Kamptaki kaçak binaların yıkımına başlandığı, gerekli izinlerin tamamlanması ardından doğaya zarar vermeden yerine yenilerinin yapılacağı belirtildi. İçmeler Belediyesi ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Marmaris Şube Müdürlüğü projeye sıcak bakarken, çevreciler yine de doğa tahribatı olacağını ileri sürüp, karşı çıktı.
Marmaris’e 8 kilometre uzaklıktaki Pamucak Mevkii'ndeki ormanlık alan 1956 yılındaki yangında kül oldu. İki yıl sonra bölgiede ağaçlandırma çalışmalarına başlandı. 1960 yılındaki denetlemeler sırasında dönemin Muğla Orman İşletme Müdürü, bölgeyi çok beğenerek bir baraka yaptırdı. Hafta sonlarında burada denize giren müdürün bölge toplantılarının da burada yapılmasını istemesi üzerine barakanın etrafına mutfak ve yemekhanenin de aralarında bulunduğu altı baraka daha yapıldı. Barakaların bulunduğu bölgedeki 42 bin 59 metrekarelik kızılçam ağaçlarıyla kaplı bölge, 1968 yılında Pamucak Orman Kampı’na dönüştürüldü. Aynı yıl gönderilen ödenekle yapılan 2'si betonerme 9 binayla kamptaki yapı sayısı 16'ya çıktı. Kısa sürede ormancılar arasında ünü yayılan kamp, 1974 yılından itibaren özellikle Ankara'dan gelen Orman Genel Müdürlüğü yetkililerini konuk etmeye başladı. 1979 yılında çok katlı binaların da yapılmasıyla birlikte kamp, daha fazla ilgi gördü. Uzun yıllar 15'er gün üst düzey bürokratlara tatil imkanı sağlanan kamp, 2003 yılında özelleştirildi. İhaleyi kazanan İnciler Turizm A.Ş., kampı 49 yıllığına kiraladı. Şirket, kamptaki kaçak olan yapılar ve tadilat için için beş yıl önce belediyeye ruhsat için başvurdu. Dönemin belediyesi, aynı şekildeki yapılması koşuluyla ruhsatı verdi. Ancak, 2009 yılındaki yerel seçimlerde göreve gelen Belediye Başkanı Zeki Eren, ruhsatı, iki yıl içinde inşaata başlanmaması ve blok bina yapılacağı gerekçesiyle iptal etti.
"DOĞAL YAPI BOZULMAYACAK"
İçmeler Belde Belediye Başkanı Zeki Eren, İnciler Turizm A.Ş.’nin en son bu yıl, yeni bir proje ile kendilerine geldiğini belirterek, şunları anlattı:
"Halen ruhsat vermemiş olmamıza karşın bu gelen yeni proje mevzuata uygun. Son bir iki evrakları kaldı. Bunları da tamamladıktan sonra, orman kampı zamanından kalan yapıların yerine doğal dokuyu bozmadan ve bu yapıların metrekaresinin üzerine çıkmadan, blok bina yerine 1’inci sınıf bir tatil köyü yapacaklar. Böylelikle atıl durumda kalan minik bir cennet daha Marmaris’e katma değer sağlayacak."
Doğa Koruma ve Milli Parklar Marmaris Şube Müdürü Nurullah Gürkan, kamptaki daha önce yapılan yapıların ruhsatsız olduğuna dikkati çekip, bunlar için mahkemeden yıkım kararı çıktığını anlatırken şöyle devam etti:
"Kampı kiralayan şirkete, buraları yıkması için gereken izinleri verdik. Belediyeninde onayıyla burada yeni bir tesis yapılması için gereken izinler çıkartıldı. Yeni tesis, eski yapıların iz düşümü ve belediye kat izni çerçevesinde inşa edilecek. Bu alandaki bütün ağaçlar tarafımızca işaretlendi. Bu nedenle inşaat sırasında hiçbir ağaç kesilmeyecek. Tesis, kazıklar üzerine yapılacak. Hatta tesisin çatısının doğal materyallerle yapılması için çalışmalarımız var. Ancak imar yönetmeliği gereği çatı yapılması gerekiyormuş. Bu konuyu halen araştırıyoruz. Eğer mutabık kalınırsa binaların çatıları da doğal yapıya uygun olacak."
"ÇEVRECİLER TEPKİLİ"
Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Grubu Başkanı Filiz Ersan, böylesine güzel bir ana tesis yapılmaması gerektiğini savundu. "Her ne kadar temel atılmayıp, kazıklar üzerine yapılacaksa da yine de doğada bir tahribat olacak" diyen Ersan, şunları söyledi:
"Çevreciler olarak biz bu tür arazilerin kiralanmasına karşıyız. Çünkü, kiralayanlar, süreleri dolduğunda bu yerleri terketmiyor. Bu yerler zamanla kiralayanın oluyor."