Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık’ın hayvancılık, canlı hayvan ve et ithalatına ilişkin soru önergelerini yanıtladı. Et ve Balık Kurumu ile özel firmalar tarafından Macaristan, Letonya, Litvanya, Avustralya, Estonya, Yunanistan, Uruguay ve Brezilya’dan toplam 139 bin 156 baş canlı kasaplık, besilik ve kurbanlık sığır ithalatı yapıldığını belirten Bakan Eker, yine Avustralya, Bulgaristan, Yunanistan ve Macaristan’dan da 181 bin 181 baş kurbanlık koyun ithalatı yapıldığını bildirdi.
-13 BİN 64 KİLOGRAM SIĞIR ETİ İTHAL EDİLDİ-
8 Ekim 2010 tarihine kadar 13 bin 64 kilogram sığır eti (karkas) ithalatı yapıldığını ifade eden Bakan Eker, 2002-2009 yıllarında büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayıları hakkında da bilgi verdi. Buna göre 2002 yılında 9 milyon 924 bin 575 büyükbaş, 31 milyon 953 bin 800 küçükbaş hayvan bulunurken 2009 yılında büyükbaş hayvan sayısı 10 milyon 811 bin 165’e yükseldi. Küçükbaş hayvan sayısı ise 26 milyon 877 bin 793’e geriledi.
-“HAYVANCILIĞA AYRILAN PAY SÜREKLİ ARTIRILDI”-
Bakan Eker, Türkiye’de hayvancılığın geliştirilmesi, hayvansal üretimin artırılması ve kayıt altına alınması amacıyla tarımsal destekler içerisinde hayvancılığa ayrılan payın sürekli artırıldığını bildirdi. Eker, 2002 yılında 1 milyar 868 milyon TL olan tarımsal destek bütçesinden hayvancılığa 83 milyon TL, 2010 yılında ise 5 milyar 605 milyon TL olan tarımsal destek bütçesinden 1 milyar 251 milyon 536 bin TL pay ayrıldığını belirtti. Bakan Eker “Kırmızı et sektöründe yaşanan gelişmeler üzerine Bakanlığımızca; üreticinin korunması için karkas standardı getirilmiştir. 1 Ağustos 2010 tarihi itibariyle ülke genelinde Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla hayvancılık yapan yetiştiricilere düşük faizli ve faizsiz işletme ile yatırım kredisi kullandırılmaktadır” dedi.
-“KURBANLIK İHTİYACINI KARŞILAMAK İÇİN İTHALATA İZİN VERİLDİ”-
Bakan Eker, MHP’li Işık’ın kurbanlık hayvan ithalatı konusundaki sorusunu ise “Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı tarafından Trakya bölgesi şap hastalığından ari olarak ilan edilmiş olup, Anadolu yakasından Trakya bölgesine çift tırnaklı hayvanların geçişine izin verilmemektedir. Kurban bayrağı öncesinde Trakya bölgesindeki kurbanlık hayvan ihtiyacını karşılamak için büyükbaş ve küçükbaş hayvanların Trakya Bölgesine ithalatına izin verilmiştir” şeklinde yanıtladı. Eker, sağlık şartları göz önüne alınarak kurbanlık hayvan ithalatına izin verilen ülkelerin ABD (Teksas, Alabama ve Washington eyaletleri hariç), Uruguay, Arjantin (Corrientes ve Misiones bölgeleri hariç), Yeni Zelanda, Avustralya, İzlanda, Norveç, Estonya, Litvanya, Letonya, Macaristan, Yunanistan (Kilkis, Pella, Thessaloniki, Serres bölgeleri hariç) ve Bulgaristan olduğunu bildirdi. Eker kurbanlık hayvan ithalatında aranan şartların ise AB ve Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı normları dikkate alınarak belirlendiğini söyled