Lise Müdür Başyardımcısı Ayşe Kahveci, Türkiye’de ilk kez 2009 yılında okullarının yurt binasında uygulamaya konulan Yeşil Çatı vizyon geliştirme kapsamındaki foto voltaik panel uygulaması ile ayda ortalama 500 TL'lik elektrik enerji tasarrufunun sağlandığını söyledi. Doğal kaynakların etkin ve verimli bir şekilde kullanılması ile doğal yaşamın değerlerinin fonksiyonel şekilde yaygınlaşmasını amaçlayan projenin başarıyla yürütüldüğünü anlatan Kahveci, 199 güneş pili ile elde edilen elektrik enerjisinin panele bağlandığını ve buradaki enerjinin daha sonra binanın elektrik sistemine bağlantılı olarak, yurt binasının elektrik enerji ihtiyacının karşılanmasında kullanıldığını söyledi.
Bu alanda en temel sorunun enerjinin depolanması yönünde olduğunu vurgulayan Kahveci,bu sistemin henüz ortaya konulamadığını söyledi. 13,5 KWH kurulu güce sahip sistemin, halen eğitimlerin sürdüğü Hüseyin Avni İncekara Fen Lisesi ile ilköğretim okulunun da çatısında oluşturulmasına yönelik proje çalışmasının sürdüğünü anlatan Kahveci, doğal kaynakların verimli kullanımı ile bu alanda da önemli oranda elektrik enerjisi tasarrufunun sağlanmasının amaçlandığını söyledi.
ÇATI SULARI BOŞA AKMIYOR
Kahveci, doğal yaşamdan etkin yararlanılması amacı ile oluşturulan Hüseyin Avni İncekara Fen Lisesi’ndeki yurt binasındaki Yeşil Çatı uygulaması ile ayrıca, çatıdaki yağmur ve kar sularının atık su deposunda toplandığını ve elde edilen bu su ile ilkbahar dönemi başta olmak üzere özellikle sıcak yaz günlerinde okulun bahçesinin sulanmasında kullanıldığını ve böylelikle okulda bahçe sulanması için ayrıca bir ücret ödenmesine de böylelikle gerek kalınmadığını dile getirdi. Türkiye’nin 'Multi-residential' ve kamu binası olarak ilk yeşil binası olarak da bilinen Hüseyin Avni İncekara Fen Lisesi yurt binasının çatı katında ayrıca 500 metrekarelik alanda da bitki yetiştirildiğini söyleyen Kahveci,modern teknolojinin gereklerini doğal yaşamın en üst düzeyde yararlandırılması yönünde kullanımının da sürdürüleceğini bildirdi.