Havalarin serinlemeye başlamasıyla gribin bulaşacağı en uygun ortam olan kapalı ortamlarda geçirilecek zaman süresinin artacağına dikkat çeken Dr. Türkyılmaz, şimdiden aşı olunması çağrısında bulundu. Gribin solunum yoluyla bulaştığını hatırlatan Dr. Türkyılmaz, şunları söyledi:
"Havalar soğuyacak, okullar açılacak. Dolayısıyla özellikle gribin kolaylıkla bulaşacağı kapalı ortamlarda kalma süresi uzayacak. Öncelikle kapalı ortamlar sık sık havalandırılmalı. Gribe yakalanan kapalı ortamdaki bir kişi hapşırarak ya da öksürerek mikrobu çevreye saçacak. Grip de solunum yoluyla aynı ortamdaki kişilere bulaşacak. Gribe yakalanmadan aşı olmak çok önemli. Grip aşısı inaktive edilmiş influenza virüslerinden veya antijenlerinden yapılıyor. Aşı uygulandıktan sonra bağışıklık sistemi aşıdaki inaktif virüse karşı antikorlar oluşturuyor. Daha sonra aktif virüsle karşılaşıldığında, önceden oluşmuş antikorlar enfeksiyon oluşumunu önlüyor veya ağır hastalık riskini azaltıyor. Aşı olmak için en uygun zaman eylül ve ekim ayları."
Dr. Murat Türkyılmaz, grip aşısının altı aydan küçük bebekler, hamileliğin ilk üç ayı içindeki anne adayları, yumurta ve tavuk proteinlerine alerjisi olan, ateşi 38 derece üstünde olan kişiler dışında herkese yapılabileceğini söyledi. Dr. Türkyılmaz, "Halk arasında antibiyotiklerin gribal enfeksiyon üzerinde etkili olduğu yönünde yanlış bir inanış var. Tam tersi zararı var. Gelişigüzel kullanılan antibiyotikler zararlı mikropları vücudumuzdan atmakla görevli yararlı bakterileri yok ediyor. Bunun sonucunda vücudumuza girer virüsler çeşitli hastalıklara neden oluyor. özellikle gribe yakalananlar doktora danışmadan gelişigüzel antibiyotik kullanmasın" diye konuştu.
Mehmed Hakkı ÖZBAYIR/MANİSA, (DHA)