Mevlana Müzesi Müdürü Dr. Naci Bakırcı, yüzyıllar boyunca Mevlevi Şeyhleri ve diğer dervişler tarafından giyildiği için yıpranan Mevlana'nın kıyafetlerinin aslına uygun onarılacağını söyledi. Bakırcı, "Mevlana'ya ait olan bu kıyafetler yüzlerce yıl özenle Mevlevi Dergahı'nda korunmuş. Ama Mevlevi Şeyhleri ve diğer dervişler Mevlana'nın kıyafetlerini giyip her perşembe akşamı Mevlana'nın türbesi önünde ruhaniyetinin üzerlerine sinmesi için dua etmişler. Mevlana Müzesi'ndeki kumaşların yıpranmış olmasının ana nedeni dervişlerin bunu yüzlerce yıl kullanmış olmalarından kaynaklanıyor. Ayrıca bazı kıyafetlerde korunmanın eksikliğinden dolayı kumaş üzerinde katlamalar ve yanlış ışıklardan dolayı solmalar oluşmuş" dedi.
Naci Bakırcı, kıyafetlerin boya analizlerinin de yapıldığını ifade etti. Bakırcı, şunları söyledi:
"Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü'nden aldığımız izinle İstanbul Marmara Üniversitesi ve Türk- Amerikan Derneği ile birlikte ortak bir çalışma başlattık. Projenin başında Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Recep Karadağ bulunuyor. Sağlam bir restorasyon ve konservasyonun yapılabilmesi için kıyafetlerdeki boyar maddelerin bilinmesi gerekiyordu. Bu çalışma çerçevesinde bizde bulunan Selçuklu kumaşlarının boya analizlerini öncelikle yaptırdık. Önümüzdeki günlerde boya analizlerinin raporları doğrultusunda bu kumaşların restorasyon ve konservasyon çalışmalarına başlanacak. Bu kumaşların bir kısmını tamamlama yoluna gidilecek. Bir kısmını da mevcut kumaşların aynı renkteki kumaşlar altına desteklenerek çalışmaları yapılacak. Yapılan çalışmaların ardından hem depolarda bulunan hem de teşhirde bulunan kumaşların ortamlarına uygun özel vitrinler yaptırılarak ziyaretçilere sunacağız."
Bakırcı, Mevlana Müzesi'nde bulunan kıyafetlerin Selçuklu dönemine ait nadide kıyafetler olduğunu belirtti. Bakırcı, "Bunlar Türk tekstil sanatının en nadide örnekleridir. Topkapı Sarayı'nda nasıl Osmanlı sultanlarının kıyafetleri bize Osmanlı döneminin kumaşı açısından ipuçları veriyorsa, Selçuklu dönemi kumaşlarını da Mevlana Müzesi'nde bulunan kumaşlardan öğrenebiliyoruz" diye konuştu.