Patates üretimine ilişkin kota olmadığını serbest ekim nedeniyle ekonomik değerinin yetersiz olduğuna işaret eden Yıldız, "Üreticiler emeklerinin karşılığını alamadıkları gibi, ürün fazla olduğunda fiyatlar düşüyor. Üreim az ise fiyatlar yükseliyor. Bu nedenle bir dengesizlik söz konusu. Bu konuda Türkiye'nin yıllık ihtiyacına göre kota konulması gerekiyor" dedi.
Üreticilerin üretim yaparken hep bir yıl öncesini baz aldığını ve bu nedenle sürekli bir dengesizliğin söz konusu olduğuna işaret eden Yıldız, patatesin ekmek üretiminde de kullanılarak bu dengesizliğin önüne geçilebileceğini söyledi. Buğday unundan yapılan ekmeğin kısa sürede bayatladığını ve çöpe atıldığına işaret eden Yıldız, bunun önüne geçebilmek için patates ununun karışımıyla ekmeğin üretilmesini önerdi.
Ekmekte patates ununun kullanılmasıyla birlikte patates üretiminde de bir istikrarın oluşacağına dikkati çeken Yıldız, "Bu düzenleme, ekmek fiyatlarına ciddi bir artışa yol açmaz. Ekmek ununa yüzde 1 oranında patates unu katmak için 6-10 kilogram patatese yeterli. Un üretimi için zaten tarlada kalan patatesler kullanılıyor. Bu konuda bir yasa çıkarırsa özel sektör fabrika kurar, çöpe giden patates ekonomiye kazandırıldı" dedi. Yıldız, Avrupa'da ekmekte patates unu kullanıldığını belirtti.
İsmail AKAR/SANDIKLI, (DHA)