Antalya'da Konyaaltı Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (KONYSİAD), Antalya Tenis ve İhtisas Kulübü'ndeki kahvaltısına ICF Yönetim Kurulu üyesi Abdullah Keleş, Biblio Globus Türkiye Genel Müdürü Sezgin Özer, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ katıldı. KONYSİAD Başkanı Bora Terzioğlu, turizmde merak edilenleri dile getirerek, sektördeki gelişmeler konusunda sözü konuklara verdi.
2015'te gözle görülür derecede gerileme olduğunu belirten Abdullah Keleş, istatistiksel değerlendirmelerin her zaman gerçekçi olamayacağına değindi. Bunun panik havasına neden olduğunu dile getiren Keleş, "Bir otelin maliyeti yaklaşık 100 milyon dolar civarında. Birçoğunun da ya kredi ya da piyasaya borcu var. Ayakta kalabilmek içinde başka tesislerle zorunlu rekabete koşuluyor. Gelen yolcuda ve yolcunun harcama yapısında düşüş var. Esas unsur ise geceleme. Antalya'da 140 milyon geceleme sağlansın ki bu tesislerin optimum doluluk sayısına ulaşsın" dedi. Yolcuların yüzde 84'ünün mayıs ve ekim ayları arasında geldiğini aktaran Keleş, "Yazın dolu kışın da bomboş hayalet bir şehirle karşı karşıya kalıyoruz. Antalya'nın şu avantajı var. Yaklaşık 4 saatlik mesafede 1 milyar nüfus yaşıyor. 1 saatlik mesafede 190, 2 saatlik mesafede 600 milyon insan yaşıyor. Biz bunun 12 milyona yakın kısmını alıyoruz ve ağırlıyoruz. Buna da başarı diyoruz" diye konuştu.
2'NCİ UÇAK DESTEĞİ İŞE YARAMADI
Biblio Globus Türkiye Genel Müdürü Sezgin Özer, Rusya'nın iç turizme yönelik yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. 2016 ve 2017 için iyimser bir tablo çizemediğini dile getiren Özer, "Bize nisan ve mayıs ayları için uçak başı 6 bin dolar destek verdiler. Nisan ve mayıs ayı, toplam kapasitemizin yüzde 8'ine hitap ediyor. Bu destek sadece bu aylar için verilirse Mısır'la yarışamayız" dedi. Mısır devletinin yaptığı teşvikler konusunda bilgiler aktaran Özer, "Mısır hükümeti alan vergisini kaldırmış, ayakbastı parasını kaldırmış, üstüne ayakbastı parası vermiş. Kredi verip, boş uçtuğunuz an boş koltuğun parasını ödemiş. Yani her türlü teşviği vermiş. Bu uçak desteğini tüm sezona yayalım dedim, kabul edilmedi. 15 Eylül'den sonra bu destek ekim ve kasım ayı için tekrar söz konusu oldu ama tüm tur operatörleri uçaklarını iptal etmişti. Dolayısıyla bize hiçbir katkısı olmadı" diye konuştu.
Türkiye'de turizmin Şampiyonlar Ligi seviyesinde olduğunu savunan POYD Başkanı Ali Kızıldağ turizm sektörüne sahip çıkılmamasını eleştirdi. Türkiye'de çok dinamik bir özel sektör olduğuna dikkati çeken Kızıldağ, "Biz otelciler inanılmaz sektörel baskı altındayız. Ben patronlarıma da söylüyorum sizler bir kahramansınız. Yani milyonlarca doları riske ediyorsunuz sonu yok. Bir garantin var mı? Sonunda ne olacak. İnanılmaz bir başarı. Gündemin her gün değiştiği, yarının ne getireceğini bilmediğimiz bir ülkede, hala ileriye yönelik bir şeyler yapmaya çalışan insanlar birer kahraman. Benim param olsa bu cesareti bulur muyum bilemiyorum" dedi. Yeni pazarlar yaratılması gerektiğini de hatırlatan Ali Kızıldağ, turizmcilerin krizi en az zararla kapatmak için, yaratıcı fikirleri ortaya atması gerektiğini sözlerine ekledi.
TURİZMCİLERİ ELEŞTİRDİ
Toplantıya katılan konuklar eleştirilerde de bulundu. KONYSİAD'ın kurucu üyelerinden Ziya Erbaş, "Sürekli bir turizmci kafasıyla bakmayın, bu bir ticarettir. Ticarette her sene ballı börek yenmez. Şuraya gelenler kaç kez battı çıktı. Ben hazır beton sektöründeyim kimse beni arayıp da sormuyor. Ayrı bir insan ırkı gibi oldunuz. Her şeyi turizmciler yapmadı. Birlikte yaptık. Bu kemer yolu 45 dakikaydı. Kundu diye bir bölge yoktu. Her şeyi unutuyorsunuz. Yani Allah razı olsun bu özel sektör olmasa turizm olmayacaktı. Saf saf dinlesem inanacağım. Kusura bakmayın 'hep bana, hep bana' demeyin. Azıcık da devlete diğer sektörlere bir teşekkür edin" diyerek tepki gösterdi. Erbaş'ın toplantıyı terk etmesiyle salonda esen soğuk hava, plaket töreni ve toplu fotoğraf çekimiyle dağıldı.
Akif ARICI/ANTALYA, (DHA) -