Açıklamada "1950'lilere kıyasla kullanılan pestisit miktarının 10 misli artmasına, kimyasal madde kullanımı çok yaygın olmasına rağmen meyve ve sebzelerdeki pestisit kalıntıları ve yol açtığı sağlık sorunları konusunda üreticiler yeterli bilgiye sahip değil" denildi.
Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığında görevli Ziraat mühendisi Ömer Yavuz, hormonların tohumdan hasada kadar geçen devrede verim artışı, ürün kalitesinin yükseltilmesi ve bitkilerin hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığın artırılması amacıyla tüm dünyada kullanıldığına işaret ederek, diğer kimyasallarda olduğu gibi bitki gelişim düzenleyicilerin de yazılı olan tavsiyeye uygun olarak kullanılması gerektiğini vurguladı. Yavuz, Türkiye'de hormonların örtü altında domates, patlıcan kavun ve kabakta zaman zaman kullanıldığını anlattı.
Bitki gelişim düzenleyicilerinin ambalajı üzerinde bulunan etikete uyularak kullanılması durumunda herhangi bir olumsuzluğun söz konusu olmadığının altını çizen Yavuz, hormonlarla ilgili olarak, şekli bozuk ya da aşırı gelişmiş ürünlerden şüphelenmenin üreticileri gereksiz yere mağdur ettiğine dikkati çekti. Yavuz, "Bilinenin aksine asıl tehlike ilaç kalıntılarıdır. Üreticilerimizin bekleme süresini tamamlamadan ürünlerini hasat etmemesi büyük önem taşımaktadır" dedi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Mehmet Sağdıç da, pestisitlerin insanlarda ve doğada yaşayan diğer canlılarda çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığının uzun zamandır bilindiğini anımsatarak, dünyada pestisit olarak kullanılan yaklaşık 900 aktif madde bulunduğunu söyledi. Sağdıç, gıda güvenliği açısından bakıldığında, ilaç kalıntılarının insan ve çevre sağlığını tehdit eden en önemli unsurlar olduğuna dikkati çekti.
Sağdıç, gıda güvenliğini sağlamak için pestisitlerin gıdalarda kalıntısı bulunup bulunmadığının laboratuvar analizleriyle düzenli olarak kontrol edildiğinin altını çizen Sağdıç, "İzleme çalışmaları, yıllık faaliyet programına göre yürütülmekte, örneklemeyle alınan numunelerin analizleri neticesinde olumsuz çıkan sonuçlarda cezai işlem uygulanmaktadır. Kalıntı açısından üreticilerimizin bekleme süresine ve kullandıkları bitki koruma ürününün dozuna dikkat etmeleri gerekmektedir. Hem üreticimizin hem tüketicimizin gereken hassasiyeti göstermesi çiftlikten sofraya gıda güvenliğimiz açısından son derece önemli" dedi.
Mesut MADAN/BURDUR,(DHA)