ANTALYA Kent Konseyi, 29 Ocak Salı günü Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirilecek olağan genel kurul toplantısında 'Doğal ve Kültürel Değerler', 'Kesik Minare', 'Yerel Yönetimler ve Sosyal Hizmet Uygulamaları', 'Taş ocakları' ve 'EXPO 2016 Sembol Anıtı'na ilişkin raporları görüşecek. Yürütme kurulu ile çalışma grupları tarafından hazırlanan ve kenti yakından ilgilendiren 5 önemli rapor görüşüldükten sonra uygulanması talebiyle ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilecek.
AKDENİZ HEYKELİ EXPO'NUN ANITI OLSUN
Turizm Çalışma Grubu'nca hazırlanan raporla, Antalya'yı dünya gündemine taşıyacak EXPO 2016'nın sembol anıtı için öneride bulunulacak. 1980 yılında sanatçı İlhan Koman'ın Akdeniz için yaptığı ve vasiyeti gereği Akdeniz'de denize ve dalgalara nazır bir yere yerleştirilmesini arzuladığı Akdeniz Heykeli'nin; EXPO'nun Sembol Anıtı olması istenecek. Bugüne kadar yapılan EXPO organizasyonlarının gerçekleştirildikleri şehirlere önemli anıtsal semboller kazandırdığına işaret edilerek, şu anda İstanbul'da bulunan Akdeniz Anıtı'nın Antalya'ya getirilmesi ve EXPO'nun Sembol Anıtı haline getirilmesi gerektiği vurgulanacak.
KESİK MİNARE RESTORE EDİLMELİ
Genel kurul toplantısında görüşülecek en önemli rapor ise Kaleiçi'ndeki Kesik Minare ile ilgili olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 26 Eylül 2012 tarihinde aldığı kararla cami fonksiyonu vermek istediği Kesik Minare'nin, Açık Hava Müzesi olarak işlevlendirilmesi gerektiği belirtilecek. Hellenistik devir, Roma, Bizans Dönemi, Selçuklu ve Osmanlı Devleti'ne ait izler taşıyan Kesik Minare'nin Antalya'ya yakışır bir şekilde korunması ve dünya insanlarına sunulması istenecek. 'Oldu bitti' ile bu tarihi mirasın camiye dönüştürülmesine tepki gösterilen raporla, Kesik Minare'nin hoşgörü geleneğine yakışır bir şekilde restore edilmesi gerektiği ifade edilecek.
KALEİÇİ GÖRÜNÜR HALE GETİRİLMELİ
Kent Konseyi Yürütme Kurulu'nca hazırlanan 'Antalya Kent İçi ve Çevresindeki Doğal ve Kültürel Değerlerin Görünür Hale Getirilmesi'ne ilişkin raporda da Kaleiçi'ndeki duruma dikkat çekilecek. Başta Yivli Minare ve Yivli Cami Külliyesi olmak üzere Gıyaseddin Keyhüsrev Medresesi, Selçuklu Medresesi, Mevlevihane, Zincirkıran Türbesi ve Nigar Hatun Türbesi, Paşa Cami, Kesik Minare, Hıdırlık Kulesi, Aleaddin Cami, Falezler, Karaalioğlu Parkı, Miradorlar, Yat Limanı, Üç Kapılar gibi doğal ve kültürel değerlerin görünür ve bulunur kılınması istenecek.
DOĞA TAHİRABATLARI ÖNLENMELİ
5 ayrı çalışma grubunun hazırladığı bir başka raporda ise 'Taş ve Mermerlerle İlgili Maden Ocakları' hakkında görüş bildirilecek. Ocak yerleri tespiti ile işletme yöntemleri ve koşullarının doğa tahribatına yol açan çevresel etkilerinin önlenmesi için sürdürülebilir kalkınmayı ön plana çıkaran bütüncül bir yaklaşımla uzun dönemli planlamanın esas alınması gerektiği vurgulanacak. Kamu vicdanını yaralayan, toplum yararına aykırı düzenlemeler ve uygulamaların iptal edilmesi ile tohum, gen koruma alanları, muhafaza ormanları, orman içi dinlenme yerleri, endemik ve korunması gereken nadir ekosistemlerin bulunduğu alanlarda maden aranması ve işletilmesinin tamamen yasaklanması talep edilecek.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)