Prostat ve mesane kanserinin çok dikkat gerektiren bir hastalık olduğunu ve Türkiye'de erkeklerde sık görüldüğünü aktaran Prof. Dr. Özen, mesane kanserinin bilinen en önemli risk faktörünün sigara olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Sinan Özen, mesane kanserinin oluş nedeniyle ilgili, "Erkeklerde yüzde 50'si, kadınlarda yüzde 23'ü sigaradan kaynaklanıyor. Mesane kanserinin yaklaşık yüzde 20'si mesleki kanserojenlere maruz kalma sonucu oluşmaktadır" dedi. Mesane kanserinin, erken tanı konduğunda çok başarılı olarak tedavi edilebildiğini kaydeden Prof. Dr. Özen, idrardan kan gelmesinin mesane kanserinde çok önemli bir bulgu olduğuna dikkati çekti.
Bu durumda hastanın vakit kaybetmeden hekime başvurması tavsiyesinde bulunan Prof. Dr. Özen, idrardan kan gelmesinin sürekli değil, aralıklı olabileceğini de kaydetti. Prof. Dr. Özen, mesane kanserinin ileri evrelerde ölüme neden olabileceğini söyledi. Kanserin ileri evrede kas içine yerleştiğini belirten Prof. Dr. Sinan Özen, mesane kanserli hastaların yaklaşık yüzde 20'sinin ilk tanıda kasa yayılmış hastalıkla geldiklerini kaydetti.
Prof. Dr. Sinan Özen, artık mesanenin çevre dokularla birlikte çıkartılmasının standart tedavi yöntemi olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Sinan Özen, "Hem erkek hem de kadın hastalarda idrar kanalı korunarak, bağırsakta yeni mesane yapılması ve idrar kanalına bağlanması güvenli olarak yapılabilmektedir" diye konuştu.
Her yıl sadece Avrupa'da 346 bin yeni prostat kanseri olgusu saptandığını belirten Prof. Dr. Özen, 65 yaş ve üstü her 10 kişiden birinin idrar kaçırdığını ve peniste sertleşme sorunu yaşadığını kaydetti. 2025'te yalnızca Avrupa'da 42 milyon 800 bin erkeğin sertleşme sorunu yaşamasının beklendiğini kaydeden Prof. Dr. Özen, ürolojik şikayetleri olan kişilerin tıbbi yardıma başvurmayı ihmal etmelerinin en önemli nedenleri arasında utanmanın yer aldığını kaydetti.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)