Antalya Büyükşehir Belediyesi, eski başkan CHP'li Mustafa Akaydın'ın 3 Kasım 2011 tarihinde imzaladığı protokolle üyesi olunan SODEM'den çıkma kararı aldı. Büyükşehir, üyelikten ayrılmak için 2011'de kurulan ve 80'in üzerinde üyesi bulunan SODEM'in nüfusa göre her bir kişiye yıllık 10 kuruş olarak belirlenen üyelik aidatını gerekçe gösterdi.
Büyükşehir Belediyesi'nin dernekten ayrılma talebinin meclis tarafından da onaylanması gerekiyor. Talep, Büyükşehir'in pazartesi günü toplanacak Mart ayı olağan meclis toplantısında değerlendirilmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonuna sevk edilecek. Komisyonun üzerinde çalışacağı dosyada Büyükşehir Belediyesi'nin 2011 ve 2012 yıllardan kalan 185 bin lira aidat borcu bulunduğu, ayrıca protokol imzalandığı tarihte 1 milyon nüfusa hizmet eden belediyenin bütünşehir yasasıyla birlikte 2 milyon 222 bin 562 kişilik nüfusa ulaştığı vurgulandı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi SODEM'den ayrılma kararı alırken Muratpaşa Belediyesi de cuma günü gerçekleştirdiği mecliste üyelik kararı aldı. Karar, AK Parti'li üyeler karşı çıkmasına rağmen oy çokluğuyla geçti. (Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)
Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) 2011’de 12 sosyal demokrat İstanbul belediyesinin girişimi ile kurulmuş 2 sene içerisinde 80 üzerinde üye ile yaklaşık 9 milyon kişilik temsil kapasitesine ulaşmıştır.
SODEM’in kuruluş amacı üyesi olan Belediyelerin kendi aralarında ve AB’li muhatapları ile siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel diyalog oluşturmasıdır. Böylelikle Belediyelerin hizmet kapasitelerini artırmaları ve Türkiye’nin AB’ye katılımına katkı yapılması hedeflenmektedir.
SODEM’in çalışmaları 4 başlık altında değerlendirilebilir:
1. Üyeleri arasında ve diğer paydaşlar ile iletişim kanalı kurarak ortak bir işbirliği platformu oluşturmak:İhtiyaç duyulan kurumlar ile uluslararası ve ulusal siyasi, sosyal, kültürel diyalogun geliştirilmesi ve yürütülmesi; işbirliği ağları ve stratejik ortaklıklar kurulması ve yürütülmesi; müşterek icraatlar gerçekleştirmesi, AB’li ve ulusal ortaklar ile kaynakların beraber mobilize edilmesi
2. Üye belediyelerinin hedeflerini desteklemek ve savunmak: Üye belediyelerimizin görüş, öncelik ve tercihlerinin Türkiye ve uluslararası platformlarda temsil edilmesi, tanıtılması ve iletişim çalışmalarının yapılması
3. Üye belediyelere performanslarını artıracak hizmetler sunmak: Verimliliği arttırmak ve kapasite geliştirmek amacıyla bilgi ve tecrübe transferlerinin gerçekleştirilmesi,en iyi uygulamaların karşılaştırılması, AB işbirliği yapısının sunduğu çözüm ve ürünlere dahil olunması, bunların yerelleştirilmesi.
4. Uluslararası ve Avrupa seviyesinde temsil: Üye belediyeler ile AB’li ve yabancı muhatapları arasında siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel diyalog oluşturulması. AB seviyesinde izleme, değerlendirme, bilgilendirme, temsil, tanıtım ve iletişim çalışmalarının gerçekleştirilmesi