Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) 2013 Yılı Doğrudan Faaliyet Destek Programı çerçevesinde hibe almaya hak kazanan Büyükşehir Belediyesi'nin, 'Antalya'nın Karbon Ayak İzi Envanteri ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı' hazırlık çalışmaları devam ediyor. 19 Eylül'de tamamlanacak proje kapsamında, Antalya'nın kent ölçeğinde 'karbon ayak izi' çıkarılacak. Türkiye'de il ölçeğinde ilk olan proje, yaklaşık 75 bin TL'ye mal olacak.
Çalışmalar çerçevesinde Antalya'da konut, işyeri, otel, sanayi, tarım, okul, hastane, yol, sokak aydınlatma ve kamu binalarının elektrik tüketimleri, şehir içi ulaşımda kullanılan tüm araçların egzoz emisyonları, katı ve sıvı atık bertaraf envanteri, tarım kaynaklı salınımların yanı sıra Antalya ormanlarının yangın bilgileri de ilgili kurumlardan toplanacak. Bu bilgiler, Antalya'da bir kişinin çevreye ne kadar zarar verdiğini ve daha temiz bir çevre için yapılması gerekenleri ortaya koyacak ve 'Antalya'nın Karbon Ayak İzi Envanteri ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı'nda kullanılacak.
KARBON AYAK İZİ NEDİR
Karbon ayak izi, karbondioksit (CO2) cinsinden ölçülen ve üretilen sera gazı miktarı açısından, insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsüdür. İki ana parçadan oluşan karbon ayak izinde 'birincil ayak izi', evsel enerji tüketimi ve ulaşım dahil olmak üzere fosil yakıtlarının yanmasından ortaya çıkan doğrudan CO2 emisyonlarının ölçüsüdür. İkincil ayak izi, kullanılan tüm ürünlerin imalatı ve son aşamada bozulmalarıyla ilgili olan ve dolaylı ortaya çıkan CO2 emisyonlarının ölçüsüdür.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)