ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, YGS 2011’deki soruların şifreli olduğu iddialarının “tamamen asılsız ve gerçek dışı” olduğunu ifade ederek, “Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz sınavlarda hiçbir şüpheye mahal bırakacak bir olgu yaşanmamıştır” dedi.
Prof. Dr. Demir, YGS’deki şifreli soru iddiaları üzerine, ÖSYM binasında basın toplantısı düzenledi. Demir, 27 Mart 2011 Pazar günü, gerçekleştirilen YGS’de hiçbir adayı haksız bir şekilde, diğerinin önüne geçirecek herhangi bir uygulamanın oluşmadığını belirterek, “Bu nedenle tüm adaylarımızın ve velilerin son derece rahat olmalarını ve gerçekleşmiş olan sınavdan şüphe etmemelerini istiyorum” dedi.
Şifreli soru iddiasının hiçbir adayın soru kitapçığı için geçerli olmadığının altını çizen Demir, bütün soru kitapçıklarının internet üzerinden tüm kamuoyuna sunulacağını söyledi. Demir, sınavda haksızlığa neden olacak her türlü şüpheyi büyük bir titizlikle incelediklerini ve bunu engellemek için bütün tedbirleri hayata geçirdiklerini ifade ederek, “Bazıları hakkında haksız eleştiriler almamıza karşılık son 15 sınavda bunları gerçekleştirdik ve kamuoyu tarafından takdirle karşılandık. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz sınavlarda hiçbir şüpheye mahal bırakacak bir olgu yaşanmamıştır. Kamuoyu iyi bilmelidir ki ÖSYM, sınav güvenliği başta olmak üzere uygulamalardan asla taviz vermemiş, vermeyecektir.
Öte yandan ÖSYM bugüne kadar olmadığı kadar şeffaf ve açık olmuştur. Yaptığı her işin hesabını vermiş ve vermekten de büyük bir onur duymaktadır” diye konuştu. Adayların her türlü bilgiye kendi şifrelerini kullanarak internetten erişebildiklerini, cevap kağıtlarını görebildiklerini ve tutanaklara ulaşabilerek, bütün itirazları açıklığıyla görebildiklerini belirten Demir, ÖSYM’nin bu şeffaflık sırasında taviz vermediği tek şeyin sınav güvenli olduğunu ifade etti.
-KAPALI SİSTEM VURGUSU-
Demir, sınav güvenliğinin iki önemli boyutuna dikkat çekerek; bunlardan ilkinin, soruların nihai şeklinin kapalı dönemde verilmesi ve basılması, diğerinin de adaya özgü soru kitapçığı ve cevap kağıdı hazırlanması olduğunu belirtti. Demir, adaya sorulacak soruların ÖSYM bölgesinde hazırlandığını ve hazırlanan soruların matbaaya götürülerek, “kapalı dönem” adını verilen, hiçbir bilginin ve nesnenin içeri girdikten sonra dışarı çıkmadığı bir ortamda sınav kitapçığı haline getirildiğini kaydetti.
Tüm sınavların kesinlikle kapalı dönem içinde hazırlandığının altını çizen Demir, “Sınavı hazırlayanlar, kapalı dönemden sonra sınav bitimine kadar dışarı çıkamamaktadırlar. Matbaanın tüm çevresi kamerayla izlenmekte, 2G 3G sinyal karıştırıcılar çalışmakta, kapılarda emniyet görevlileri 7/24 izlenmekte, tüm olaylar kayıt altına alınmaktadır” dedi. Kapalı döneme parça parça gelen soruların birleştirilerek, “mastır soru kitapçığı” ve cevap anahtarı oluşturulduğunu ifade eden Demir, buradan da adaya özgü soru kitapçığı ve cevap anahtarları hazırlandığını belirtti. Demir, “Lütfen herkes çok iyi anlasın ki; kapalı soruların dağlımı kesinlikle tesadüfü olarak yapılmakta, sistem aynı kitapçıktan iki tane üretmemekte, üretilememektedir. Matbaada bir kitaptan iki tane üretilmesi mümkün değildir” dedi.
-SORU KİTAPÇIĞI ADAYA ÖZEL-
Demir, soru kitapçıklarının adaya özel olduğunu vurgularken, basın mensuplarına elindeki kitapçığı göstererek, “Bu kitapçıkta da görüldüğü gibi her bir soru kitapçığının üzerinde tek bir tane olan soru kitapçığı numarası vardır. Bu kişiye özeldir, bu sınava girmiş adaya özeldir” dedi. Demir, ad-soyad, T.C kimlik numarası gibi adayın kişisel bilgilerinin de kitapçıkta ve cevap kağıdında yer aldığını ifade etti.
-“İDDİALAR TAMAMEN GERÇEK DIŞI”-
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Demir, cevap anahtarlarının şifreli olduğu iddialarının “tamamen asılsız ve gerçek dışı” olduğunu söyledi. Sınavda kullanılan soru kitapçıklarının incelendiğinde bunun net ve kesin olarak ortaya çıktığını kaydeden Demir, “Değerli arkadaşlar ÖSYM her zaman olduğu gibi bugün de bundan sonra da kendi işine konsantre olacak ve güvenli sınavlar yapmaya devam edecektir. Tüm çalışanlarıyla birlikte ÖSYM bunun faydasını hep görmüştür” dedi.
-"BASIN İÇİN SİSTEM DIŞINDA BİR KİTAPÇIK OLUŞTURULDU"-
Basına verilen soru kitapçığının ise, sınavda hiçbir adaya verilmemiş bir kitapçık olduğunun altını çizen Demir, “Bunun için iki yol vardı; ya sistemden her basın kuruluşu adına ayrı bir kitapçık ve ilgili cevap anahtarı oluşturulacaktı ya da her kuruma aynı kitapçık verilecek ve böylece farklılık sağlanmayacaktı. Burada ikinci yol tercih edildi ve tek bir kitapçık kamuoyuyla paylaşıldı. Sistemin birden fazla kitapçık oluşturamaması nedeniyle, sistem dışında başka bir ortamda, bir makinede basına yönelik bir kitapçık oluşturulmasına karar verildi.
Hepimizin bildiği gibi bu A4 boyutundaki bu kitapçık ve cevap anahtarı kamuoyuna verildi. Oysa adaylara verilen soru kitapçığı tamamen farklı boyutta, farklı kağıtta, farklı bir geometrideydi. Basına verilen kopya için, mastır kitapçık ve cevap anahtarından yeni bir kitap türetilmiş ve yazıcıdan istenilen sayıda kopya alınmıştır. Sınavda sorulan kitapçıklar ile basına verilen kitapçıklar incelendiğinde bu fark görülecektir” dedi.
-"SADECE YANLIŞ SEÇENEKLERİN YERLERİ DEĞİŞTİRİLDİ"-
Demir, bu yolla hazırlanan kitapçığın cevap anahtarının doğru olduğundan emin olmak için, mastır kitapçıktaki sorulan doğru cevapları değiştirmeden, yanlış seçeneklerin yerlerinin değiştirildiğini kaydetti. Demir, mastır kitapçıktaki tüm soruların cevaplarının küçükten büyüğe doğru sıralandığından, üretilen cevap anahtarındaki doğru seçeneklerin mastır kopyadaki ile kesiştiğini söyledi.
-"SİSTEMİN ŞİFRELİ KİTAPÇIK OLUŞTURMASI MÜMKÜN DEĞİL"-
İddiaların ardından, ÖSYM’nin hemen bir titiz inceleme başlattığını ifade eden Demir, “Böyle bir şeyin gerçekten doğru olması tüm sınavın iptaline götürecektir. Bu nedenle vakit kaybetmeden bütün detaylarıyla incelenmiştir. Basın toplantısının bugüne alınmasının sebebi budur. Bu inceleme neticesinde, basına verilen sınav kitapçığının sistemin dışında üretildiği bir gerçektir. Basına verilen kitapçık ve cevap anahtarı kesinlikle başka hiçbir adaya verilmemiştir. Adaya özgü kitapçık oluşturan algoritma detaylı olarak incelendiğinde, bu tür bir şifrenin ilgili yazılım tarafından üretilmesinin mümkün olmadığı görülmüştür” diye konuştu.
-SORU KİTAPÇIKLARI İNTERNETTEN YAYINLANACAK-
Konuya daha fazla açıklık getirmek ve şüpheleri tamamen ortadan kaldırmak amacıyla, ÖSYM’nin sınava giren tüm adayların soru kitapçıklarını internet yoluyla kamuoyuna açıklanacağını kaydeden Demir, 12.30 itibariyle, il il, salon bazında internete verilerek, adayların soru kitapçıklarına erişebileceğini belirtti. 1 milyon 700 bin kitapçığın yayınlanacağını söyleyen Demir, işlemdeki verilerin boyutlarının çok yüksek olması nedeniyle, yüklemenin zaman alabileceği uyarısında da bulundu.
Adayların kendi şifreleriyle sisteme girdiklerinde, kendilerine verilmiş soru kitapçıklarının numaralarını öğrenebileceklerini belirten Demir, sitenin tüm kamuoyuna açık olduğunu ifade etti. Demir, buna ilave olarak ÖSYM’nin sınav sırasında en yüksek puanı alan belirli sayıdaki adayın numaralarını da kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.
-“BÜTÜN VATANDAŞLARIMIZIN GÖNLÜ RAHAT OLMALIDIR”-
“Bir kez daha belirtmek isterim ki ÖSYM’nin gerçekleştiği YGS 2011 sınavında, hiçbir yanlışlık ve uygunsuzluk söz konusu olmamış ve sınav tam bir güven içinde, adalet ölçüsünde gerçekleştirilmiştir” diyen Demir, “Her adayın bildiğini sınayabilecek nitelikte bir sınav gerçekleştirilmiştir.
Bütün vatandaşlarımızın gönlü bu konuda rahat olmalıdır. ÖSYM hak ve adalet ölçüsünden taviz vermeden, herkesin hakkı olanı alacağı sınavların gerçekleştirilmesine devam edecektir. Her zaman söyledim; ÖSYM kimsenin özel haklarına zarar vermeden, şeffaf olmak ve hesap verilebilirlik ilkesi gereği her türlü bilgiyi paylaşmayı önemli bir yönetim aracı olarak görmektedir. Ayrıca ÖSYM sınav güvenliğini taviz vermeden gerçekleştirme konusunda da ısrarlıdır” diye konuştu.
-ÖĞRENCİLERE “GELECEĞE BAKIN” ÖNERİSİ-
Hiç kimsenin ÖSYM üzerinden hesap yapmaması ve ÖSYM’yi faydası olmayacak tartışmalara çekmemesi gerektiğini söyleyen Demir, üniversite adaylarına da “geleceğe bakın” önerisinde bulundu. Demir, şunları dedi:
"Biz ÖSYM olarak sadece sınav yapıyoruz, bilgiyi ölçüyoruz. Bu konuda ÖSYM kendi işine odaklanmaya devam edecektir. Bu vatandaşlarımız tarafından net biçimde bilinmelidir. Vatandaşlarımız, herhangi bir konuda bilgi istediklerinde kapılarımız açık olacaktır.
Ekran balındaki öğrenci arkadaşlarım, artık geleceğe baksınlar. Haziran ayında yapılacak LYS’ye konsantre olsunlar ve her gün bilgi darcıklarını biraz daha artırarak, bilgileriyle öne çıkmaya çalışmalarını öneriyorum, hepsine başarılar diliyorum
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |