Uygulamanın TCK'ya göre suç olduğunu savunan Tarım Ormancılık Hayvancılık ve Çevre Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası, bir an önce sonlandırılmasını istedi. Enstitünün Kepez birimi önünde toplanan sendika üyeleri, durumu basın açıklamasıyla protesto etti. Grup adına konuşan sendika genel başkanı Şükrü Durmuş, enstitü müdürü Yılmaz Emre'nin personeli son derece huzursuz ettiğini savundu.
ÖZEL HAYATA MÜDAHALE
Parmak izi uygulamasının ulusal ve uluslararası yasalarda özel hayata müdahale anlamına geldiğini aktaran Durmuş, şöyle konuştu:
"Bu uygulama sendikamız tarafından Antalya Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu'na taşındı. Kurul böyle bir uygulamanın yasal düzenlemesinin olmadığı, kimlik tespitine yarayan parmak izi alınması işleminin ancak Türk Ceza Hukuku'na göre bir suç işlenmesi durumunda cumhuriyet savcısının emri ile kolluk kuvvetleri tarafından alınabileceğini belirtti. Biz de kurulun kararının ardından Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması ile ilgili dava açtık. Ancak süreç devam ederken parmak izi uygulamasının yanında bir de yüz tanıma uygulaması getirildi. Müdür Yılmaz Emre hakkında açtığımız davada TCK'nın 135'inci Maddesi, CMUK'un 81'inci Maddesi, Anayasayı ve uluslararası hukuku ihlal ettiği için cezalandırılması talebinde bulunduk. Buradan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nı bir kez daha uyarıyoruz. Müdür derhal görevinden alınsın."
Grup açıklamanın ardından dağıldı.
Ömer ERDEM/ANTALYA, (DHA)