Bu genç eski PKK’lı bir şiir kitabı yazıp devletin zirvesindeki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de gönderiyor. Ve, cevap alıyor; “Sizinle temasa geçeceğiz”…
İşte o haber:
Şehmus Ay PKK'ya katıldığında daha çocuktu. 14 yıl yattığı cezaevinden çıktığında hiç de umduğu gibi değildi dışarısı. Taa ki Dr. Murat Kemaloğlu'yla tanışana kadar. Bir şiir sempozyumunda tanıştığı ruh bilimci, önce patronu sonra dostu oldu. Hapisteyken yazdığı şiirleri onun desteğiyle 'Yaşama Cezası' adıyla kitaplaştı
Şehmus Ay. 23 Ocak 1974'te Batman'da doğdu. Çocukluğu ve gençliği 12 Eylül döneminin acılarıyla geçti. Karadeniz'de fındık topladı, seyyar satıcılık yaptı. Ortaokulu bitirdiğinde dağa çıkıp PKK'ya katıldı. Bir operasyonda yakalanınca cezaevi serüveni de başladı. Diyarbakır'da yargılanıp, cezaevine gönderildi. 14 yıl süren hapishane hayatında kendisini okumaya verdi, edebiyatla ilgilendi. 2004 yılında tahliye olduğunda ise ailesi Antalya'ya taşındığı için onun tercihi aynı oldu.
KADERİ BİR ANDA DEĞİŞTİ
Ve bundan iki yıl önce Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen şiir sempozyum hayatını değiştiren buluşmayı yaşadı. Ruh Bilim Okulu'nun kurucusu Dr. Murat Kemaloğlu'yla tanıştı. Yunuslarla yaptığı terapiyle adından söz ettiren Kemaloğlu, Türkçesi'ne hayran kaldığı Ay'ı, tepkilere rağmen işe aldı. Üstelik eski PKK militanının cezaevindeyken yazmaya başladığı şiirleri kitap haline getirmesine yardımcı oldu. Kemaloğlu, hastalarına hediye ettiği 'Yaşama Cezası'nı geçen yılbaşında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de gönderdi.
KÖŞK'TEN SÜRPRİZ
Yaklaşık üç hafta sonra yani 21 Ocak'ta Ay'ın telefonu çaldı. Arayan Cumhurbaşkanlığıydı. Karşısına çıkan yetkili önce kendisini tanıttı, ardından da Köşk'e gönderilen kitap için teşekkür etti. Bir de ekledi, 'Sizinle yeniden temasa geçeceğiz.'
VERİLEN DEĞERİ GÖSTERİYOR
Sürpriz telefona çok sevinen cezaevinden şairliğe giden süreci Akşam’a şöyle anlattı: Tahliye olunca ilk sözüm, 'çıkarın beni bu dışarıdan' olmuştu. Yazdığım şiir kitabının önsözüne de özgeçmiş değil, üvey geçmiş yazısı yazdım. Çünkü bana ait olmayan, bana yıkılmış bir geçmişim var. Cezaevindeyken, şiir yazmaya başlamıştım. Murat Bey'in desteğiyle ilk kitabımı bastırdım. 64 sayfadan oluşan kitapta 16 şiir var. Bakın Cumhurbaşkanı PKK'lı bir militanın yazdığı şiir kitabına karşılık telefon açıyor. Bu verilen bir değerin ifadesidir. Böyle bir incelik beklemiyordum açıkçası.
Zamanlar Sorular
Annem tuz almaya
gönderdi beni
O gün bugündür eve dönmedim
Sokakları çocuk adımlarıyla
Caddeleri suçlu telaşıyla geçtim
Zamana açılıyordu bütün pencerelerim
Anıya dönüşebilecek kelimelerle kurdum şiirlerimi
***
Kaybolduğum bütün dağlarda
Bulutlar annemin yüzüne benziyordu
***
Sokağa çıkmanın yasak olduğu günleri bıraktım
Uçurumların çekimine kapıldım
Dağların çağrısına uydum
Başka çağlara açılıyordu Okuduğum kitaplar,
Defterlerimde iç çeken ormanlar
Dünya Affetme Şampiyonası düzenlemişti
Şehmus Ay'ı topluma kazandıran Dr. Murat Kemaloğlu, sahibi olduğu Ruh Bilim Okulu'nda yunuslarla terapi yapıyor. Yurt dışından da pek çok hastanın tedavi için geldiği Kemaloğlu, geçtiğimiz yıllarda ilginç bir çalışmaya imza atmıştı. Ağır ruhsal sorunlar yaşayıp affetmeyi başaran kişileri ödüllendirmek üzere Antalya, İstanbul ve ABD Miami'de Dünya Affetme Şampiyonası düzenlemişti.
Türkçe'ye hakimiyeti şaşırttı
DR. Murat Kemaloğlu, eski PKK militanı Şehmus Ay'la tanışma öyküsünü şöyle anlattı: Ortaokulu bitirmiş bir insanın hapishanede bütün dünya edebiyatını öğrendiğini görünce çok şaşırdım. Türkçe'ye hakim bir eleman arıyordum. Bu özelliklerinden dolayı Şehmus'u işe aldım. Yazışmalarla ilgili işlerimi Şeyhmus yapıyor. Cezaevindeyken yazdığı şiirleri görünce çok etkilendim. Bu şiirlerin bir kitap haline getirilmesini sağladık. Cumhurbaşkanımıza ve tüm dostlarımıza yılbaşı hediyesi olarak gönderdik.