Uzmanlar, bel fıtığının, eğer erken teşhis ile tedavi edilirse cerrahi müdahale gerektirmeyen bir hastalık olduğuna işaret etti.
Erken teşhis edilen uygun hastalarda, fıtıklaşmış disk içine ozon tedavisi uygulandığını anlatan uzmanlar, ozonun, merkezdeki basınç artışına bağlı olarak sinir köküne doğru fıtıklaşmış diskin hücresel yapısında büzüşmeye neden olarak, disk içindeki basıncın azalmasını ve fıtığın küçülmesini sağladığını belirtti. Uzmanlar, ozonun sahip olduğu ödem çözücü ve ağrı kesici etki ile de sinirin üzerindeki ödeme bağlı baskının ve ağrının ortadan kaldırılması mümkün olduğunu, sonuçta fıtık hacminin küçülerek, bacaklara giden sinirler üzerindeki baskının ortadan kalktığını kaydetti.
HASTA TEDAVİ SONRASI EVİNE YÜRÜYEREK GİDEBİLİR
Ozon tedavisi hakkında bilgi veren uzmanlar, girişim sonrası hastanın 1-2 saat gözlem altında tutulduğunu, ardından yürüyerek evine gönderildiğini anlattı. İşlem sonrası, 1 hafta süresince iyileşmenin daha hızlı olabilmesi için, hastanın bel bölgesinde ağırlık oluşturabilecek işlerden kaçınmasını öneren uzmanlar, 4 haftalık kontrol süresi sonunda, klinik düzelmenin derecesine göre işlemin tekrarlanabildiğine işaret etti.
BEL FITIĞI NEDİR?
Bel Fıtığı hastası için kalıcı bir sinir hasarı, belden başlayarak bacak ve ayaklara kadar yayılabilen bir ağrının, zamanla azalmaya başlamasıyla birlikte gelen his kaybı veya kaslarda yaşanan güçsüzlükle kendini gösterebilir. Eğer bel fıtığı erken teşhis edilir ve uygun tedavi uygulanırsa, geri dönüşü olmayan bu tür hasarlara yol açmadan tam iyileşme sağlanabilmektedir.
Omurga kemikleri arasında, ortaya çıkan yükün taşınmasını kolaylaştırmak ve hareketlerde elastikiyet kazandırmak için disk denilen yastıklar bulunmaktadır. Bu diskler çeşitli nedenlerle omurilik kanalından çıkan sinirleri sıkıştıracak derecede fıtıklaşabilmektedir. Gövdenin ağırlığına en fazla maruz kalan saha, omurganın bel bölgesidir. Bu nedenle fıtık rahatsızlığı da en sık olarak omurganın bel bölgesinde ortaya çıkmakta ve 'bel fıtığı' olarak adlandırılmaktadır.