Kepez'deki yangın makilik alandan nar bahçesine sıçradı
Kepez'deki yangın makilik alandan nar bahçesine sıçradı
Serik Belediyespor'da Ceylani dönemi
Serik Belediyespor'da Ceylani dönemi
Her 2 dakikada 1 telefon
Her 2 dakikada 1 telefon
Spor spikeri Orhan Ayhan, Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi
Spor spikeri Orhan Ayhan, Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi
23 Mayıs 2014 Cuma - 09:22

Döşemealtı seçim analizi

2014 seçimleri öncesinde sancılar vardı AKP içerisinde. Mevcut Başkan Nurettin Tursun ile devam kararı alınmış, bu örgütte hoş karşılanmamış ve istifalar gelmişti. Hafızalardadır,

Döşemealtı seçim analizi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

2009 seçimleri de Nurettin Tursun için çok kolay olmamıştı. 2004 yılında AKP ile kazandığı Döşemealtı Belediye Başkanlığı’nı 2009 yılında da yine AKP adayı olarak devam ettirmek istemiş ancak Genel Merkez kendisini değil de, Hasan Akalın’ı aday göstermişti. Bunun üzerine o da CHP’ye geçmiş ve bu sefer CHP şemsiyesi ile kazanmıştı.  Döşemealtı’nda kazanan Nurettin Tursun mu, CHP mi belli değildi. Nitekim, Tursun, Ağustos 2010’da CHP’den istifa ederek tekrar AKP’ye dönmüştü.
30 Mart seçimleri gösterdi ki, 2009’da kazanan Nurettin Tursun’dan ziyade CHP olmuş. Bu sefer CHP, 2009 seçimlerinde Nurettin Tursun’u aday göstermek için özveri istediği ve geri çektiği adayı, Turgay Genç’i çıkarmıştı AKP’nin karşısına. Halef – selef karşı karşıya gelmişti.
Seçimler öncesi beklenti, Tursun’un yeniden kazanacağı ama bunun zor olacağı yönündeydi. AKP genel olarak düşüşteydi, CHP de, 2009 seçilerindeki özverisi ve parti sadakati ile güvenleri kazanmış ve sevilen bir adayı göstermişti.
Seçim sonuçları ise bu beklentinin tam tersini gösterdi. CHP kazandı. Üstelik hiç de zorlanmadan. Turgay Genç, selefi Nurettin Tursun’un yaklaşık 5 puan fakla önünde göğüsledi ipi
 

  CHP AKP MHP
2014 Belediye Başkanlığı 44,11 38,85 14,17
 
Seçim sonuçlarına göre, 2009 seçimlerinde CHP’nin aldığı oyun temel kaynağının o zamanki aday Nurettin Tursun değil CHP’nin kendi gücü olarak görmek önemli bir saptama olacaktır.
 
  CHP AKP
2014 Belediye Başkanlığı 44,11 38,85
2009 Belediye Başkanlığı 43,00 41,6
 
AKP’nin oylarındaki düşme nedenleri, adaydan ziyade AKP’nin genel olarak oylarındaki erime nedenleri içerisinde aranmalıdır. Zira, Belediye Başkanlığı ile Belediye Meclisindeki oylar birbirine çok yakındır ve her ikisi de, 2009 seçimlerine göre ciddi düşüş içerisindedir.
   (Belediye Başkanlığı Karşılaştırması)
 
  AKP
2014 Belediye Başkanlığı 38,85
2009 Belediye Başkanlığı 41,6
 
   (Belediye Meclisi, Genel Seçim karşılaştırması)
 
  AKP
2014 Belediye Meclisi 38,20
2011 Genel Seçim 45,59
 
AKP’deki bu erimeye karşılık, CHP’nin oylarının yükselmesi, Belediye Başkanlığı için doğru adayın yanısıra, Döşemealtı ekseninde parti başarısını da görmemizi gerektirmektedir.
 
  CHP AKP MHP
2014 Belediye Meclisi 40,74 38,20 17,57
2011 Genel Seçim 28,32 45,59 20,14
 
Döşemealtı seçimlerinde tartışılacak en önemli nokta Büyükşehir adayları olacaktır. Gerek Belediye Başkanlığı’nda gerekse Belediye Meclisinde ciddi oy farkları ile CHP’nin gerisinde olan AKP, Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda çok ciddi bir başarı yakalamıştır.
İlginç olan nokta, Döşemealtı’nda parlak bir başarıya imza atan CHP seçmeni, Büyükşehir’de aynı krediyi partisine göstermemiştir. CHP seçmenin yaklaşık %8’i MHP, %3’ü de AKP Büyükşehir adaylarına oy kullanmıştır. Kendi içerisinde ise, 2009 seçimlerinin de 5 puan gerisine düşmüştür. Mesaj nettir. “Hoca ile Olmaz!”
 
  CHP AKP MHP
2014 Büyükşehir 32,58 41,68 22,54
2009 Büyükşehir 37,22 41,37 17,93
 
2014 yerel seçimleri, değişen “Bütünşehir Yasası” nedeni ile farklı bir formatta gerçekleşmiştir. Köyler mahallelere dönmüş, belde belediyeleri ilçe belediyelerine bağlanmış, bu da partilerin oy dağılımlarında farklılıklar olmasına neden olmuştur.
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin eski sınırları içerisinde olup da bu yasadan etkilenen iki ilçeden birisidir Döşemealtı.
Peki, bu yasa değil de eski sistem devam etseydi ne sonuç ne olurdu?
Mevcut sistemde 19 köy ve belde de, Döşemealtı ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy kullanmış durumdadır. Bu köy ve beldelerin oylarını dışarıda bıraktığımızda oluşan tablo aşağıdadır.
 
  AKP CHP MHP
2014 Sistemi 38,85 44,11 14,17
2009 Sistemi 38,83 44,68 13,60
 
Döşemealtı için sonuçlar çok değişecekmiş gibi durmuyor. Ama bu diğer ilçelerde de aynı durumla karşılaşılacağı anlamına gelmiyor.

YARIN: AKSU
 
 
 
 

 
MHP'nin gündemi Konyaaltı Sahili
 
Gavat diyen vali başka göreve
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hayrettin DİNSEL 25 Mayıs 2014 Pazar 00:46

Bu haber yapılırken Döşemealtı siyasi yapısı gerçek anlamda incelenmeden yazılmış. 2011 genel seçimlerinde Döşemealtı'nda CHP nin aldığı 9.000'e yakın oy ve kayıtlı üyelerin hiç birisi, 2014 yerel seçimi öncesi CHP il yönetimi tarafından önemsenmeden 2 tane belediye başkan a.adayı varken, T.Genç belediye başkan adayı olarak ATANMIŞTIR. Her konuşmasında başkan adayının sandıktan çıkacağını söyleyen İl bşk.D.Kök, seçimlere 6 ay kala "yangından mal kaçırır" gibi T.Genç'i adeta tayin etmiştir. İlçe yönetiminin büyük çoğunlukla aldığı karar olan "SANDIK" kararını bile hiçe sayan bir il yönetimini arkasına alan T.Genç ise, meclis üyesi belirlemelerini, Lara'da otel odasında Hasan Akalın ile belirlemiş, İlk 7 üyenin 6 tanesi olmak üzere 13 üyenin 10 tanesini AKP ve MHP kökenlilere vermiştir. Kendi iç dinamiklerine güvenmeyen bir parti kendi üyelerini küstürüp, transfer adaylarla seçime girmiş, kazanmış ve bunu BAŞARI olarak millete sunmuştur. Hasan Akalın ile Döşemealtına gelen oylar Büyükşehire gitmemiş, Mustafa Akaydın ise başkanlığı döneminde Döşemealtı ilçe yönetimi ve üyelerini adeta hiç ciddiye almadığı gibi, İl başkanı tarafından da küstürülen chp döşemealtı üyelerinin bir kısmı da, Mustafa Akaydın'ı oylarıyla protesto etmiştir. M.Akaydın, Baykal grubunu yok etmek için Konyaaltı ve Muratpaşa belediye başkanları ile adeta ŞAVAŞ yapmış, Genel merkeze yaranmak için "BÜYÜK AGABEY-KÜÇÜK AĞABEY" suçlamaları ile seçilmiş milletvekillerini de karşısına almış, etrafında hiç gerçek partili bırakmamış, son anda M.Paşa bld.bşk.adayının değişmesinde de rol oynamıştır. Muratpaşadan ve Döşemealtından gelmeyen KÜSKÜN OYLAR büyük şehirin durumunu belirlemiştir. Genel merkezin Antalya için görevlendirdiği milletvekili Erdal Aksünger de Antalya daki mevcut yöneticilerin etkisinde kalmış, onların istediği gibi rapor hazırlamış ve Genel merkezi yanıltmıştır. Antalya'da CHP den seçilip akp ye geçecek daha sırada (ak chp'li) başka meclis üyeleri olduğu bir gerçektir. Döşemealtı belediyesinin geleceği hiç de parlak değildir. Meclis üyesi listesi Görüntüde CHP, gerçekte ise her görüşü barındıran bir yapı mevcuttur. Yakın bir gelecekte çözülmeler olacaktır. C.H.P'nin Döşemealtı ilçe başkanlığında kayıtlı bir üyesi olarak, 2009 yılında Akp den transfer gelen Nurettin Tursun'a şiddetle karşı çıkmış birisi olarak, 2014 yılında da "ATAMA" yoluyla başkan adayı belirlemesine karşı çıkan ben ve benim gibi bir çok üye artık HAKLI ÇIKMAKTAN usandık. YETER ARTIK. Başta İl bşk. olmak üzere Antalya seçimlerinde hatası olan herkes, artık yeter deyip; görevi daha ehil olanlara bırkmaları gerekmektedir. Başka söze gerek yok...!

Yorumu oyla      4      3  
efe haydar 23 Mayıs 2014 Cuma 12:17

analiz sadece kullanılan oylar üzerinden yapılmış burdan da 2009 2014 seçimlerinde chp ve adaylarının başarılı çıkdığı sonucuna varılmış oysa 2009 seçimlerinde akp den aday yapılmayan nurettin tursun un akp den ayrılarak chp gelen bi grup akp seçmeniyle chp seçmeninin birlikde hareket etmesinden nurettin tursun un başkan seçildiği yine 2014 yerel seçimlerinde de akp den aday yapılmayan hasan akalın ın da akp den ayrılarak akp li bi grup seçmenin chp seçmeniyle birlikde hareket etmesinden dolayı chp adayı turgay genç in başkan seçildikleri her 2 seçiminde chp ve bi grup akp nin koalisyonu oldukaları gerçeği zaten seçilen chp 13 meclis üyesinden 10 ununda akp li olduğu doğru sonuç çıkarılması için bunların gözardı edilmemesi chp ve adaylarının 2 dönemdir seçim alması akp li olan nurettin tursun ile hasan akalın arasındaki kan davasına dönüşmüş olan siyasi davadır 2 side birbirini kaybeydirmek için karşı adayı desteklemekdedirler velevki 2019 seçimlerinde akp bu 2 sinin dışında 3 ncü bi adayı gösterirse akp oylarıda o adayda birleşirse durum böylemi olur genele bakıldığında döşemealtında 10 bin sol oy 25bin sağ oy olduğu unutulmamalıdır kimse kimseyi yanıltmasın chp nin 2014 yerel seçimlerinde aldığı 15 bin oyun 5 bini hasan akalın la chp ye gelen sağ oylardır herkes aynaya baksın hesabını buna göre yapsın önümüzdeki cumhurbaşkanlığı ve 2015 deki genel seçimlerde döşemealtın da bu tablo açıkça görülecektir chp ve MHP oy toplamları ancak akp yapmaktadır biraz ayaklar yere bassa iyi olurrr.

Yorumu oyla      7      3  
efe haydar 23 Mayıs 2014 Cuma 10:18

güzel bi çalışma olmakla birlikde döşemealtı nın bu 5 sene içerisinde nüfus artışınında göz önünde bulundurulması gerekmezmi zira dışardan sürekli göç alması sebebiyle gelen kişilerin hanği partiye daha çok yöneldikleri hususundada bi veri olması iyi olmazmıydı geçmişden 2009 seçimlerine kadar hep sağ adayların kazanması ama 2009 dan sonra sol adayların kazanması tesadüfmü yoksa dışardan yerleşen nüfus nedeniyle siyasi görüşlerin yavaş yavaş sağdan sola doğru kaymasımı bununda değerlendirilmesinin yapılmasının uyğun olacağı

Yorumu oyla      7      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP'nin gündemi Konyaaltı Sahili
MHP Antalya İl Başkanı Osman Çetin, başta Konyaaltı sahili olmak üzere ...
Ne sahip çıktı, ne de dışladı
CHP Genel Sekreteri Tekin, basın toplantısında partisine ve Antalya İl ...
Antalya yöneticileri genel merkeze hayırlı olsuna gitti
Ankara’ya, yeni oluşan MYK’ya ‘hayırlı olsun’ ziyaretine giden CHP Antalya ...
 
Gürsel Tekin Antalya'da
CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin Antalya'da... Tekin'in programı şöyle;
Kepez seçim analizi
Kepez, Antalya içinde farklı bir yaşam alanıdır ve genel Antalya özelliklerinden ...
'İkisi de istifa etmeli!'
Cumhuriyet Gazetesi'ne konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Çalışma ...
 
Konyaaltı seçim analizi
Konyaaltı, belki de, seçimlerin en sakin ve sessiz geçtiği yer oldu.
AKP'liler 'kavurmalı pilav' borcunu ödedi
AKP'liler Yalova’da 30 Mart seçiminden sonra gündeme gelen ‘kavurmalı ...
CHP Konyaaltı İlçe Başkanı Toğaç; İhaneti gördüm
CHP Konyaaltı İlçe Başkanı Pınar Toğaç, Mustafa Akaydın'ın yeniden aday ...
 
Dursun Gündoğdu
Organize insafsızlık
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Barışçı adımlar
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Sıcak çok sıcak / Kemer ve sanat
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Milenyum sıcakları kavuruyor
İsa Altun
İsa Altun
Sessiz Çığlık
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva