Yaş Sebze ve Meyve Hal Komisyoncuları dernek başkanlarının toplantısı Beymelek Mahallesi'ndeki Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü'nde yapıldı. Demre Hal Komisyoncuları Derneği Başkanı Fahri Duran'ın ev sahipliğinde yapılan toplantıya Antalya Hal Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akçan, Kumluca Başkanı Selahattin Okur, Finike Hasyurt Başkanı İsmail Karataş, Ortaca Dernek Başkanı Sedai Duran, Kaş Ova Dernek Başkanı Yusuf Çıkan, Kaş Yeşilköy Dernek Başkanı Tekin Ortaç, Kumluca Mavikent Dernek Başkanı Faik Öncel ve diğer derneklerin yöneticileri katıldı.
Toplantıda sektörün sorunları tartışılırken, çözüm önerileri ortaya kondu. Bazı yasal düzenlemeler konusunda hükümet nezdinde girişimlerde bulunma kararı alındı.
Demre Hal Komisyoncuları Derneği Başkanı Fahri Duran, "Toptancı halleri üreticiyle tüccar ve tüketici arasında bir köprüdür. Komisyoncular üreticinin malını en iyi şekilde değerlendirmek için çaba harcar. Ancak sektör son derece sıkıntılı. Komisyoncular olarak alacaklarımızı alamıyoruz. Hal Komisyoncuları Konfederasyonu ile koordinasyonda sıkıntılarımız var. Çiftçinin durumu belli. Tarım can çekişiyor. Komisyoncular, üreticileri finanse eden, onlara fide, ilaç ve diğer girdilerin alımında destek sağlıyor. Alacaklarımızı alamayınca bu desteği vermekte zorlanıyoruz. Yetemez hale geldik. Yaş sebze ve meyve ihracatında yeni pazar bulmak bir yana var olan pazarları kaybediyoruz. Üretimde planlama yok" dedi
Dernekler olarak ortak hareket etmek istediklerini ve koordineli çalışacaklarını kaydeden Fahri Duran, "Tüketici fiyatlardaki artışı üretici ve komisyoncudan biliyor. Onları suçluyor. Girdi fiyatlarına bir bakılsa, üreticinin hiçbir şey kazanamadığını görecekler. Bundan sonra dernekler olarak yaş sebze ve meyve fiyatlarının yanında, girdi fiyatları konusunda yerel ve ulusal basını bilgilendireceğiz. Hal Komisyoncuları Konfederasyonu bünyesinde bir üretici konseyi kurulmasını önereceğiz. Hallerin işlevinin geliştirilmesi için çalışacağız" diye konuştu.
Hükümet nezdinde 5957 sayılı Haller Yasası'ndaki üç maddenin değiştirilmesi için girişimde bulunma kararı aldıklarını vurgulayan Duran, şöyle dedi:
"Şu anda komisyoncu komisyoncuya fatura kesemiyor. Bunun değişmesini istiyoruz. Bildirim yöntemiyle mal gönderilmesini istemiyoruz. Bildirimde bulunulan malın faturasının hemen kesilmesini istiyoruz. Bu konudaki maddenin değiştirilmesini istiyoruz. Büyük marketler doğrudan üreticiden mal alımı yapıyor. Bunların ihtiyacı olan sebze ve meyveyi halden almasını istiyoruz. Bu konudaki maddenin de değişmesini istiyoruz. Üç maddenin değişmesi için çaba harcayacağız. Ayrıca yetkililerin ihraç için yeni pazarlar bulmasını talep ediyoruz. Yoksa sera üreticisi biter."
Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)