Dicle Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç, 180 kuş türünün yaşadığı Hevsel Bahçeleri'ne gerekli özenin gösterilmediğini söyleyerek, "Önlem alınmaması halinde türlerde azalma görülebilir" dedi.
Dünyanın en güzel kuşlarından biri olmasına rağmen yaşamının tamamını bataklıklarda sivrisinek ve yumuşakçaları yiyerek geçiren Mavi Gerdanlar ve sonbahar başlarından itibaren Diyarbakır'a gelip, ilkbahar başlarında buradan kuzeye doğru göç eden Bataklık Çitneleri ile Dağ Kuyruksallayanları ve daha onlarca kuş türü, Hevsel Bahçesi'ndeki bataklıklara renk veriyor.
KUŞLAR BİR DAHA DÖNMEYEBİLİR
Her yıl tekrarlanan doğal döngü, Diyarbakır'daki kuş havazasındaki çöp ve atıklar nedeniyle son dönemlerde tehlikeye girdi. Hevsel Bahçeleri'ndeki bataklıklar, insanların etrafa rastgele çöpler atması nedeniyle kuşlar için tehdit oluşturmaya başladı. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç, çöplerin toplanmaması durumunda Hevsel Bahçeleri'nde kuş türünde azalmaya neden olabileceğini söyledi. Görünen ambalaj ürünlerinin diğer çöplere göre daha az zararlı olduğunu belirten Prof. Dr. Kılıç, "Özellikle, deterjanlar ve onlara ait kalıntılar, su sistemlerinde ve orada yaşayan canlılarda daha büyük tahribatlara yol açmaktadır. Bunun yeme ve içmeyle vücuda alınmasıyla kimyasal maddeler canlı vücudunda biyokimyasal ve fizyolojik süreçlere etki eder. Bu tek hücrelilerden böceklere, sürüngenlere, kuşlara, memeli hayvanlara ve bitkilere olumsuz etki yapmaktadır ve yaşamlarını tehdit etmektedir. Ambalaj atıkları doğada 100 yıl kalabiliyor. Bu tür yerlerin bir şekilde atıklardan temizlenmesi lazım aksi halde türlerde azalma görülebilir. Bu nedenle insanların bu konuda daha duyarlı olmaları gerekmektedir" dedi.