Manavgat'ta bıçaklı kavga; 1 ölü
Manavgat'ta bıçaklı kavga; 1 ölü
Kumluca'da 4.1 büyüklüğünde deprem
Kumluca'da 4.1 büyüklüğünde deprem
Kaçtığı köpek gitmeyince direkte mahsur kaldı
Kaçtığı köpek gitmeyince direkte mahsur kaldı
Düşünceyi konuşmaya çeviren cihaz geliştirildi
Düşünceyi konuşmaya çeviren cihaz geliştirildi

Halit Çelikbudak

Bilim kurgudan ticari gerçeğe
31 Mart 2025 Pazartesi

Şöyle başlayalım… Robotik, yapay zeka ve makine öğrenimindeki son gelişmeler bizi yeni bir otomasyon çağının eşiğine getirdi. Robotlar ve bilgisayarlar yalnızca bir dizi rutin fiziksel işleri insanlardan daha iyi ve daha ucuza gerçekleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda bir zamanlar başarılı bir şekilde otomatikleştirilmesi çok zor olduğu düşünülen, yetenek içeren aktiviteleri de giderek daha fazla başarabiliyorlar; örneğin araba kullanmak gibi.
* * * *
İşgücü piyasasını ele alalım… Çok çalkantılı birkaç yıl geçirdik… Önce Covid salgını geldi , kişisel ve profesyonel hayatlarımızda nesilde bir kez görülen bir sarsıntı yaşadık. Salgından bu yana, kuruluşların yaklaşık yüzde doksanı, çalışanların en azından zaman zaman şirket dışı konumlardan çalışmasına izin veren bir hibrit çalışma modeli başlattı. Şimdi, yapay zeka ve otomasyonun gelişmesi işe yaklaşımı sanki yeniden şekillendirecek gibi görünüyor.
* * * *
Artık geri dönüş yok… Otomasyon gerçekleşiyor ve işletmelere ve ekonomilere önemli faydalar sağlayacağı belli… Madencilerden ve mimarlarından bankacılara, moda tasarımcılarına, kaynakçılara ve CEO'lara kadar herkesin günlük iş aktivitelerini değiştirecek. Ancak bu otomasyon teknolojileri iş yerinde ne kadar çabuk gerçeğe dönüşecek? Ve küresel ekonomide istihdam ve üretkenlik üzerindeki etkileri ne olacak? Sorular pek çok…
* * * *
McKinsey Global Enstitüsü’nü duydunuz mu bilmiyorum… 1990 yılında kurulan enstitü şirketleri ve politik liderler için en kritik olan ekonomik ve ticari konularda karar almaya yardımcı olacak raporlar hazırlıyor. Yapay Zeka, otomasyon gibi konuları içeren raporlarına baktım. ‘İş dünyası sürekli değişim halindedir ve hiçbir gelişme yapay zekanın ortaya çıkmasından daha yıkıcı olamaz‘ diyor… Endişe yüklü bir tespit…
* * * *
McKinsey'in raporunda ‘önümüzdeki beş yıl içinde dünya genelinde 400 ila 800 milyon kişi, üretken yapay zeka gibi yeni teknolojiler nedeniyle işlerinden olabilir‘ diyor. Özellikle şu anda genç ve giriş seviyesindeki çalışanların doldurduğu roller olmak üzere, iş dünyasında zihinsel gücünü kullanan, yönetsel ve idari işler yapan beyaz yakalı işler bundan en çok etkilenecek olanlar arasında yer alabileceği işaret ediliyor.
* * * *
İngiliz finans çevrelerinin sözcüsü The Financial Times gazetesi de birkaç gün önce bu konuya geniş yer ayırdı. ‘Büyük Soru: Yapay Zeka Çağında Ofis İşlerinin Durumu Ne Olacak?‘ diyor. 2030 yılına kadar mevcut çalışma saatlerinin yaklaşık yüzde 30'unun, üretken yapay zeka da dahil olmak üzere teknoloji aracılığıyla otomatikleştirilebileceği, işgücü piyasasında hızlı ayarlamalar gerekebileceğinden hareket ediliyor.
* * * *
Şu bir gerçek… Üretken yapay zekanın ilerlemesi Avrupa ve ABD'deki işgücü piyasasını kökten değiştirecek. Yeni teknolojilerin hızla yaygınlaştırılmasıyla tüm iş profillerindeki bireysel faaliyetlerin yüzde 27'sinin otomatikleştirileceği ve 2030 yılına kadar 12 milyona kadar iş değişikliğine yol açacağı varsayımına dayanmaktadır. Almanya'da bu senaryodan 3 milyona kadar iş etkilenecek ve bu da toplam istihdamın yüzde yedisine tekabül ediyor.
* * * *
Nerden baksanız üretken yapay zekadan hemen herkes etkilenecek. Ancak bu bir gecede gerçekleşmeyecek. Teknik potansiyel mevcut olsa bile, otomasyonun mevcut iş faaliyetleri üzerindeki etkisinin tam olarak ortaya çıkmasının yıllar alacağı tahmin ediliyor. Otomasyonun hızı ve dolayısıyla çalışanlar üzerindeki etkisi, farklı faaliyetler, meslekler, ücret ve beceri seviyeleri arasında değişeceği muhakkak…
* * * *
Otomasyonun hızını ve kapsamını belirleyecek faktörler arasında teknolojik yeteneklerin devam eden gelişimi, teknoloji maliyeti, beceriler, arz ve talep dinamikleri dahil olmak üzere işgücüyle rekabet, işgücü maliyeti tasarrufları gibi faktörlerin etkili olacağı muhakkak… Ancak gelişmeler gösteriyor ki çalışanlar ile teknoloji arasında yeni bir iş birliği durumu ufukta gözüküyor… Herkese iyi bayramlar… 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dursun Gündoğdu
Ayar, öyle değil, böyle olur
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Bilim kurgudan ticari gerçeğe
Turgut Güngör
Turgut Güngör
"Türkiyeli" dayatması
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bugün bayram, erken kalkın çocuklar
İsa Altun
İsa Altun
BİZLERİ NASIL SOYUYORLAR
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya'da kaldırımda yürümek eziyet
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayında oldukça aktif süreçlerden geçiyorsunuz, çünkü Venüs gezegeni 2 Mart itibarıyla sizin burcunuzda gerilemeye ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva