AKDENİZ Elektrik Dağıtım A.Ş. (AKEDAŞ) Genel Müdürü Osman Hondu Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayan yaklaşık 1.7 milyon abonesiyle Türkiye'nin beşinci büyük şebekesi olan AKEDAŞ'ın özelleştirilmesinin ardından haziran ayında göreve başladı. Elektriğin vatandaşa yansıyan kilovatsaat fiyatının EPDK tarafından belirlendiğini ve dağıtım şirketlerinin kendi başlarına birim fiyatlara zam yapma ya da farklı tarife uygulama gibi bir durumlarının söz konusu olamayacağını belirten Hondu, "Vatandaş rahat olsun. Biz elektrik kilovatsaat ücretini EPDK'nın verdiği fiyatlar üzerinden faturalandırıyoruz. Sadece kilovatsaat başına bize verilen bir miktar var" diye konuştu.
BU YILKİ YATIRIM 122 MİLYON LİRA
Özelleştirmeyle ilgili olarak da AKEDAŞ Genel Müdürü Hondu, şunları kaydetti: "Daha hızlı yatırım yapabilen ve müşteri memnuniyetini en üst seviyede karşılamak isteyen bir şirket olarak, 1 milyon 700 bin abonemize en iyi hizmeti vermek istiyoruz."
Şirket olarak EPDK'nın 5 yıllık sürece ilişkin belirlediği yatırımları devam ettireceklerini belirten Osman Hondu, "EPDK'nın 5 yıllık plan çerçevesinde 2015 yılına kadar bize öngördüğü, her yıl yatırım yapılması gereken bir miktar var. Bunun üzerine enflasyon vb. miktarları koyarak her yıl yatırım yapmak zorundayız. Antalya, Burdur ve Isparta illerinde bu yılki yatırımımız 122 milyon TL civarında. Bunun içerisine tesis yatırımları ile teknolojik sistemlerin satın alınması, yerleştirilmesi gibi kalemler de giriyor" dedi.
ANTALYA ÇOK HIZLI BÜYÜYOR
Yatırımlarda önceliklerin ihtiyaca göre belirleneceğini dile getiren Osman Hondu, şöyle devam etti: "Özellikle Antalya çok çabuk büyüyen bir il. Her yıl yaklaşık 50 bin yeni abone bağlanıyor. Bu, Anadolu'da bir ilin normal abone sayısı. Çok hızlı bir gelişim var. Bölgenin coğrafi yapısı, yaz-kış klima kullanılması elektriğe olan ihtiyacı her geçen gün artırıyor. Hedef, vatandaşın elektriği şikayetsiz kullanabileceği hale getirmek."
HER SIKINTI DIŞ ŞEBEKEYE BAĞLANIYOR
Geçtiğimiz yıllarda özellikle klima kullanımının arttığı yaz aylarında sık rastlanan elektrik kesintileriyle ilgili olarak AKEDAŞ Genel Müdürü Osman Hondu, şunları dile getirdi: "Klima fiyatlarını 5 yıl öncesine göre kıyaslarsanız, vatandaş evine bir klimayı zor alıyordu. Şimdi evin her odasına klima takılacak hale geldi. Ama o günün şartlarına göre yapılan iç tesisatlar da bu artı yükleri kaldırabilecek pozisyonda olmadığı için vatandaş, her türlü sıkıntıyı bizim dış şebekeye yorumluyor. Aslında bu şikayetlerin bir kısmı, kendi iç tesisatlarının bu gibi bir güce karşı hesaplanmamasından kaynaklanıyor. Herkesin kendi tesisatını kontrol ettirmesi şart."
HATALI SAYAÇ OKUMA SIKINTI OLUYOR
Yanlış endeks okuma sonucu yüksek miktarda çıkan elektrik faturaları konusunda Osman Hondu, "Endeks okumaları 'endeksör' denilen el bilgisayarları ile yapılıyor. Endeksi okuyanlar en nihayetinde insan. Sayacın endeksini yanlış yazarsa, hatalı okuma dediğimiz durumlar oluşuyor. Maksat bunları en aza indirmek ama bu tip durumlar da oluşabiliyor. Bunlar asla kasıtlı veya maksatlı değil, okuma hatası oluyor. Onlar zaten burada bir süzgeçten geçirilip düzeltiliyor. Bazen de vatandaşa bırakılmış oluyor, o da sıkıntılara neden oluyor. Endeksörden çıkan faturayı okumayı yapan kişi, iptal edip yeniden düzeltemez. Bizim düzeltmemiz lazım" diye konuştu.
546 Milyon liraya özelleştirilmişti
AKEDAŞ, Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından 2012'de yapılan ihaleyle özelleştirilmişti. 12 Kasım 2012 tarihindeki nihai pazarlık görüşmesi sonucunda Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu, 546 milyon dolarlık teklifi ile ihaleyi kazanmıştı. Özelleştirme Yüksek Kurulu(ÖYK) yaptığı incelemenin ardından 7 Mart 2013 tarihinde ihaleyi onaylamış, karar 8 Mart 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Haziran ayında AKEDAŞ'ın devir işlemi gerçekleştirilmişti.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)