelişmeleri sürekli izleyerek değişen koşullara hızlı uyum sağlayacak tedbirler alacağız.
*Ülkemizin tarihi, kültürel ve turizm değerlerinin tanıtımda yer alan tüm unsurlarını ülkemiz imajının güçlendirilmesi bakımından bir bütün olarak ele alınacağı küresel bir reklam kampanyası uygulayacağız.
*Yeni veya talep artışı görülen pazarlarda tanıtıma yönelik dış yapılanma oluşturacağız.
*Turizm eğitimini, sektörün ihtiyaçlarına hizmet verecek yapıya kavuşturacağız. Turizm alanında sektörel işgücü eğitim araştırmasını tamamlayacağız.
*Turizm alt ve üstyapı yatırımlarında kamu-özel işbirliğinden azami ölçüde faydalanacağız.
*Sağlıkta küresel marka haline gelen ülkemizin, sağlık turizmi alanında dünyanın önde gelen ülkeler arasına girmesi için önümüzdeki dönemde gerekli adımları atacağız. “Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Öncelikli Dönüşüm Programı”mızla Türkiye‘nin dünyada yükselen pazar konumunda olduğu medikal turizm, termal sağlık turizmi ve ileri yaş-engelli turizmi alanlarındaki hizmet kalitesini yükselterek rekabet gücümüzü artırmayı amaçlıyoruz. Bu çerçevede; Termal sağlık turizminde 100 bin yatak kapasitesiyle, 600 bini tedavi amaçlı olmak üzere 1,5 milyon yabancı turiste hizmet sunmayı hedeflemekteyiz. Bu hizmet karşılığında 3 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyoruz.
*Medikal turizm alanında, 750 bin yabancı hasta tedavi edilecek böylece 5,6 milyar dolar gelir sağlanacaktır. Ülkemizin bu hizmetler sayesinde dünyanın ilk 5
destinasyonu içerisinde yer almasını hedefliyoruz.
*İleri yaş turizminde ise hedefimiz 150 bin yabancı turiste hizmet vermek ve yaklaşık 750 milyon dolar gelir sağlamaktır.
*Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu oluşturacak, sağlık turizminde hedef ülke bazlı eylem planları hazırlayıp, uygulamaya koyacağız. Bu alanda hizmet verecek tesis ve kurumlara yönelik akreditasyon altyapımızı güçlendireceğiz. Bu alanda teşvik sistemlerimizi sadeleştireceğiz ve etkin çalışmasını sağlayacağız. Bu hizmetlerle ilgili olarak fiyat farklılaştırmalarına ilişkin mevzuat düzenlemesi yapacağız. Yabancı dil başta olmak üzere sağlık personelinin donanımını artıracağız. Tıp eğitiminde yabancı öğrenci kontenjanını artıracağız. Yurt dışı tanıtım çalışmalarının kapsamını geliştirecek ve etkinleştireceğiz.
MHP'NİN TURİZM SEKTÖRÜNE İLİŞKİN VAATLERİ
*Turizm sektöründeki başıboşluğu gidermek ve yapısal sorunları çözmek için; başta Turizm Teşvik Kanunu, İş Kanunu, Kıyı-Kenar Kanunu olmak üzere sektörle ilgili diğer kanunlardaki değişiklikleri de kapsayan bir turizm çerçeve kanunu ivedilikle çıkartılacaktır. Kamu ve özel sektör iş birliği ileyeni bir Turizm Strateji Belgesi ve Turizm Eylem Planı hazırlanacak ve uygulamaya konulacaktır. Ülkemizde özellikle alternatif turizm ürünlerini geliştirecek turizm yatırımcılarına dönük teşvikler ve destekler artırılacaktır. Bu kapsamda alt düzenleyici mevzuat da süratle hayata geçirilecek ve Türk turizminin ivme kazanması ve emsallerine oranla sıçrama yapması sağlanacaktır.
*Bu çerçevede Kültür ve Turizm Bakanlığı yeniden yapılandırılacak, koordinasyon eksiklikleri giderilecek, dünya turizminden çok daha fazla pay alınması sağlanacaktır.
TÜRK TURİZMİNİN ÖZGÜNLÜĞÜ KORUNACAK
*Ülkemizin doğal, tarihi, kültürel ve diğer zenginlikleri; çevreye duyarlı, tarihe saygılı, özgünlüğünü muhafaza eden ve sürdürülebilirliğini sağlayacak bir anlayışla, yüksek katma değer yaratacak şekilde değerlendirilecektir. Ülkemizi diğer ülkelerden ayıran en önemli özellik olan tarihi ve kültürel varlıkların tanıtımına ağırlık verilip kültür turizminin gelişmesi sağlanacaktır.
DÖRT MEVSİM TURİZM POTANSİYELİ HAREKETE GEÇİRİLECEK
*Ülkemizin zengin turizm potansiyelini gereğince değerlendirmek için tanıtım ve pazarlama konularına etkinlik kazandırılarak potansiyelin dört mevsim kullanılması sağlanacaktır.
*Bu çerçevede, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında işbirliği ve eşgüdümü sağlayacak sektörün tamamını kapsayan bir yapılanmaya gidilecektir.
*Ülkemizin turizmi çeşitlendirilecek, dünya turizm pazarında belli yörelerimizin markalaşması sağlanacaktır.
*Konaklama biçimleri çevre esnafını güçlendirecek, yerel ekonomiye azami katkı sağlayacak biçimde çeşitlendirilecektir.
MÜŞTERİ ÇEŞİTLENDİRİLMESİNE GİDİLECEK
*Geleneksel pazarların yanı sıra, yeni pazarlara açılmayı ve yeni bir Türkiye imajı oluşturmayı amaçlayan, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında işbirliği ve eşgüdümü öngören uzun vadeli bir turizm politikası uygulanacaktır. Seyahat sürelerinin kısalması ve uzun mesafeli seyahatlerin artması dikkate alınarak ulaştırmayı kolaylaştıran yatırımlar ve uluslararası işbirlikleri yapılacaktır. Böylece turistlerin ülkemize daha kolay ulaşması sağlanacaktır.
*Değişen tüketici tercihleri dikkate alınarak, bugüne kadar yeterince değerlendirilmemiş bölgelerde alternatif turizm ürünleri geliştirilerek turizmin gelişmesi sağlanacaktır.
*Üst gelir grubuna hitap eden turizm türleri teşvik edilecek tarihi mekanlar ören yerlerinin korunması, restorasyonu ve ziyarete açılmasına öncelik verilecektir.
*Turizm bölgelerinde imar planları gözden geçirilecek imar rantı ve istismarını çevre ve tarihi kültürel dokunun korunmasına öncelik verilecektir.
*Turizm sektöründe işgücü kalitesi artırılarak, nitelikli turizm personeliyle turiste daha yüksek standartlarda hizmet sunumuna önem verilecektir.
*ALTERNATİF TURİZM ZENGİNLİĞİ SAĞLANACAK
*Turizme tematik zenginlik kazandırılacak ve bu çerçevede deniz turizmi, yat turizmi, kuruvaziyer turizmi, tarih ve müze turizmi, mağara turizmi, kış turizmi, golf turizmi, dağ turizmi, sağlık turizmi, inanç turizmi, kongre turizmi, doğa turizmi, kuş gözlem turizmi gibi alternatif turizm alanları geliştirilecektir.
*Jeolojik miras araştırılacak, korunacak ve bunların toplu bulunduğu yerlerde jeoparklar kurulması teşvik edilecektir. Kırsal kalkınmaya da hizmet etmek üzere ekoturizm ve jeoturizm desteklenecektir.
*Turistlerin çevreye duyarlılık, yenilik, çeşitlilik ve değişik turizm ürünlerine olan ilgisi dikkate alınarak sektördeki firmaların bu taleplere cevap verebilecek şekilde yapılanmasına destek olunacaktır.
*Turizm potansiyelini iyi değerlendirmek için tanıtım ve pazarlama konularına etkinlik kazandırılarak, dünya turizm gelirleri pastasından daha fazla pay alınması sağlanacaktır.
SAĞLIK TURİZMİ YAYGINLAŞTIRILACAK
*“Serbest Sağlık Bölgeleri” oluşturularak, yatırım ve istihdam imkânı sağlanacak, sağlık turizmi gelirlerimiz artırılacaktır. Bu çerçevede, özellikle turizm bölgelerindeki kamu arazi ve tesisleri bedelsiz tahsis edilecektir. Yurt dışındaki özel sağlık kuruluşlarının bu bölgeler de kurulacak şirk etlere ortaklığının desteklenmesi suretiyle de doğrudan yabancı sermaye girişi ve talep sürekliliği sağlanacaktır.
*Turizm sektöründe kalifiye personel sayısı artırılacak Turizm sektörünün en önemli unsurlarından olan kalifiye personel sayısını artırmak için eğitimler düzenlenecektir. Turizm personeline yabancı dil ve yürütülen hizmetlerle ilgili eğitimler verilecektir.
*Sektörde çalışan personelin kalıcılığını temin etmek için sigorta primleri için devlet desteği sağlanacak
TurizmGüncel