KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Antalya'da gerçekleşen 'T20 Turizm Bakanları Toplantısı'nda alınan kararların uluslararası seyahatin kolaylaştırılması, turizmde istihdamın geliştirilmesi, yeni istihdam alanları yaratılması ve rekabetin dengelenmesi konularında politikalar oluşturarak turizmin sosyal ve ekonomik kalkınmadaki rolünün maksimum düzeye erişmesine katkıda bulunacağını söyledi.
Türkiye'nin dönem başkanlığını üstlendiği G20 üyesi ülkelerinin turizm bakanlarının katılımıyla düzenlenen 6'ncı 'T20 Turizm Bakanları Toplantısı', Antalya'da gerçekleştirildi. 15- 16 Kasım tarihlerinde devlet başkanlarını katılımıyla yapılacak zirveye de ev sahipliği yapacak Belek'te gerçekleşen toplantının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) Genel Sekreteri Taleb Rifai ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Direktör Yardımcısı Greg Vines ortak basın toplantısı düzenledi.
YENI TURİZM POLİTİKALARI
Bakan Topçu, T20 Turizm Bakanları Toplantısı'nın dünya barışına, huzuruna ve refahına büyük katkıda bulunacağına inancını dile getirdi. Toplantıda alınan kararların uluslararası seyahatin kolaylaştırılması, turizm alanında istihdam hacminin geliştirilmesi, yeni istihdam alanları yaratılması, ülke sınırları içinde ve ülkeler arasında rekabetin dengelenmesi gibi hususlarda politikalar oluşturarak turizmin sosyal ve ekonomik kalkınmadaki rolünün maksimum düzeye erişmesine katkıda bulunacağını aktaran Topçu, ayrıca T20'nin sonuçları itibariyle G20'nin öngördüğü çabaların kapsamını genişleteceğini ve daha sağlam büyümeyi güvence altına alacağını söyledi. Topçu konuşmasına şöyle devam etti:
"Sektörün değerlendirilmesinde yol gösterici olan Dünya Turizm Örgütü'nün 2014 yılı verileri incelendiğinde turist sayısının 1 milyar 133 milyon, turizm gelirlerinin ise 1 milyar 246 milyon dolara ulaştığı görülecektir. Turizm, doğrudan ve dolaylı olarak 185 çeşit ekonomik aktiviteye katkıda bulunan bir sektördür. Bugün her 11 istihdamdan biri turizmle ilgili ve bağlantılıdır. Turizm 2014 yılında ülkelerin gayrisafi yurtiçi hasılalarının (GSYH) yüzde 3.1'ini oluştururken bu rakamın 2015'te yüzde 3.7'ye ulaşması beklenmektedir. Ülkemizde ise 2014 yılında turizm gelirleri GSYH'nin yüzde 4.2'sini oluşturmuş durumdadır. Bu rakamlar turizm sektörünün ulusal ekonomilere yaptığı katkının önemini vurgulamaktadır."
ANA HEDEF İNSANLIĞIN ORTAK ÇIKARI
Turizm sektörünün ülkelerin refah ve istihdam artışına yaptığı katkılarla, KOBİ'ler, istihdam ve istihdam yaratmayı teşvik eden politikalar kapsamında ele alınmasının oldukça önemli bir adım olduğunu söyleyen Topçu, turizmin ekonomik alandaki katkılarının yanı sıra, kültürlerarası diyalog, tarih ve kültürel mirasın korunması, çevre duyarlılığı ve teknolojik gelişme gibi pek çok alanın gelişmesine ve sürdürülebilirliğine katkı sağladığını söyledi. Bu bağlamda tüm ülkelerin turizm sektörünü hassasiyetle değerlendirmesi gerektiğini belirten Bakan Topçu, şunları söyledi:
"Ana hedef insanlığın ortak çıkarına dönük yeni stratejiler geliştirmek ve bunları da uygulamak olmalıdır. Bizlerin başlıca hedefi turizmde yeni hizmet ve fırsatlar yaratmak, uluslararası karar verme mekanizmalarında güçlü bir temsil sağlamak, doğal ve kültürel mirasın korunmasını teşvik etmek, tarihi, kültürel ve yerel özelliklerimizin benzerlikleri ve farklılıklarından yola çıkarak insanımızın yaşam standardını yükseltmektir."
BİLDİRİDE ÖNE ÇIKAN GÜNDEMLER
Toplantı çerçevesinde ele alınan konuların sonucunda onaylanan bildirinin KOBİ'lerin istihdam yaratma konusunda ufuk açıcı bir vizyon sunması dileğinde bulunarak açıklamalarını sürdüren Topçu, bildirgenin ayrıca turizmde girişimcilik, cinsiyet eşitliği ve genç istihdamında kalıcı ve kaliteli iş alanları yaratan becerilerle ilgili maddelerinin önemine değindi. Bildiri çerçevesinde piyasa gereksinimleri ve eğitim ihtiyaçları bağlamında köprü kurulması için kamu sektörü ve eğitim öğretim kurumları arasında güçlü bir koordinasyonun sağlanması, bu alana daha fazla yatırımın teşvik edilmesi gerektiğine inandığını dile getiren Topçu, "Ayrıca turizmin yeşil iş alanları gündemine dahil edilmesi bakanlık olarak üzerinde hassasiyetle duracağımız noktalardan birisi olacaktır. Çünkü bizim medeniyetimizin emridir, 'Kıyamet kopacağını bilsen elinde hurma fidanını toprağa dik diye' bir emir var" diye konuştu.
DİĞER KONUŞMACILAR
UNWTO Genel Sekreteri Rifai, toplantında bakanların 5 konu üzerinde konsensüs sağladığını aktardı. Başlıkları, kadınların eğitimin güçlendirilmesi, kamu ve özel sektör arasında daha güçlü bağların kurulması, eğitim ve öğretim kurumlarının piyasanın ihtiyaçlarına karşılık verecek şekilde uyumlulaştırılması, gelişmekte olan ülkeler ve G20 ülkeleri arasında bağın kurulması ve KOBİ'lerle entegrasyon ve işbirliğinin sağlanması olarak sıralayan Rifai, "Antalya'da gerçekleştirilen 6'ncı toplantı en başarılı, en güzel, en odaklanmış toplantılardan bir tanesidir. 6'ncı toplantı kilometre taşı olarak hatırlanacaktır" dedi.
ILO Genel Direktör Yardımcısı Vines ise turizm sektörünün gençler ve kadınlar tarafından cazip bir kariyer fırsatı olarak algılanması gerekliliğine değindi.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA) -