Normal bir gebeliğin yaklaşık 40 hafta sürdüğünü ve gebeliğin 37. haftasından önceki doğumlara 'Erken doğum', bu şekilde doğan bebeklere ise, 'Prematüre bebek' denildiğini dile getiren Op. Dr. Oya Ünsal Erbay, bu tür bebeklerin doğum ağırlıklarının da 2 kilo 500 gramdan az olduğunu kaydetti.
Erbay, gebeliğin son haftalarında görülen idrar yolu enfeksiyonu, vajinal enfeksiyonlar, çoğul gebelikler, miyomlar, vajinal kanama, kansızlık, tansiyon yüksekliği, önceki gebelikte erken doğum hikayesi, 17 yaş altı 35 yaş üstü anne adayları, düşük kilolu anne adayları, stres altında yoğun şekilde çalışma çalışanlar, iki gebelik arası geçen sürenin 1 yılın altında olması, sigara, alkol, uyuşturucu madde kullanımının erken doğum riski yarattığını bildirdi.
Gebelik öncesinde doktora mutlaka başvurulması gerektiğini ifade eden Op. Dr. Erbay, gebelik öncesi muayene ile erken doğuma neden olabilecek hastalıkların saptanması ve tedavisinin önemli olduğunu söyledi. Erbay, "Bel kasık ağrısı, vajinal akıntı miktarında artış, su gelmesi, vajinal kanama gibi öncü belirtilerinin hasta tarafından erken fark edilmesi ve doktora başvurması, erken doğumu engellemede önemli ölçüde rol oynar. Rutin gebelik takiplerinde ultrason ile gebeliğin 24. haftasında rahim ağzı uzunluğuna mutlaka bakılmalıdır" dedi.
Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)