Tik genetik bir yatkınlık sonucu ortaya çıkıyor
Tekrarlayıcı, basmakalıp, ritmik olmayan mimik, ses çıkarma ya da jest hareketleri olarak tarif edilebilen tik nöro-psikiyatrik bir hastalıktır. İstemsiz olan bu hareketler göz kırpması, omuz hareketi, burun çekme, boğaz temizleme, argo kelimeler (Tourette sendromu) kullanma olabilir. 3 yaşından itibaren ortaya çıkabilen; en sık 10-14 yaş aralığında görülen; 20’li yaşlara doğru da gerileyen tik genetik bir yatkınlık sonucu ortaya çıksa da, kaygı gibi psikolojik faktörler tarafından tetiklenmekte ve daha belirgin hale gelebilmektedir.
Kaygıyla birlikte tik de artıyor
Tik dalgalanmalar halinde seyreder, yani dönemsel olarak azalıp sıklaşabilir. Örneğin üç ay boyunca görülmeyebilir, sonra tekrarladığında bu durum hastalık düzeldi sonra tekrar başladı anlamına gelmez. Hastalığın normal seyri budur. Kaygının arttığı durumlar olan okul başlangıcı, sözlü - sınav dönemleri tiki arttırabilir. Çocuğun rahatlamasına yol açan iyi uyku, fiziksel egzersiz, tedavi etmese de, tiki azaltabilir.
Tik tedavisinde ilaç kullanımı hastanın hayatı olumsuz etkilendiğinde uygulanmalıdır
Tike doğrudan müdahale, söz konusu hareketin çocuğun hayatında işlevsellik kaybına yol açtığı durumlarda yapılır. Örnek vermek gerekirse; basit bir göz kırpmasının tedavi edilmesi tavsiye edilmez. Tedavi sırasında kullanılan ilaçların yan etkilerinden dolayı ilaç tedavisi basit bir göz kırpmasının giderilmesinde kullanılmamalıdır. Eğer bu göz hareketi çok sık olur ve örneğin çocuk ders sırasında tahtayı takip edemez hale gelirse ve bu durumdan ders başarısı olumsuz etkilenirse göz kırpması tiki tedavi edilmelidir. Tedavide zorluk Tourette sendromu adı verilen tiklerde ortaya çıkar. Bu sendromda hareketler yanında vokal tikler de görülür. Bu vokal tikler argo kelimelerin istemsiz olarak kullanılması ve tekrarlanmasıdır.

Mutlaka uzmana başvurun
Aileler çocuklarında tik olduğunu gördüklerinde hemen bir uzmana başvurulmalıdır. Öncelikle söz konusu hareketin tik olup olmadığına hastanın geçmiş öyküsüne, aile genetiğine bakarak karar verilir. Hareketin çocuğun hayatını olumsuz etkileyip etkilemediği anlaşılır. Aileye ne beklemeleri gerektiği anlatılır. Aileler tikin 20 yaşına doğru azalacağını bilmeli bu nedenle bu durumdan korkmamalıdır.