Muratpaşa'da kadın kooperatiflerinden rekor satış
Muratpaşa'da kadın kooperatiflerinden rekor satış
Karavanfest 25 Afyon'da devam ediyor
Karavanfest 25 Afyon'da devam ediyor
Almanlar sandık başına gitti
Almanlar sandık başına gitti
Silifke'de yılın 12 ayı çilek üretiliyor
Silifke'de yılın 12 ayı çilek üretiliyor
23 Ocak 2011 Pazar - 20:59

"Tohumculuğa haksızlık"

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye' de tohumculuk sektörü üzerine bazı efsaneler ve kısırdöngüler oluşturulduğunu belirterek, "Türk çiftçisi ve tarım sektörüne haksızlık yapılıyor" dedi.

 Tohumculuğa haksızlık
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Tohum Sanayii ve Üreticileri Birliği yönetici ve üyelerinin katılımı ile Antalya’da tohumculuk sektörünün faaliyetlerinin anlatıldığı toplantı ve inceleme gezilerine katıldı. MAY Tohumculuk firmasının tohum üretim tesisleri ve seralarını gezen Bakan Eker, tohumu da Türkiye’de üretilen domates ve biber seralarında dalından kopardığı domatesi basın mensuplarına koklattı ve domates yedi.

Türkiye’de tohumculuk sektörü üzerine bazı efsaneler ve kısırdöngüler oluşturulduğunu belirten Bakan Eker, tohum üzerinde başta tohum üreticilerine olmak üzere araştırıcılarına, sanayicilerine, Türk çiftçisi ve tarım sektörüne yanlış bilgiler ve efsaneler üzerinden haksızlık yapıldığını açıkladı. Tohumculuğun tarımsal üretimi esas aldığını ve genetik kaynağı olduğunu dile getiren Bakan Eker, tohum olmadan tarımsal üretimden söz etmenin mümkün olamayacağını kaydetti.

40 YIL ÖNCEKİ KANUN DEĞİŞTİRİLDİ

Türkiye’nin 40 yıl önceki tohumculuk kanununu kullanırken bugün bu kanunda yapılan değişiklikle Türk tohumculuğunun ciddi gelişme gösterdiğini dile getiren Eker, “Türkiye 63 tarihli kanunla yapılan tarifle ve orada belirtilen kavramlarla bu sektörü yönlendirmeye çalıştı. Böyle bir durumda siz dünyadaki gelişmeyi elbette ki takip edemezsiniz. Son 8 yılda arpada yüzde 6’lık bir gelişme sağladı, çeltikte mısırda yüzde 82, ayçiçeğinde yüzde 103, sebze tohumlarında yüzde 121 oranında artış sağladı. Bunlar çok önemli gelişmeler. Türkiye bundan 8 yıl önce 1200 ton sebze tohumu üretirken bugün 2750 ton üretiyor" diye konuştu.

Yerli tohum endüstrisinin Türkiye’de 20 yıl kaybettiğini aktaran Bakan Eker, "Bugün bize muhalefet edenler aslında Türkiye’nin gelişmesine, büyümesine, bu tip projeleri kullanabilme kabiliyetine muhalefet ediyor. Islahçılar kanunu çıkarılarak Türkiye’de hibrit tohum faaliyetleri hızlandı. Mesela hububat, bakliyat tohumculuğunda hep haksızlık yapılır. Halbuki bilmezler ki Türkiye’de kullanılan çeltik, mercimek, buğday, arpa bu ürünlerin birçoğunun neredeyse yüzde 100’ünün tohumu Tarım Bakanlığı enstitülerinin geliştirdiği çeşitlerdir ve piyasada bunlar kullanılıyor" diye konuştu.

Türk tohumculuk sektörünün 2009’da 71 milyon dolar ihracat yaptığını kaydeden Bakan Eker, "İlk 6 ülke İtalya, Ukrayna, Rusya, İspanya, Almanya ve Fransa. Türkiye bu ülkelere tohum ihraç ediyor. 30 ülkeye ihracat yapılıyor" dedi.

İSRAİL’E 141 MİLYON DOLAR İHRACAT

Türkiye’nin İsrail’den aldığı tohum miktarının toplamın yüzde 6’sı olduğunu kaydeden Bakan Eker, "Türkiye, İsrail’e 141 milyon dolarlık tarım ürünü ihraç ediyor. İsrail’den de 27 milyon tarım ürünü ithal etmiş. Türkiye 4 kat daha fazla satmış oraya. Böyle bir ülke var mı dünyada? Ben sadece satarak hiç kimseden bir şey almam" dedi.

Kamu kurumları içinde TÜBİTAK’ın en büyük müşterisinin Tarım Bakanlığı olduğunu dile getiren Bakan Eker, "TÜBİTAK’a en çok proje götüren ve kaynaklarından yararlanan tarım bakanlığıdır. Biz ARGE bütçemizi 11 milyondan 81 milyona çıkardık. 7.5 kat arttı 8 yıl içerisinde. Bunun 6 milyonunu da özel sektör için ayırdık. 56 proje özel sektörde devam ediyor" dedi.

ÇİFTÇİYE İLK ÖDEME 25 OCAK’TA

2011 yılına ilişkin tarımsal desteklerde ilk ödemelerin 25 Ocak’tan itibaren yapılmaya başlanacağını belirten Bakan Eker, eskiden 1 yıl içinde ödenecek tarımsal desteklerin önceden açıklanamadığını anlatarak, şöyle dedi:

“Şimdi yıl içinde hangi ayda hangi destekler ödenecek biliyoruz ve kamuoyuna açıklıyoruz. Bu yıl Ocak ayında çiftçilere 530 milyon lira Türk çiftçisine nakit ödeme var. Hububat primi, hayvancılık ve kırsal kalkınma desteklerinden oluşan bu primler Bakanlığımızca 25 Ocak’ta üreticilerimizin hesabına yatırılacak. Şubat ayında mazot, gübre, toprak analiz ve hububat, bakliyat, hayvancılık primleri, tarımsal sigorta ve kırsal kalkınma destekleri olmak üzere toplam 1 milyar 922 milyon lira çiftçinin eline geçecek. Mart ayında 707 milyon lirası fındık üreticilerine olmak üzere, çay, hububat ve bakliyat prim ödemeleri, tarımsal sigorta desteği, sertifikalı tohum, fide ve fidan destekleri olmak üzere 1 milyar 345 milyon lira ödeme yapılacak. Nisanda 418 milyon TL, Mayısta 935 milyon TL ve Haziranda 284 milyon TL üreticilerimize nakit ödeme gerçekleşecek. Hazirana kadarki ilk ayda 6 milyar liralık toplam nakit desteğinin 5 milyar 555 milyon lirası ödenmiş olacak. Yıl içerisinde yüzde 90’ı ödenmiş olacak.”

TÜRKİYE DÜNYA SEKİZİNCİSİ

Dünya Bankası verilere göre Türkiye’nin son 8 yılda tarımsal hasıla oranı ile dünyanın 11’incisi ülkesiyken 8’inci ülkesi konumuna yükseldiğini dile getiren Bakan Eker, muhalefet eleştirilerini de dikkate aldıklarını ve eleştirilerin çözüm önerileri ile yapılması gerektiğini söyledi. Eker, Türkiye’nin 2002’de 23 milyar dolar olan tarımsal hasılasının bugün 51 milyar dolara yükseldiğini, ihracatının da 11.2 milyar dolara çıktığını kaydetti. Bakan Eker, “Son 8 yılda üç basamak birden atladık. Bizim gelişmemizi kendimiz söylemiyoruz sadece, uluslararası kuruluşlar da söylüyor. BM gıda tarım teşkilatı bunları takip ediyor ve başarıya giden yollar, başarı öykülerinin anlatıldığı raporda Türkiye’de var. Yanlış varsa ve bunu kim söylüyorsa söylesin, mutlaka dikkate alırız. Muhalefet söyledi diye ne küçümseriz ne de dikkate almamazlık yapmayız. Çözüm de sunulmasını istiyoruz" diye konuştu.

PROFESÖRLER BİLE BİLE YALAN SÖYLÜYOR

Tohum Sanayii ve Üreticileri Alt Birliği Başkanı İlhami Özcan Aygun ise profesör unvanlı kişilerin 'kısır tohum', 'GDO’lu tohum' gibi söylemlerle televizyona çıkıp bile bile yalan söylediklerini kaydetti. Türkiye’de 75 milyonu doyurduklarını ve birçok ülkeye de tohum ihracatı yapıldığını belirten Aygun, şöyle dedi:

“Tohum üreticileri olarak bütün bunlara karşın artık masaya yumruğumuzu vuracağız. Son 5 yıl öncesine kadar Türkiye Cumhuriyeti’nde belki tohum ithalatı vardı, İsrail efsanesi vardı ama şu anda İsrail efsanesi kırıldı, yok edildi. 70 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. İthalatımız 150 milyon dolar doğru ama örneğin MAY tohum Güney Amerika’da üretim yapıyor. O üründe Türkiye’ye geliyor ve MAY tohumun üretimi ithalat olarak görünüyor. Sektördeki diğer paydaşlarımızda aynı şeyi yapıyorlar. Tohumculuk Türkiye’de uçuşa geçti. Maalesef bizim bu yükselişimizi birileri engellemek istiyor.”

MAY Tohumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yormazoğlu, Türkiye’de GDO’lu tohum bulunmadığını, üretimi, geliştirilmesi, araştırılması gibi her türlü çalışmanın da yasak olduğunu aktardı. Yormazoğlu, ancak bütün bunlara karşın sanki GDO’lu tohum varmış gibi spekülasyonlar yapılmasından yakındı.

 
Okul için deve güreşi
 
Bağlanınca yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Okul için deve güreşi
Antalya'nın Kumluca ilçesinde düzenlenen deve güreşinden sağlanan 200 ...
Kaza can aldı
Antalya'nın Alanya ilçesinde Danimarkalı 67 yaşındaki Karl Boerge yönetimindeki ...
Dokuz yaralı
Antalya'da, içerisinde 18 kişinin bulunduğu alışveriş merkezi servisi ...
 
İnternetli kahvehane
Türkiye Kahveciler Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu Genel Başkanı ...
İkinci el papağan
Antalya’nın Alanya ilçesinde antika ve ikinci el eşya satan Orhan Karadaş, ...
Karaciğer nakline ihtiyacı var
Antalya'nın Demre ilçesinde yaşayan Peker ailesinin 7 yaşındaki oğlu Yasin ...
 
Sokakta bulundu
Antalya'da Kültür Mahallesi 3810 Sokak içerisinde bir binanın önünde bebek ...
Liselilerden protesto
Antalya'nın Alanya ilçesinde geçen yıl Temmuz ayında yaşanan trafik kazasında ...
Okulda dayak iddiası
Antalya'nın Korkuteli ilçesinde arkadaşıyla kavga ettiği gerekçesiyle ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da kuzular kurda emanet
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara havası
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Adalet istiyoruz
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Küresel ısınmaya dur demeliyiz!
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
En akıllı ‘yapay zeka‘ mı?
İsa Altun
İsa Altun
DARK WEB'E DİKKAT! 
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Şubat ayı, Koç burçları için önemli kararlar ve cesur adımların ayı olacak. Özellikle kariyerinizde hızlı gelişmeler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva