Ergenekon savcılarının Odatv’de baskın dalgası artarak devam ediyor. Evleri aranan gazetecilerin suçunun, Soner Yalçın’la görüşmek, "Ergenekon terör örgütüne üye olmak" ve “halkı kin ve düşmanlığı sevk etmek” olduğu öğrenildi.
İstanbul ve Ankara'da Terörle Mücadele ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinde 11 adreste arama yapıldığı belirtildi. Gazetece-yazar Ahmet Şık ile Nedim Şener hakkında da gözaltı kararı olduğu öğrenildi. Sabah saatlerinde Ankara'da gazetecilerin evlerinde başlayan aramaların tamamlandığı bildirildi.
Gözaltına alınan gazetecilerin Odatv’yle bağlantılı olduğu iddia edildi. Evleri aranan ve gözaltına alınan isimler şöyle:
Prof. Dr. Yalçın Küçük
Odatv muhabiri İklim Kaleli Bayraktar
Odatv Ankara Temsilcisi Mümtaz İdil
Odatv’nin Koordinatörü Doğan Yurdakul
Gazeteci Müyesser Yıldız
Gazeteci Sait Kılıç
Aydın Bıyıklı
Coşkun Musluk
Eski MİT'çi Kaşif Kozinoğlu'nun ise yurtdışında olduğu belirtiliyor. Ankara Emniyeti’ne götürülen isimlerin akşam saatlerinde İstanbul’a gönderilecekleri öğrenildi. Evleri aranan gazetecilerin ortak yönlerinin ise Soner Yalçın ile yaptıkları görüşmeler olduğu belirtiliyor.
KÜÇÜK'ÜN BALAT'TAKİ EVİNDE ARAMA
MÜMTAZ İDİL KİM?
Ergenekon Davası kapsamında evinde arama yapılan Odatv Ankara Temsilcisi A. Mümtaz İdil, Ankara’da gazeteci ve yazar kimliği ile tanınıyor.
Kültür Bakanlığı’nda Sinema Telif Hakları Genel Müdürlüğü, Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevinde bulunan ve bu görevinden emekli olan İdil, yayınlanmış 17 eseri bulunuyor. Çeşitli gazete, dergi ve ajanslarda muhabirlik ve çevirmenlik yapan A. Mümtaz İdil, evli ve iki çocuk babası.
1952 Zonguldak doğumlu olan A. Mümtaz İdil, uzun süredir nefes borusu kanseri teşhisiyle tedavi görüyor.
İKLİM BAYRAKTAR GÜNDEME GELMİŞTİ
Ergenekon Davası kapsamında evinde arama yapılan ve gözaltına alınan Odatv’nin Ankara Muhabiri İklim Ayfer Kaleli (Bayraktar), bir süre önce Odatv’nin sahibi Soner Yalçın ile yaptığı bir telefon görüşmesinin basına yansıması ile gündeme gelmişti.
Bir süre İstanbul’da gazetecilik yapan İklim Ayfer Kaleli (Bayraktar), 6 ay önce Ankara’da Odatv’nin muhabirlik görevini üstlenmişti. İklim Ayfer Kaleli (Bayraktar), aynı operasyonda daha önce tutuklanan Odatv’nin sahibi gazeteci Soner Yalçın ile yaptığı bir telefon görüşmesinin basına yansıması ile gündeme gelmişti. İklim Ayfer Kaleli (Bayraktar) ile Soner Yalçın’ın telefon görüşmesinde, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ile ilgili bazı iddialarda ileri sürülmüştü.
AHMET ŞIK UYARMIŞTI
Kendisine yönelik bir karalama kampanyası yürütüldüğünü iddia eden Gazeteci Ahmet Şık, OdaTV operasyonunun ardından, Ergenekon ile ilişkilendirilmeye çalışıldığını söylemişti.
Editörlüğünü yaptığı Haber Vesaire'de OdaTV'de ele geçirildiği belirtilen belgelerin tesadüfi olmadığının altını çizen Şık, 16 Şubat 2011 tarihinde şu değerlendirmeyi yapmıştı:
"Hazırladığım kitap son 20-25 yılda emniyet teşkilatı içinde cemaat örgütlenmesi sürecini anlatıyor. Yazılanlardan anladığım kadarıyla kitabımın bir kopyası birilerinin eline geçmiş ve orada yazılanlar belli ki birilerini fazlasıyla rahatsız etmiş. Bu nedenle beni OdaTV vasıtasıyla Ergenekon örgütüyle ilişkilendirmeye çalışıyorlar. Böylece birilerinin bana bu kitabı yazdırdığı iddiası dillendirilerek kitabın tarafsızlığı ve objektifliği gölgelenmeye, itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor."
Uzun bir süredir telefonlarının dinlendiğini ve bu dinleme-izleme faaliyetinin kitap çalışmasıyla birlikte daha da yoğunlaştığını vurgulayan Şık, kitabı hazırlarken gazete arşivlerinden, dava dosyalarından, dosyalardaki belgelerden yararlandığını ayrıca Emin Aslan, Sabri Uzun ve Hanefi Avcı gibi emniyet içinden isimlerle de görüştüğünü, kitap çalışması yapan bir gazeteci için de bu görüşmelerin son derece normal olduğunu söyledi.
Asıl sorulması gereken konunun "000Kitap" adıyla kaydettiği kitap dokümanının, "nasıl olup da OdaTv’ye veya başka bir yere gittiği" sorusunda olduğunu söyleyen Şık şöyle devam etti:
"Soner Yalçın ve OdaTV ile de kitabım için görüştüğüm emniyet müdürleriyle de tamamen farklı görüşleri savunan, dünya görüşü açısından aramızda hiç bir ortak nokta bulunmayan, kendini sosyalist olarak tanımlayan bir gazetecinin, varlığı iddia edilen belgedeki gibi bu insanların yönlendirmesiyle bir kitap yazacağını ileri sürmek akla ve mantığa sığmaz"
Posta gazetesi yazarı Nedim Şener’in de meslektaş olarak tanıdığı ve saygı duyduğu bir insan olduğun altını çizen Şık, açıklamasında ayrıca "Ancak belgede iddia edildiği gibi (Ahmet’i çalıştırsın) gibi bir ilişki olmayacağını, kendilerini tanıyan herkes tarafından bilindiğini" söyledi.
NEDİM ŞENER KİMDİR?
Ergenekon davası kapsamında evi basılarak arama yapılan ve gözaltına alınan Nedim Şener, profesyonel gazeteciliğe 1992 yılında Dünya Gazetesi'nde başladı. 1994 yılında, Milliyet Gazetesi'nde göreve başlayan Şener, halen aynı gazetede görevine devam ediyor.
Şener'in bugüne kadar yolsuzluk, vergi kaçakçılığı, organize suç örgütleri, terör finansmanı, istihbarat cemaatler hakkında toplam sekiz kitabı yayınlandı. Gazetecilik örgütleri yanında sivil toplum kuruluşlarından da ödüller alan Şener, muhabirliğin yanında Posta gazetesinde "Soruşturuyorum" başlığıyla köşe yazıları kaleme aldı. Ayrıca Şener, iki yıldır Uğur Dündar yönettiği birlikte Arena programına katılıyor.
Şener, istihbaratçı polislerin başvurusu üzerine Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları isimli kitap nedeniyle, 28 yıl hapis cezasıyla yargılanıyor.
'İÇİŞLERİ BAKANINA SELAM OLSUN'
Gazeteci Nedim Şener, evinde 8 saat süren aramanın ardından Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Nedim Şener, sağlık kontrolünün ardından Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü binasına götürüldü. Şener emniyete girişi sırasında basın mensuplarına “Türkiye’de Amerika’dan daha fazla basın özgürlüğü var. İçişleri Bakanı’na selam olsun” dedi.
YALÇIN KÜÇÜK GÖZALTINDA
Yalçın Küçük evden çıkarılmadan önce Organize Suçlarla Mücadele polisleri evden 3 çuval doküman ve belgelerin kopyalandığı bir hard disk çıkardı. Polisler dokümanları ayrı bir araca koydu. Yalçın Küçük evden çıkarılırken evinin önünde bekleyen İşçi Partililer "Ergenekon tertibi Amerikan işi" sloganları attı. Küçük, daha sonra bindirildiği araçla emniyet müdürlüğüne götürüldü.
Evi 9 saat polislerce aranan ve ardından gözaltına alınan yazar Prof. Dr. Yalçın Küçük Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık kontrolünden götürüldü. Sağlık kontrolüne götürülen Yalçın Küçük gazetecilere, "Faşistler işgal etti ülkeyi, savaş başladı" dedi. Sağlık kontrolünden geçirilen Küçük, emniyet müdürlüğüne götürüldü.
BAŞBAKANDAN AÇIKLAMA
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ergenekon soruşturması kapsamında bugün gerçekleşen gözaltılarla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Bugünkü gözaltı olayı her zaman söylediğimiz gibi, bunlar bizim talimatımızla olan şeyler değil. Bu savcılığın talebi üzere güvenlik teşkilatımızın, emniyet teşkilatımızın o verilen talimatı yerine getirmesi olayıdır. Burada, şüphesiz ki savcılık herhalde bazı bilgilerden, bazı belgelerden hareketle böyle bir adımı atıyor" dedi.
(DHA-ANKA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
|
|||||
|