Muzkent Köyü'nde, muz üreticilerinin başı yaban domuzlarıyla dertte. Özellikle hava karardıktan sonra yiyecek bulmaya çıkan domuzlar, muz bahçelerini tahrip ediyor. Domuzların sık sık muz bahçelerine zarar vermesi üzerine üreticiler elde tüfek, nöbet tutmaya başladı. Havanın kararmasına kısa süre kala köy meydanında toplanan üreticiler, nöbet için hazırlık yapıyor. Tüfeklerini kontrol eden çiftçiler, daha sonra Muzkent Köyü Muhtarı Süleyman Yılmaz'ın yaptığı görev dağılımına göre bahçelere dağılıyor.
Domuz nöbeti tutan muz üreticisi Ali Toprak, ekmek teknelerini korumak için nöbet tutmak zorunda olduklarını belirtti. Yaban domuzlarının muz ağaçlarının dibinde eşeleyerek kurt aradığını anlatan Toprak, "Domuzlar kışın da muzun meyvesini yiyor. 1,5 aydan bu yana elimizde tüfekle domuz bekliyoruz. Burada hayatımızı tehlikeye atıyoruz. Sinekle, haşereyle mücadele ediyoruz" dedi.
EŞİNİN YÜZÜNE HASRET
Geçen haziran ayında evlenen Fatih Görgülüer ise her gece domuz nöbetine çıktığı için eşinin yüzünü bile göremediğinden yakındı. Organik muz yetiştirdiklerini ve bunun için muz ağaçlarının dibine hayvan gübresi döktüklerini anlatan Görgülüer, "Bu gübrenin içinde kurt oluşuyor. Domuz bu kurtları yemek için muzların dibini kazıyor. Muzun kabukları zarar gördüğünde 2-3 hafta içinde sararıp kuruyor. Ağaçlar kuruyunca emeklerimiz boşa gidiyor. 1.5 aylık evliyim. Eşimin yüzünü göremiyorum. Her akşam burada domuz nöbeti tutuyorum. Yetkililerden çözüm bekliyoruz" dedi.
Üreticilerden Celil Görgülüer de domuzların ağaçların yanı sıra, damla sulama sistemi ve seraların örtülerine de zarar verdiğini kaydetti. Mustafa Güneş ise 'kara canavar' olarak adlandırdığı domuzlar nedeniyle pek çok ağaç kaybettiklerini söyledi. Muzkent Köyü Muhtarı Süleyman Yılmaz da köyün muz üretimiyle ülke ekonomisine ciddi katkı sağladığını belirtti.
Erdem KÖSE/GAZİPAŞA(Antalya), (DHA)