Aynı zamanda Antalya Kasaplar Odası Başkanı da olan Osman Yardımcı, Türkiye'de yılda ortalama 900 bin ton kırmızı et tüketimi olduğunu ve bu tüketimin yaklaşık dörtte birinin Kurban Bayramı'ndaki kesimlerden karşılandığını söyledi. Geçen yıl Kurban Bayramı'nda 700 bin büyükbaş, 3 milyon civarında da küçükbaş hayvan kesimi yapıldığını anlatan Yardımcı, bu yıl hayvancılıkta sıkıntı olmadığını, üretimin tüketimi karşıladığını kaydetti. Türkiye'deki hayvan stokunun Kurban Bayramı sonrasında da yeterli olacağına işaret eden Yardımcı, "Kurban Bayramı öncesinde hayvan ithalatına gerek yok. Üreticilerimizde yeterli hayvan var" diye konuştu.
KARKAS ET 16 LİRA CİVARINDA OLMALI
Kurban Bayramı öncesinde son iki yıldır canlı hayvan ithalatı yapıldığını hatırlatan Yardımcı, bu yıl ithal et lobisinin fiyatları artırmaya çalıştığını öne sürdü. Karkas etin kilogramının 16 lira civarında olduğunu dile getiren Yardımcı, fiyatın normal olduğunu ve bu şekilde devam etmesi gerektiğini söyledi. Yardımcı, canlı hayvan ile karkas et yerine besilik dana, düve ithalatı yapılmasının üreticileri olumlu etkileyeceğini kaydetti.
İTHAL ET LOBİSİNİN BASKISI
Yardımcı, şunları söyledi:
"Kurbanlık hayvan ithalatına gerek yok. Üreticilerde yeterince hayvan var. Türkiye'de karkas et ile canlı hayvan ithalatına gerek duyulmamaktadır. Kurban Bayramı öncesinde et fiyatlarını yükseltip, hayvan ithalatının yapılmasını isteyen lobi faaliyetleri var. Karkas et fiyatı 16 lira civarında olmalı. Besilik dana düve, damızlık olarak kullanılır ve üreticiye faydası olur. Ancak Kurban Bayramı için canlı hayvan ithalatının yapılması üreticiyi olumsuz etkiler."
Tolga YILDIRIM/ ANTALYA, (DHA)