Medicalpark Hastanesi'ndeki 2 bininci organ nakli, TIR sürücüsü 29 yaşındaki Ali Yıldırım'a annesi 49 yaşındaki Halde Yıldırım'dan alınan böbrekle yapıldı. Organ bağışının önemini hasta yatağında kavradığını söyleyerek kendisine böbreklerinden birini veren annesine ve ameliyat ekibine teşekkür eden Ali Yıldırım şunları söyledi:
"Kullandığım TIR ile İran'dan Almanya'ya gidecektim. Erzincan'da aniden yolun ortasında durdum. Acı içinde kıvrandım. Arkadaşlarım bana yardım için geldiler. İlk kaldırıldığım hastanede mide kanaması geçirdiğim düşünüldü. Ancak yapılan tetkiklerde böbrek yetmezliği çektiğim ortaya çıktı. 15 gün diyalizde kaldıktan sonra annemin verici olmayı kabul etmesiyle sağlığıma kavuştum."
'2 BİN ÖNEMLİ BİR RAKAM'
2008 Yılı Kasım ayından beri aynı merkezin başında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alper Demirbaş, yapılan nakillerde yüzde 98 oranında başarı grafikleri olduğunu belirterek, başarının Organ Bağış ve Nakil Haftası'na denk gelmesinin ayrıca gurur verdiğini söyledi.
Organ bağışının çok önemli bir unsur haline geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Alper Demirbaş, şöyle dedi:
"Bugün itibariyle 19 bin 467 hasta böbrek, bin 851 kişi ise karaciğer nakli bekliyor. Bu rakam yıl başında 15 bin 933 böbrek, bin 162 karaciğer bekleyen idi. Yani yılda yüzde 30'luk hasta her yıl bu listeye ekleniyor. Yılbaşından beri Türkiye'de 2 bin 366 kişiye böbrek, 817 kişiye ise karaciğer nakli yapıldı. Nakil yapılamayan 3 bin 300'ü böbrek bekleyen vatandaş olmak üzere, yılda 6 bin kişiyi kaybediyoruz. Yani her iki saatte bir nakil bekleyen bir vatandaşımızı kaybediyoruz. Nakil yapma konusunda önceye göre bir hayli aşama kaydettiğimiz halde, yıllık talebi karşılayamadığımız için çok üzülüyorum."
NAKİL YALNIZ DİYALİZDEN KURTARMAZ
Prof. Dr. Alper Demirbaş, naklin yaygınlaşmasının bütçeye de katkı sağlayacağını belirterek şöyle devam etti:
"Diyalize başlayan hastalardan yüzde 98'i 10 yıl içinde yaşamını yitiriyor. Nakil olabilen hastalardan yüzde 98'i ise 10 yıl içinde hayatta kalıyor. Türkiye'deki 70 bin diyaliz hastasının bütçeye maliyeti 2 milyar 100 milyon TL dolayında. Nakiller yapıldığı takdirde bu rakam 5'te bir oranına inecek. Böylece hem iş gücü kaybı olmayacak, hem de bütçe rahatlayacak."
ORGAN BAĞIŞLAMIYORUZ
Türkiye'de ilk yıllara oranla yıllık bin 100 civarında beyin ölümü bildirildiğini söyleyen Prof. Dr. Alper Demirbaş şunları söyledi:
“2011 yılında 1299 beyin ölümü vakası ve 333 bağış yapılmış. Bu rakamlar 2012 yılında 1913'e 286. Yani beyin ölümü gerçekleşen vatandaşın yakınlarından yüzde 23'ü bağışa izin vermiş. Halkımızın bağış konusunda bilinçlenmesi gerekiyor. Bunun yanında nakillerin yüzde 75'i canlıdan yapılıyor. Bu bizim daha az tercih ettiğimiz bir durum olmasına rağmen, bağışın azlığı nedeniyle gerçekleştirdiğimiz bir yöntem."
Ömer ERDEM / ANTALYA, (DHA) -